Stötta ditt barns utveckling - läs Lekakademins blogg om barn

Vad är det fina med Numberblocks?

Nyheten Numberblocks är mattelek med personligheter, tecknad film, sånger och massor av roliga lekar. Vi presenterar Numberblocks med sina roliga Numberlings här på Lekakademins blogg "Klok på lek", för vi är säkra på att ditt barn kommer att älska den färgstarka Numberblocks-världen.

8 november 2022

Bli bra på svåra Halloween-situationer: 12 gratis quiz-kort.

Halloween skapar möten mellan barn och många olika slags hem under lite ovanliga former. Det kan vara en socialt utmanande situation som både du och ditt barn kan hantera bäst om ni är lite förberedda. Använd våra 12 situationskort för att öva era sociala kompetenser inför Halloween med en rolig rollek eller frågesport och få stora chanser att få en härlig, läskig kväll.

17 oktober 2022

Hjälper tyngdprodukter och bolltäcken ett oroligt barn?

Läs barnarbetsterapeuten Camilla Ejsings tips och råd om motorisk oro bland barn. I det här inlägget kan du bli klokare på vilka aktiviteter och lekar som kan hjälpa - och vad tyngdprodukter och bolltäcken ska och inte ska användas till.

19 september 2022

Ge ditt barn 5 sagolika höstdagar (utan att resa)

Våra lektanter ger dig en plan för 5 sagolika dagar under höstlovet som varken kräver boardingpass eller covid-vaccinationer. Dagar med samvaro och roliga stunder i ert eget tempo då ni kan utforska världen på ett annat sätt än genom att resa bort rent fysiskt. Men utforskning är det ändå, och dagarna kommer att ge er ett annorlunda perspektiv på era omgivningar. Både de yttre och de inre. Ni kommer bort från vardagen, och det är precis vad vi alla behöver.

Läs inlägget och låt dig inspireras!

14 september 2022

Har ditt barn en eller flera inlärningsstilar?

Varje barn är unikt. Vi lär oss alla saker på vårt eget vis, och det ändrar sig under livets gång. Vi kombinerar sinnen och metoder till att lära oss nya saker beroende på situationer, och ofta är det inte medvetet vad vi väljer.

Har vi alltså vår helt unika inlärningsstil så att det finns 7 miljarder olika inlärningsstilar globalt? Vad betyder inlärningsstil och vilken relevans har detta år 2022? Läs mer här.

7 september 2022

Tigersprång och milstolpar: Bara lugn. Hjärnan är plastisk.

Arbetsterapeuten Ann Helene ger dig enkla förklaringar på hur språk, sensomotorik och rörelse hänger ihop. Ditt barn ska nog hinna med alltihop ävenom de andra föräldrarna har barn som kunde krypa och äta med kniv och gaffel länge innan ditt barn kunde suga på sina tår.

22 augusti 2022

Om arbetsminnet och om att förbättra det

Har lärare eller annan personal nära ditt barn pratat om försämrat eller nedsatt arbetsminne? Läs det här blogginlägget på Lekakademins blogg Klok på lek som handlar om arbetsminne. Få tips om hur du ska uppfatta begreppet och om hur du kan hjälpa ditt barn trivas och få lite bättre minne.
16 augusti 2022

25 sommarlovsaktiviteter barn älskar

Sommarlovet betyder långa, lata dagar då barnen är med och bestämmer tempot. Få inspiration till vad ni ska hitta på i Lekakademins sommarbingo.

Vi ger 25 idéer om trevliga aktiviteter som kan bli härliga sommarminnen för både barn och vuxna.

20 juli 2022

5 saker ditt barn lär sig av att leka sorteringslekar

Hur kan sorteringsleksaker vara en direkt väg till stark självkänsla, ökat lugn, bättre matte och till och med ett större ordförråd? Läs guiden med 5 saker ditt barn lär sig av att sortera här.

19 juli 2022

Hopprepsguide - Så här hittar du rätt hopprepslängd

När du köper ett hopprep till ditt barn så är längden inte helt oviktig. Den ska stämma ihop med ditt barns längd. Läs om hur du ska mäta för att komma fram till den alldeles rätta längden på hopprepet.

4 juli 2022

Så här inreder du trädgården för lek

Barn vill oftast vara där vi är och det gäller förstås även trädgården. Här har vi samlat våra bästa tips om hur du inreder för barns lek i trädgården - och kaffe till dig i solen
4 juli 2022

Strandväskan: Kom-ihåg-lista för strandutflykter med barn

Här får du en jättebra packlista och inspiration till vad som är smart att ha med sig på strandutflykter med ditt barn - alltifrån parasoller och hinkar till plåster och snacks. Du får även våra bästa tips om vad du ska göra om ditt barn kommit för nära en brännmanet.

Häng med och läs Lektanten och 5-barnsmamman Kristinas bästa råd om att packa strandväskan rätt.

16 juni 2022

Vad betyder STEM för barn?

STEM är en ingång till att lära sig vetenskap genom konkret problemlösning och nyfikenhet som fundament. STEM suddar ut de ämnesmässiga gränserna mellan naturvetenskap, teknik, konstruktion och matematik och barnen får befinna sig i lärandets centrum. För barn lär sig bäst när det är deras egen upplevelse som leder dem.

Allt detta kan du läsa mycket om här.

31 maj 2022

Inred barnrummet för lek: de 9 viktigaste tipsen

Använd en dag på att göra ditt barns rum till en oas av inspiration till härliga lekar. Få 9 tips om Montessori-inspirerad inredning av barnrummet och gör det till en gemensam insats att få ordning på mängderna av leksaker. Läs mer i detta inlägg.

9 maj 2022

Lyssna på din bebis: Enkla tips för att förstå din bebis ljud

Vi har allierat oss med BHV-sjuksköterskan Marianne Højer Andersen och fått hennes bästa tips om att lyssna på din bebis och förstå bebisens ljud. Vi kommer in på tips om hur man bevarar lugnet, vad du kan göra och hur du kan höra skillnad på de olika sätt ditt barn gråter på.

31 mars 2022

Här är det bästa solkrämshacket för att smörja in känsliga barn

Är sommaren och solen förknippade med trotsiga barn och frustrerade föräldrar på grund av en daglig kamp för att lyckas täcka huden ordentligt med faktor 30? Få då världens bästa solkrämshack här.

31 mars 2022

Se din bebis: Tips för att förstå din bebis signaler

Läs och få tips om att tolka din bebis signaler - och bli klokare på varför du inte rakt av kan jämföra din bebis med andra barn när det gäller att tolka ditt barns signaler.

30 mars 2022

Rör din bebis - Enkla tips för babymassage och daglig beröring

Beröring har stått lite i skamvrån under Corona. Men det är viktigt att du gosar och kramas med ditt barn varenda dag - och vi vuxna mår också bra av beröring.

Läs mer om varför det är så viktigt för oss med hudkontakt och hur det påverkar vår trivsel, sömn och stressnivå.

29 mars 2022

LekGuide 4: Enkel träning för finmotoriken och grovmotoriken

Är ditt barn nästan alltid aktivt? Klättrar ungen konstant på borden, dinglar i träden, balanserar på trottoarkanterna och kastar allt som på något sätt liknar en boll? Då är ditt barn helt enkelt i full gång med att träna sin finmotorik och grovmotorik.

Sätt dig till rätta och läs den här artikeln medan du hämtar andan. Vi förklarar om motorik och tecken på att ditt barns finmotorik eller grovmotorik skulle må bra av träning. Till sist får du våra bästa lektips om träning av ditt barns motorik.

25 mars 2022

LekGuide 3: Så här tränar du känselsinnet (taktila sinnet)

Känselsinnet skickar information till hjärnan om de registreringar huden känner. Sedan avgör hjärnan om det kändes skönt eller som ett hot att bli kittlad, kramad, blåst på eller om det kändes kallt eller varmt.

Reagerar ditt barn våldsamt på kramar, att kläs på, badas eller andra sorters beröringar? Då kan du bli klokare på känselsinnet i det här inlägget.

24 mars 2022