Det är underbart att göra musik och rytmer med barn på olika sätt, och barnen lyser alltid upp när de hör musik och sång. Men varför säger vi på Lekakademin att musik är hjärngympa?
Läs om varför ditt barn lär sig språk bättre, samarbetar och helt enkelt blir glad av att spela musik – oavsett hur det låter.
Den rinner, den kan knådas, den sväller och kan klämmas ihop. Magisk sand är ett material som både stimulerar sinnena, ger lugn och utvecklar kreativiteten. Men vad är det gjort av och finns det mikroplast i lek-sand som Kinetic Sand och de andra märkena? Läs mer om den ofarliga magiska sanden här.
Kreativitet och pyssel är ett underbart sätt att använda sin fantasi. För många människor är det ett sätt att fly vardagens stress och jäkt och för andra är det ett av de viktigaste arbetsredskapen. Kanske har lera, färg och mallar inte en fast plats i din vardag. Om du och ditt barn vill vara kreativa ihop så häng med i Lekakademins blogg "Klok på lek" och öva er genom våra 4 enkla tips om pysselgympa. Ditt barn är van vid att praktisera sin kreativitet, men kanske behöver du stärka de kreativa musklerna? Vi lovar att detta blir riktigt rolig träning!
Passar Magna-Tiles ihop med Magformers eller Connetix, och vilken leksak är egentligen den bästa? Vad ska jag köpa till ett 3-årigt barn, och är det hållbart att leka med magnetiska kulbanor? Läs Lektanternas stora guide om magnetiska byggleksaker och få svar på allt om Magformers, Magna-Tiles och Connetix. När du har läst vår guide så vet du allt som är värt att veta om att bygga med magnetiska byggstenar.
Barn är inte alltid så lätta att lura. Det händer att du som förälder får en fråga som "Varför lägger påskharen ägg?" Eller vad har påskharen och ägg överhuvudtaget med varandra att göra?
Plötsligt så står du där - avslöjad som en biologi-analfabet som inte har skuggan av en aning om varför du i decennier har vidarefört idén om att en hare gömmer chokladägg i trädgården.
Vill du ha en väldigt förnuftig förklaring på var påskharen kommer ifrån, varför den lägger eller gömmer påskägg och om det egentligen är en kanin eller en hare så följ med i den här bloggen där vi lektanter förklarar det hela.
Påsklov, jippi! Eller är ni redan igång med påsklekar, utklädnader, påskägg och annat pyssel länge före? Läs vår stora guide om påskaktiviteter med barn. Och få koll på vad påsk egentligen betyder.
Clay, modellsand och modellera. Skönt att känna mellan fingrarna, kul att skapa med och så finns det nästan inga regler för lekarna.
Men vad ska du välja? Vad är skillnaden på Pearl Clay och FIMO-lera? Och vad är Silk Clay gjort av? Om du följer med här så kan du bli klokare på de olika varianterna som är superbra på att stimulera finmotoriken, känselsinnet och kreativiteten.
När det är något särskilt lysande med en person så förtjänar den människan en hyllning, en prispall och en stor tårta! Det kan vi tyvärr inte leverera när personen befinner sig på andra sidan Jorden, så vi nöjer oss med ett blogginlägg.
Maskeradlådan är enligt Lektanterna världsklass inom leksaker. Det är något helt grundläggande i att leka att man är någon annan. Det är utvecklande för ditt barns identitet, och det är faktiskt även en lek vi vuxna leker varenda dag. Hur det hänger ihop kan du läsa mer om här. Få även våra bästa idéer om vad du kan lägga i maskeradlådan och varför utklädning och maskeradkläder är bland det mest hållbara du kan investera i åt dina barn.
I det här inlägget har vi fått hjälp av Ann Helene Kristensen, arbetsterapeut och personen bakom sanselab.dk. Hon ger en väldigt lättförståelig presentation om hur man kan öva sig på korsrörelser/att koordinera höger och vänster sida av kroppen med sitt barn genom lekar.
Bli klokare och hitta inspiration till bra lekar som stärker denna kompetens både för ditt barn och dig själv.
Nyheten Numberblocks är mattelek med personligheter, tecknad film, sånger och massor av roliga lekar. Vi presenterar Numberblocks med sina roliga Numberlings här på Lekakademins blogg "Klok på lek", för vi är säkra på att ditt barn kommer att älska den färgstarka Numberblocks-världen.
Halloween skapar möten mellan barn och många olika slags hem under lite ovanliga former. Det kan vara en socialt utmanande situation som både du och ditt barn kan hantera bäst om ni är lite förberedda. Använd våra 12 situationskort för att öva era sociala kompetenser inför Halloween med en rolig rollek eller frågesport och få stora chanser att få en härlig, läskig kväll.
Läs barnarbetsterapeuten Camilla Ejsings tips och råd om motorisk oro bland barn. I det här inlägget kan du bli klokare på vilka aktiviteter och lekar som kan hjälpa - och vad tyngdprodukter och bolltäcken ska och inte ska användas till.
Våra lektanter ger dig en plan för 5 sagolika dagar under höstlovet som varken kräver boardingpass eller covid-vaccinationer. Dagar med samvaro och roliga stunder i ert eget tempo då ni kan utforska världen på ett annat sätt än genom att resa bort rent fysiskt. Men utforskning är det ändå, och dagarna kommer att ge er ett annorlunda perspektiv på era omgivningar. Både de yttre och de inre. Ni kommer bort från vardagen, och det är precis vad vi alla behöver.
Varje barn är unikt. Vi lär oss alla saker på vårt eget vis, och det ändrar sig under livets gång. Vi kombinerar sinnen och metoder till att lära oss nya saker beroende på situationer, och ofta är det inte medvetet vad vi väljer.
Har vi alltså vår helt unika inlärningsstil så att det finns 7 miljarder olika inlärningsstilar globalt? Vad betyder inlärningsstil och vilken relevans har detta år 2022? Läs mer här.
Det kan vara som att gå in i en djungel att välja bästa sparkcykeln åt sitt barn. Ska den t.ex. ha två hjul eller är det bättre med tre? Ska ni ha en sparkcykel till transport och en annan för trick? Och hur är det nu - är luftdäck eller skumdäck det bästa? Allt det kan du bli klokare på här.
Arbetsterapeuten Ann Helene ger dig enkla förklaringar på hur språk, sensomotorik och rörelse hänger ihop. Ditt barn ska nog hinna med alltihop ävenom de andra föräldrarna har barn som kunde krypa och äta med kniv och gaffel länge innan ditt barn kunde suga på sina tår.
Har lärare eller annan personal nära ditt barn pratat om försämrat eller nedsatt arbetsminne? Läs det här blogginlägget på Lekakademins blogg Klok på lek som handlar om arbetsminne. Få tips om hur du ska uppfatta begreppet och om hur du kan hjälpa ditt barn trivas och få lite bättre minne.
Hur kan sorteringsleksaker vara en direkt väg till stark självkänsla, ökat lugn, bättre matte och till och med ett större ordförråd? Läs guiden med 5 saker ditt barn lär sig av att sortera här.