NördGuide: Astronomi för barn

Hemgjord astronaut-dräkt
9 december 2023
Vad är egentligen tyngdkraften på Mars?
Kan vi se de svarta hålen i rymden på natten eller på dagen?
Varför rör sig inte jorden runt månen?

Har du ett barn som ställer tusen frågor?

Kan ditt barn vara fascinerat av samma leksak eller samma ämne i timmar?

Med andra ord, har du en liten nörd hemma?

Då kan den här - och våra kommande - nördguider vara något för dig. 

På Lekakademin hyllar vi alla former av nördighet, och därför vill vi visa dig hur nördighet är en suverän utgångspunkt för att lära sig saker på det roliga sättet.

Vad är nördighet?

Nördighet är lika delar nyfikenhet, motivation och koncentration, och dessa egenskaper har drivit fram den mänskliga utvecklingen sedan tidernas gryning.

När ditt barn är intresserad av ett visst ämne, ta chansen att visa ditt barn olika sätt som ämnet kan leda till spännande, nya färdigheter. Det är framförallt ditt barns nyfikenhet och koncentration som gör att ny inlärning fastnar i hjärnan.

Hur du hjälper ditt barns lärande på vägen genom det nördiga intresset

Du kan försöka möta intresset med olika typer av leksaker, byggsatser, böcker, kreativa material, evenemang där likasinnade träffas, experiment, spel och media som på olika sätt är relaterade till ditt barns nördtema. Låt ditt barns intresse vara utgångspunkten. På så sätt blir lärandet relevant för ditt barn, genom att ni är nyfikna tillsammans.

När du stöder och uppmuntrar ditt barns intresse, stärker du ditt barns förmåga att undersöka sin värld och hitta kopplingar i den:

"Barn kan ta reda på saker. De har en stor nyfikenhet, och om barn är bekväma med det kan de själva hitta sammanhang, hitta in i samhället, ta sig an världen och bli ansvarsfulla samhällsmedlemmar.

Men detta kräver stöd från de vuxna och att barnen tillåts och får rätten att utforska, välja och fatta beslut. De kan bara göra detta om de vuxna är med dem och ser vad de är intresserade av, stöttar dem och utmanar dem."


- Karin Eskesen, pedagog och ordförande för nätverket Reggio Emilia i Danmark

Är ditt barn intresserad av rymden, planeter, raketer och kometer? Så låt oss sätta igång med astronomi-nördandet.

Vad kan solsystem, svarta hål och dvärgstjärnor lära mitt barn?

Svaret är: nästan allt!

Om du klickar in till vår stora kategori om astronomi, hittar du ett stort urval av allt från vackra stjärnhimmelsbyggsatser och läckra planetpussel till motoriserade solsystemmodeller, raketer och mycket annat.

Nedan hittar du 3 bra exempel på hur du kan använda ditt barns astronomi-nördighet för att utveckla kompetenser inom geometri, fysik, matematik och läsning.

1) Lär mer om geometri

Behöver din astronörd uppleva hur den lite torra geometrin kan användas till något konkret? Då är det en bra idé att inreda rummet med lysande stjärnor. Hur hänger detta ihop med geometri? Det gör det genom att ni kan bilda stjärnbilder med stjärnorna.

Titta i vår astronomikategori, där hittar du leksaker som visar konstellationerna. När du ska bilda en konstellation kommer det att finnas olika geometriska former att upptäcka. Består till exempel stjärnbilden Cassiopeia av rätvinkliga, likbenta eller liksidiga trianglar? Geometri är ett utmärkt språk för att beskriva formen på stjärnbilder. 

Se även vårt stora utbud av leksaker som gör det roligt att leka med geometri.

2) Lär mer om förnybar energi

Hur får man ut bränsle i rymden till rymdstationer och Mars-fordon? Testa att låta ditt barn fundera på om det finns bensinstationer eller vindkraftverk i rymden. Var kommer energin ifrån?

Forska om förnybar energi med era egna experiment- och byggsatser. Användningen av förnybara energikällor är till stor del utvecklad i samband med rymdresor, och därför kan ni ta tillfället i akt att göra spännande experiment i att bygga soldrivna saker eller bygga en egen raket som kan flyga 15 meter upp i luften utan att någonsin ha varit i närheten av en mack.

3) Förbätta uppfattningen om siffror och läsningen

Vem säger att det enda sättet att träna på att läsa och förstå siffror är genom skolböcker? Om du låter ditt barns intresse styra valet av läromedel, kommer ditt barn att vara mycket motiverat att träna svenska och matematik.

Inred gärna ditt barns rum med saker som handlar om astronomi, rymdresor och solsystem

Eller ta en runda bland våra andra kategorier för nördar som dinosaurier, lär kodning eller kemi-kit.

Här är lite bonusinformation för att ge ditt barn intresse för astronomi:

Vad är en fullmåne, supermåne, rosa måne och blodmåne?

Du kan tillfredsställa ditt barns intresse för astronomi genom att läsa på lite om de saker som faktiskt syns i verkligheten bara genom att ni tittar upp mot natthimlen. Att titta på månen kräver inte mycket utrustning, så börja där. 

Du kanske har läst om supermånar, blodmånar eller bara en och en annan sorts fullmåne. Men vad betyder dessa termer?

Vad är en fullmåne?

Månen och jorden kretsar runt solen, som är en stjärna och centrum i vårt solsystem. Den lyser för att det är en gigantisk explosion. Månen lyser däremot inte av sig själv. Månen (och jorden för den delen) lyser bara när ljuset från något annat träffar den, precis som t.ex. en apelsin. Om en apelsin är i ett mörkt rum kan du inte se den. Om något ljus däremot träffar den så kan du se de delar av apelsinen som ljuset träffar.

Månen och jorden kretsar som sagt. Vi står på jorden och tittar på månen, och därför förändras det hela tiden hur mycket av månen vi kan se. Du kan se det i den här videon från European Space Agency där utomjordingen Pax, som lyckligtvis kan svenska, förklarar om månens faser

Ibland står jorden, solen och månen på ett sådant sätt att månen vänder hela sin upplysta sida mot oss, och då kan vi se HELA månen. Det är fullmåne. Det händer en gång i månaden. 

Men det finns andra månfenomen som händer lite mer sällan. Läs mer om dem i nästa avsnitt nedan.

Studer eventuelt månen gennem teleskopStuder eventuelt månen gennem teleskop

Vad är en blodmåne?

Du kanske har märkt att månen ändrar färg. Ibland ser den mer blå ut, andra gånger mer röd.

En blodmåne uppstår när jorden blockerar solens ljus på månen. Solen och månen är då alltså i direkt linje med varandra med jorden direkt mellan dem.

Du kanske tänker att månen då borde vara helt mörk, men jordens atmosfär gör att solljuset sprids och färgar månen röd. 

Läs mer på engelska på Nasa här.

När kommer nästa blodmåne?

Du och ditt barn måste vänta en stund till. Nästa blodmåne i Sverige kan inte ses förrän den 7 september 2025.

Hvad er blodmåneHvad er blodmåne

Vad är en supermåne?

Supermåne är när hela månen är upplyst samtidigt som den är närmast jorden. Detta gör att månen verkar större - upp till 15 % större än när den är längst bort från jorden.

Samtidigt ser det ut som att supermånen lyser upp till 30 % starkare än normalt eftersom solens ljus träffar hela den synliga delen av månen.

Fenomenet inträffar vissa år flera gånger om året och andra år mer sällan.

Nästa supermåne är den 9 februari 2024.

Vad är en rosa supermåne?

Har du hört talas om en rosa supermåne? Det låter väldigt fint och drömmigt med en rosa jättemåne. Men vi får tyvärr göra dig besviken. 

Det är faktiskt så enkelt att en rosa supermåne är en supermåne som infaller i april månad, då det finns en speciell, rosa blomma som blommar i USA, där NASA hör hemma. Det handlar inte om att månen ser särskilt rosa ut.

Men - för det finns ett men - om ljuset från solen träffar månen genom jordens atmosfär i en speciell vinkel, så kan Månen se lite mer rosa ut. Detta sker dock inte samtidigt som det är fullmåne. Men det kan förstås vara trevligt att titta på det ändå. 

Tack för att du läste inlägget!