Stötta ditt barns utveckling - läs Lekakademins blogg om barn

Så här kommer du över ditt obehag i samtal om magens funktioner
22 januari 2024

Så här kommer du över ditt obehag i samtal om magens funktioner

Använd ditt barns stora fascination av magens funktioner till att få in lärande lekar i vardagen på ett kul och närvarande sätt. Vi lektanter ser motivation som avgörande för att lära sig saker. Om du tar utgångspunkt i ditt barns intressen så kommer inlärningen att ske av sig själv.

Så utnyttjar du ditt barns dinosaurie-glädje
18 december 2023

NördGuide: Dinosaurielekar kan göra ditt barn klokare

Är ditt barn helt tokig i dinosaurier? I det här blogginlägget kan du uppleva hur mycket lärande det faktiskt finns att hämta i att leka med de enorma forntida djuren. 

Hjälp ditt barns lärande på vägen genom intresset för astronomi
9 december 2023

NördGuide: Astronomi för barn

Vad är en supermåne och hur långt är det till Mars? Ställer ditt barn tusen frågor? Kan ditt barn vara helt inne på samma leksak eller samma ämne i flera veckor? Då har du säkert en liten nörd hemma. 

På Lekakademin hyllar vi nördighet, och i det här blogginlägget vill vi visa dig hur det att nörda in på astronomi är en fantastisk utgångspunkt för att lära sig om geometri, förnybar energi och siffer- och lästräning på ett roligt sätt.

Se de många sorternas digitala leksaker
5 december 2023

Interaktiva leksaker ger fysiska och digitala lekar på samma gång

Det finns härliga sätt att leka med den digitala världen, när leken utspelar sig som en kombination av fysiska figurer och en app. Läs allt om digitala lekar och de nya AR-spelen här i bloggen. Vad står AR för? Det kan du också läsa mer om här.

Ditt barn kan lugna sig själv
6 oktober 2023

Hjälp! Mitt barn tuggar på allt!

Upplever du att ditt barn tuggar, mumsar och suger mycket på ärmar, tröjor, kuddar, pennor och allt möjligt annat? Då kan det vara att ett sensoriskt tugghjälpmedel är en bra idé.

Läs vår guide om barn som tuggar och hur du väljer rätt sensoriskt tugghjälpmedel i vår blogg. Vi kryddar den med råd och kunskap från arbetsterapeut Ann Helene Kristensen från www.sanselab.dk.

Öva sociala kompetenser inför Halloween
6 oktober 2023

Bli bra på svåra Halloween-situationer: 12 gratis quiz-kort

Halloween skapar möten mellan barn och många olika slags hem under lite ovanliga former. Det kan vara en socialt utmanande situation som både du och ditt barn kan hantera bäst om ni är lite förberedda. Använd våra 12 situationskort för att öva era sociala kompetenser inför Halloween med en rolig rollek eller frågesport och få stora chanser att få en härlig, läskig kväll.

Skolstart 2023: goda råd till föräldrar
28 juni 2023

Skolstart 2023: goda råd till föräldrar

Är det dags för ditt lilla förskolebarn att börja gå i skolan? Kanske känns avståndet till ditt barn då plötsligt aningen större.

I det här blogginlägget kan du läsa om hur lätt du kan göra ditt barns skolstart ännu bättre och samtidigt kan känna dig lite närmare ditt barn.

Lär ditt barn att vara trygg i vatten - få våra bästa tips!
14 juni 2023

Lär ditt barn att vara trygg i vatten - få våra bästa tips!

Läs simläraren och arbetsterapeuten Ann Helenes bästa tips om trygga lekar i vatten med småbarn. Hon rekommenderar redskapen Turtle Pack och Swimfin - läs varför här. 

Bra tips om att simma med sjöjungfrufenor
12 juni 2023

Simma tryggt med sjöjungfrufenor för barn. 4 viktiga tips

En del av våra kunder är lite oroliga för säkerheten i att simma med benen i en sjöjungfrudräkt. Det kan verka osäkert att ha benen fixerade. Men med några tips kan du lugnt låta ditt barn simma med sjöjungfrufena.

Rädd för spindlar
5 juni 2023

Hjälp ditt barn sluta vara rädd för spindlar

Högsäsongen för spindlar är på hösten, men vi ser även många på sommaren, när vi ofta har fönster och dörrar öppna ut mot värmen. Om ditt barn är rädd för spindlar så läs våra tips om hur du kan hjälpa ditt barn att komma över sin rädsla för spindlar här i bloggen Klok på lek.

Så här inspirerar du ditt barn till att leka utomhus
26 maj 2023

Gör en korg med härliga leksaker för utelekar. Så här gör du.

Det här inlägget kommer att inspirera dig till att göra en härlig korg med uteleksaker som du kan ha stående vid dörren ut till friheten och det gröna gräset. När uteleksakerna är lätta att få syn på och lätta att sätta på plats igen när ditt barn är tillbaka i hallen igen så blir det snabbt en del av vardagen att vara ute och leka varje dag. Bara 20 minuter utomhus får ditt barn att må bättre, och nya vänskaper kan knytas på köpet. Vem vill vara med och hoppa rep eller göra tricks med en jojo?

Steglängdsguide
17 maj 2023

Så här mäter du ditt barns steglängd för springcykeln

I den här guiden kan du läsa hur du hittar rätt storlek på springcykeln för ditt barn. Har det något med tum, ramstorlek eller steglängd att göra? Få svaret här.

Så här inreder du ett sensomotoriskt lekrum
Att rida på käpphästar. 3 roliga sätt.
17 april 2023

Att rida på käpphästar. 3 roliga sätt.

Varför har käpphästar blivit så populära och vad kan man leka med en käpphäst? Få massor av idéer och lär dig mer om käpphästar och deras tillbehör och läs de 10 fördelarna med att gå på käpphästridning.

Musik är hjärngympa
23 mars 2023

Musik är hjärngympa

Det är underbart att göra musik och rytmer med barn på olika sätt, och barnen lyser alltid upp när de hör musik och sång. Men varför säger vi på Lekakademin att musik är hjärngympa?

Läs om varför ditt barn lär sig språk bättre, samarbetar och helt enkelt blir glad av att spela musik – oavsett hur det låter. 

Vad är magisk sand gjord av?
16 mars 2023

Vad är magisk sand gjord av?

Den rinner, den kan knådas, den sväller och kan klämmas ihop. Magisk sand är ett material som både stimulerar sinnena, ger lugn och utvecklar kreativiteten. Men vad är det gjort av och finns det mikroplast i lek-sand som Kinetic Sand och de andra märkena? Läs mer om den ofarliga magiska sanden här.

Badleksaker - Om säkerhet i badet
8 mars 2023

Badleksaker - Om säkerhet i badet

I det här blogginlägget kan du få kunskap om vad du bör vara uppmärksam på när du handlar leksaker och produkter att använda i ditt barns bad. Du kan läsa om vilka kemiska ämnen badleksaker kan innehålla, hur de ska hanteras och rengöras, så att du slipper mögel och bakterier.

Vi berör också vad ditt barn kan lära sig av att leka med badleksaker. För det är vårt uppdrag att få barn att leka sig klokare – även i badet.

Träna pysselgympa med Lekakademin. Har du tummen mitt i näven?
7 mars 2023

Träna pysselgympa med Lekakademin. Har du tummen mitt i näven?

Kreativitet och pyssel är ett underbart sätt att använda sin fantasi. För många människor är det ett sätt att fly vardagens stress och jäkt och för andra är det ett av de viktigaste arbetsredskapen.

Kanske har lera, färg och mallar inte en fast plats i din vardag. Om du och ditt barn vill vara kreativa ihop så häng med i Lekakademins blogg "Klok på lek" och öva er genom våra 4 enkla tips om pysselgympa.

Ditt barn är van vid att praktisera sin kreativitet, men kanske behöver du stärka de kreativa musklerna? Vi lovar att detta blir riktigt rolig träning!

Connetix, Magna-Tiles, Cleverclixx och Magformers
23 februari 2023

Connetix, Magna-Tiles, Cleverclixx och Magformers

Passar Magna-Tiles ihop med Magformers eller Connetix, och vilken leksak är egentligen den bästa? Vad ska jag köpa till ett 3-årigt barn, och är det hållbart att leka med magnetiska kulbanor?
Läs Lektanternas stora guide om magnetiska byggleksaker och få svar på allt om Magformers, Magna-Tiles och Connetix. När du har läst vår guide så vet du allt som är värt att veta om att bygga med magnetiska byggstenar.

Lägger påskharen påskägg?
22 februari 2023

Lägger påskharen påskägg?

Barn är inte alltid så lätta att lura. Det händer att du som förälder får en fråga som "Varför lägger påskharen ägg?" Eller vad har påskharen och ägg överhuvudtaget med varandra att göra?

Plötsligt så står du där - avslöjad som en biologi-analfabet som inte har skuggan av en aning om varför du i decennier har vidarefört idén om att en hare gömmer chokladägg i trädgården.

Vill du ha en väldigt förnuftig förklaring på var påskharen kommer ifrån, varför den lägger eller gömmer påskägg och om det egentligen är en kanin eller en hare så följ med i den här bloggen där vi lektanter förklarar det hela.