Stötta ditt barns utveckling - läs Lekakademins blogg om barn

Strandväskan: Kom-ihåg-lista för strandutflykter med barn

Här får du en jättebra packlista och inspiration till vad som är smart att ha med sig på strandutflykter med ditt barn - alltifrån parasoller och hinkar till plåster och snacks. Du får även våra bästa tips om vad du ska göra om ditt barn kommit för nära en brännmanet.

Häng med och läs Lektanten och 5-barnsmamman Kristinas bästa råd om att packa strandväskan rätt.

16 juni 2022

Vad betyder STEM för barn?

STEM är en ingång till att lära sig vetenskap genom konkret problemlösning och nyfikenhet som fundament. STEM suddar ut de ämnesmässiga gränserna mellan naturvetenskap, teknik, konstruktion och matematik och barnen får befinna sig i lärandets centrum. För barn lär sig bäst när det är deras egen upplevelse som leder dem.

Allt detta kan du läsa mycket om här.

31 maj 2022

Inred barnrummet för lek: de 9 viktigaste tipsen

Använd en dag på att göra ditt barns rum till en oas av inspiration till härliga lekar. Få 9 tips om Montessori-inspirerad inredning av barnrummet och gör det till en gemensam insats att få ordning på mängderna av leksaker. Läs mer i detta inlägg.

9 maj 2022

Lyssna på din bebis: Enkla tips för att förstå din bebis ljud

Vi har allierat oss med BHV-sjuksköterskan Marianne Højer Andersen och fått hennes bästa tips om att lyssna på din bebis och förstå bebisens ljud. Vi kommer in på tips om hur man bevarar lugnet, vad du kan göra och hur du kan höra skillnad på de olika sätt ditt barn gråter på.

31 mars 2022

Här är det bästa solkrämshacket för att smörja in känsliga barn

Är sommaren och solen förknippade med trotsiga barn och frustrerade föräldrar på grund av en daglig kamp för att lyckas täcka huden ordentligt med faktor 30? Få då världens bästa solkrämshack här.

31 mars 2022

Se din bebis: Tips för att förstå din bebis signaler

Läs och få tips om att tolka din bebis signaler - och bli klokare på varför du inte rakt av kan jämföra din bebis med andra barn när det gäller att tolka ditt barns signaler.

30 mars 2022

Rör din bebis - Enkla tips för babymassage och daglig beröring

Beröring har stått lite i skamvrån under Corona. Men det är viktigt att du gosar och kramas med ditt barn varenda dag - och vi vuxna mår också bra av beröring.

Läs mer om varför det är så viktigt för oss med hudkontakt och hur det påverkar vår trivsel, sömn och stressnivå.

29 mars 2022

LekGuide 4: Enkel träning för finmotoriken och grovmotoriken

Är ditt barn nästan alltid aktivt? Klättrar ungen konstant på borden, dinglar i träden, balanserar på trottoarkanterna och kastar allt som på något sätt liknar en boll? Då är ditt barn helt enkelt i full gång med att träna sin finmotorik och grovmotorik.

Sätt dig till rätta och läs den här artikeln medan du hämtar andan. Vi förklarar om motorik och tecken på att ditt barns finmotorik eller grovmotorik skulle må bra av träning. Till sist får du våra bästa lektips om träning av ditt barns motorik.

25 mars 2022

LekGuide 3: Så här tränar du känselsinnet (taktila sinnet)

Känselsinnet skickar information till hjärnan om de registreringar huden känner. Sedan avgör hjärnan om det kändes skönt eller som ett hot att bli kittlad, kramad, blåst på eller om det kändes kallt eller varmt.

Reagerar ditt barn våldsamt på kramar, att kläs på, badas eller andra sorters beröringar? Då kan du bli klokare på känselsinnet i det här inlägget.

24 mars 2022

LekGuide 2: Så här tränar du muskel-ledsinnet

Därför ska du läsa vår LekGuide om utveckling av muskel-ledsinnet:

  • Du ser ditt barns vardag med nya ögon
  • Du hjälper ditt barn få bättre inlärning
  • Du stöder ditt barns utveckling av kroppsuppfattningen
  • Du kan använda våra tips om rolig och lätt träning av muskel-ledsinnet
23 mars 2022

LekGuide 1: Kul träning för barnets labyrintsinne

Labyrintsinnet är ett av de viktiga sinnena inom sensomotoriken - som är grundläggande för ditt barns utveckling. Det är faktiskt inte alls särskilt svårt att stimulera labyrintsinnet. Dessutom är det väldigt kul - så läs här och få våra tips om hur du på ett lätt sätt stimulerar ditt barns labyrintsinne.

23 mars 2022

Vad är sensomotorik? LekGuide om de primära sinnena

Muskel-ledsinnet (rörelse), labyrintsinnet (balans) och känselsinnet (taktila sinnet) är våra primära sinnen som är essentiella för vår sinnesmotorik. Om sinnena är understimulerade så kan det leda till oro i kroppen och låg självkänsla. Bli klokare på stimulering av sinnena med sensomotorik här.

23 mars 2022

Så här väljer du den rätta springcykeln åt ditt barn!

Vill du veta mer om hur du hittar den alldeles rätta springcykeln åt ditt barn? Hur är det med bromsar? Steglängd? Vilken sorts däck ska det vara? Läs mer här.

22 mars 2022

Montessori: En nygammal syn på barns lärande

Har du hört talas om Montessori-pedagogik? Metoden som handlar om att barn lär sig saker medan de leker fritt, styrda av fasta ramar men utan att vuxna lägger sig i. Det är egentligen en gammal syn på barns lärande som ändå är ny för oss. Läs mer och bli klokare tillsammans med oss i det här inlägget.

15 mars 2022

Träna ditt barns arbetsminne med GONGE Floorsurfer

Har du ett barn med försvagat, nedsatt eller utmanat arbetsminne? Eller är du förskolelärare eller arbetsterapeut på utkik efter lekar som tränar barnens arbetsminne? Läs då Gonges berättelse om hur du kan träna barnens arbetsminne genom roliga, fysiska lekar med Floorsurfer.

2 mars 2022

Drakguide: Konsten att flyga drake

Vill ni känna vinden i håret, få frisk luft och rosiga kinder? Att flyga drake är en rolig aktivitet som ger hela familjen massor av frisk luft. I det här inlägget får du tips om hur man får en drake att flyga och om vilken drake du ska välja. Kort sagt att du behöver veta för att flyga drake tillsammans med ditt barn.

23 februari 2022

Hjälp mot motorisk oro vid läggdags (Vad är motorisk oro?)

Vad är motorisk oro? Läs inlägget om att dämpa motorisk oro vid läggdags som ger dig bra trips om vilka lekar som är effektiva om ditt barn har svårigheter med att somna.

10 februari 2022

Funkar fidget-leksaker? Få arbetsterapeutens svar här

Är det sant att koncentrationen skärps av lek med tangles, pop it-leksaker och fidget-spinnare?

Vi har bett vår expert på sensomotorik, Ann Helene Kristensen om att reda ut de olika myterna om fidget-leksaker. I det här inlägget får du klara svar på hur och varför fidget-leksaker kan hjälpa ditt barn med att koncentrera sig.

10 februari 2022