Hjälp ditt barn sluta vara rädd för spindlar

Barn rädd för spindlar
5 juni 2023

Är ditt barn rädd för spindlar?

De sitter överallt. I hörn på badrummet, i sprickor, mitt på väggen och (NEEEJ) på kudden!

De har långa, läskiga ben, alldeles för många ögon och så samlar de förmodligen på lik.

De kan vara lika stora som ett Mars-choklad. Jo, det kan de!

Det finns troligen flera miljarder spindlar bara i Sverige och över 700 olika arter (alla ofarliga för människor).

Oavsett om du får syn på spindeln eller inte, finns alltid en av de mångbenta bestarna någonstans i närheten

Om ditt barn är rädd för spindlar är det ju inte en särskilt betryggande sak att tänka på.

Läs det här inlägget och lär dig hur ditt barn kan få det lättare inför spindelsäsongen – och kanske till och med kan bli fascinerad av de imponerande små rovdjuren.

Vad ska jag göra om mitt barn är rädd för spindlar?

Det handlar om att vänja ditt barn vid att inte lyssna på hjärnans paniksignaler. Rädsla för spindlar styrs av vår amygdala – ett område i hjärnan.

Amygdala tror felaktigt att (alla) spindlar är farliga. Det kan ha två anledningar:

  • Ditt barn har sett andra människor vara rädda för spindlar och har därför lärt sig att det är rätt sätt att reagera på.
  • Det är inkodat i våra hjärnor att krypande och krälande djur är farliga eftersom de en gång i tiden utgjorde en verklig fara för människan.

Du måste ha tålamod med att vänja ditt barn vid spindlar. Det tar tid att lära sig ignorera paniksignalerna, men alla kan lära sig att övervinna sin rädsla för spindlar.

    1. Avveckla situationen i tystnad. Använd en spindelfångare och ha gärna några liggande framme så att ditt barn alltid kan hitta en och inte behöver sitta och skaka av rädsla eller avsky och vänta på att du springer runt och letar efter spindelfångaren innan du ska springa runt och hitta själva spindeln.
    2. Ta reda på mer information om spindeldjuret. Läs till exempel upp för ditt barn att de flesta spindlar inte kan se särskilt långt, och därmed inte kan se en sitta på toaletten när vi ser den hänga ovanför badrumsspegeln.
    3. När ni (du) har fångat spindeln är det dags att observera. Kanske inte direkt, men lite i taget. Lägg ner spindeln i en observationslåda där ni kan se hur den lever i flera dagar eller veckor. Det är fantastiskt att betrakta hur den rör sig in i terrariet. Det första steget mot att övervinna skräcken är att våga SE på spindeln och med säkerhet veta att den kommer bli kvar i lådan.

  1. Lek med leksaksspindlar – som t.ex. detta paket med olika sorters plastinsekter. Eller hitta på andra lekar med spindlar: Se alla våra spindelprodukter.
  2. Testa att låta ditt barn fånga en spindel själv och få ner den i detta fina insektsglas, där ni även kan se spindeln underifrån. Nu är ni väldigt nära, och det är verkligen SÅ bra klarat om ditt barn kommit så här långt på en eller två veckor. Det kan ta ännu längre tid, men ha tålamod.
  3. Kanske ditt barn vågar fånga fler spindlar och erbjuda dem att besöka detta fina insektshotell tillsammans med några gråsuggor, en geting och en mygga ni har fångat. Prata om skillnaderna mellan de olika djuren. Vilka djur är föda för vilka? Hur hjälper insekterna oss? Tänk om vi inte hade dem!
  4. Beröm, beröm, beröm ditt barn för varje försök att övervinna paniken. Kom ihåg att fira ansträngningen i att "försöka" och inte bara för att ha lyckats.

Visste du att spindeln är mycket bättre än sitt rykte?

  • Spindlar må verka läskiga, men i Sverige är de inte farliga för människor. Skräddarspindeln är den största vi har i Sverige, men i våra hem är det vanligare att få syn på en husspindel. Man kan bli biten av en spindel även i Sverige, och det kan förstås vara obehagligt, precis som bett från insekter kan vara. Att bli biten kräver dock närkontakt, och risken är störst om spindeln känner sig hotad, t.ex. om man råkar klämma den. De flesta vill helst undgå att ha en spindel på sig och därmed är bett ovanliga.
  • Spindlar är nyttodjur som äter flera miljoner TON insekter varje år som annars skulle krylla omkring oss och förstöra människors odlingar. Spindlarna äter också silverfiskar i fuktiga rum och hjälper dessutom till att hålla malaria nere i de länder sjukdomen finns, eftersom de äter myggor som sprider malaria.

Varför ser vi fler spindlar på hösten?

Det finns flera anledningar till att barn med araknofobi konfronteras med sin rädsla många gånger om dagen när det är höst.

Det svalare vädret får spindlarna att söka inomhus. Våra varma hus håller fortfarande öppet på sensommaren. Och det är något som spindlarna älskar. Spindlar är lika nöjda med värme som vi vanligtvis är. Och de njuter av värmen på samma ställen som vi njuter av den.

På hösten har spindlarnas ungar för länge sedan kläckts, och nu har de gett sig ut i världen på jakt efter en varm plats att ta ett vinteruppehåll på. Och de manliga spindlarna är på jakt efter tjusiga, långbenta damspindlar.