NördGuide: Dinosaurielekar kan göra ditt barn klokare

Lek med dinosaurer
18 december 2023
Kan vi åka på sommarlov i Landet för längesedan?
Fanns det dinosaurier när gammelfarmor var en bebis?
När jag får mina hamstrar kan de få heta T-Rexie och Raptor?
Kan jag få en brachiosaurusunge?

Skulle detta kunna vara frågor som ställts av ditt barn? Då lever du förmodligen ihop med en liten dino-nörd.

Nödvändighet är lika delar nyfikenhet, motivation och koncentration, och de egenskaperna är de som gör att ny inlärning fastnar bäst i hjärnan. 

Så dra nytta av ditt barns intresse för att leka sig klokare. 

Ehm, hur gör jag det? Börja med att läsa våra förslag om dinosaurie-aktiviteter nedan ...

Vår tidigare nördguide var baserad på astronomi för barn. Och nu kommer vi med tips på hur du kan hjälpa ditt barns kompetenser på vägen med dinosaurier och dinosaurieleksaker.

Här på Lekakademin har vi lärt oss att det är en superbra idé att koppla barns nördighet till lärande med hjälp av temaleksaker och olika läromedel av alla slag.

För då är det roligt att lära sig!

Är dinosaurier verkliga?

"Kan jag få en långhalsunge?" Det kan vara svårt för barn att urskilja om de coola dinosaurierna är verkliga eller om de kan vara mer mytiska varelser, som drakar.

När ni är på zoo kan ditt barn fråga om ni ska gå till dinosaurierna. Väldigt många barn har en stor och välutvecklad uppfattning om det förflutnas jättedjur, och de har inte ens tänkt på att de faktiskt inte längre existerar.

Och det är dessutom lätt att tvivla när nöjesparker, djurparker och museer över hela landet odlar barns dinosaurieintresse och visar stora och verklighetstrogna dinosauriefigurer skapade med övertygande robot- eller 3D-teknik.

Förslag på lärandeaktiviteter med dinosaurieleksaker

Här får du 3 förslag på hur du kan stärka ditt barns färdigheter genom att blanda dinosaurienördighet med lärande.

1) Dinosauriematte

Säger du att mitt barn kan bli bättre på matte genom att leka med dinosaurier? Ja! Förklaringen kommer här:

I skolan används ofta olika prylar för att göra det mer synligt för barnen att räkna. De räknar med allt ifrån siffror till nallar, med centicubes till skruvlock. Och du kan såklart hitta mycket rolig matematik utrustning  på Lekakademin.

Men om ditt barn är en dinosaurienörd rekommenderar vi att ni räknar med tyrannosaurier, brachiosaurier och stegosaurier istället för till exempel nallar, kuber eller Plus-Plus-bitar.

Dinosaurierna som räknas kan vara vilken hög dinosaurier som helst - och hos oss kan du hitta mycket olika, både stora och en hink med många, väldigt små dinosaurier, så att du har nog för räkneleken. 

Hur många dinosaurier finns det för varje om ditt barn har två lekkamrater på besök? Och vilken väger tyngst på köksvågen? Att hitta svaren stärker ditt barns förståelse för mängder och siffror.

2) Lär att berätta en historia med dinosaurier

Ditt barn kan berättelser från filmer och böcker och vet kanske också att sagor vanligtvis börjar med "Det var en gång". 

Men att berätta en historia själv och hålla reda på hur den börjar, vad karaktärerna heter, deras erfarenheter, platser och hur historien slutar - det är så mycket svårare. Å andra sidan är det roligt att träna.

Du kommer förmodligen att upptäcka att berättelsen utvecklas och förändras varje gång ditt barn berättar den. Det är ett lysande sätt att öka ditt barns ordförråd, uttal, kreativitet och självkänsla.

Så ägna lite tid åt att skapa en berättelse med ditt barn, som naturligtvis handlar om dinosauriernas värld.

Ni kan använda alla ditt barns dinosauriefigurer i berättelsen. Men ju färre figurer, desto lättare blir det.

3: Öva stavelser och alfabetet

Har det blivit lite svårt att ta sig från sida 3 till sida 7 i svenskaboken? Då är det en bra idé att varva med lite "Leka och lära".

Håll fram dinosaurierna och fråga ditt barn vad de heter. Det kan vara så att ditt barn kan de rätta namnen. Annars kan ni hitta på andra – om det är Pteranodon, Paula eller Pjotr spelar egentligen ingen roll. 

Sedan är det viktigt att kunna hålla ordning på alla stavelser i djurens namn. Det är inte så lätt med de långa namnen.

Då kan du rada upp dem i en lång rad enligt deras initial eller antalet bokstäver i deras namn.

Eller skriv namnlappar till dem i fina färger. Du kan hitta ett stort urval med teckna- och målarutrustning här.

Det finns ännu mer lärande i dinosaurieleksaker:

    • Se ditt barn klä ut sig som en livsfarlig, rytande dinosaurie. Det utvecklar ditt barns självuppfattning och sociala färdigheter och kan vara väldigt nyttigt för de lite försiktigare barnen som kan leka med en vildare och bullrigare roll.

Ha kul med de lärorika, nördiga dinosaurielekarna!

Du hittar alla våra dinosaurieleksaker här.

Har du läst hela vägen hit? Häftigt! Då gillade du förmodligen vårt blogginlägg.

Känner du någon annan som skulle vilja läsa det?

Kommentarer
Lägg till en kommentar
Your email address will not be published