Lär ditt barn att vara trygg i vatten - få våra bästa tips!

Lær dit barn at svømme med disse gode råd
14 juni 2023

Goda råd från simläraren om trygga lekar i vatten för småbarn.

Att leka i vatten är ett bra sätt att stärka ditt barns sensomotoriska utveckling.

När babysimsäsongen är över är det dags att bli mer självständig i vattnet. Vi är många föräldrar som älskar att ha våra småttingar med oss i havet, sjön, poolen och simhallen. Och många föräldrar går på babysim med de minsta, men vad är nästa steg?

Vet du hur du ska kvarhålla alla goda vanor från babysim och se ditt barn fortsätta med att bli en bättre simmare och bli mer självständig i vattnet?

Vet du vilka typer av simutrustning som är bra att investera i?

Känner du till några lekar som barn mellan 2-5 år gärna leker i vattnet?

Hur vet man att vattenleken är säker för ett barn från 2 år?

Vad är bra utrustning att ha med sig i vattnet för att hjälpa barnet under simningen?

Vad är viktigt att vara medveten om?

Varför är det så bra för människor att vara i vattnet?

Få simlärarens bästa tips här i Klok på lek

Vi frågade den kunniga arbetsterapeuten och simläraren Ann Helene om det bästa och säkraste sättet att låta småbarn leka i vattnet. Här ger hon dig ett antal bra tips för säkra lekar i vatten, som är så viktiga på vägen till att lära sig simma.

Vi ger ordet till Ann Helene, som driver Baby-steps.dk.

Hur skapar du de bästa förutsättningarna för ditt barns motoriska utveckling i vatten?

Jo, det gör du bland annat genom att vara uppmärksam på flytkraften och tyngdkraften, balans och inte minst säkerhet i vattnet.

Som barnarbetsterapeut och simlärare fascineras jag av hur vi kan använda vattnet till att stärka vår sensomotoriska utveckling.

Och av hur lekar i vatten kan stärka hjärnans förmåga att bearbeta sinnena korrekt och därmed hjälpa oss även på land.

Att leka i vatten handlar inte bara om tjo och tjim. Att det finns simbassänger eller andra möjligheter att bada i spaområden är ingen tillfällighet eller ren lyx. Att vistas i vatten är att ge kärlek till nervsystemet, lite som en kopp varm choklad en decemberkväll.

Och att leka i vatten är en helt unik form av sensorisk upplevelse, som kan göra något helt annat för kroppsmedvetenheten än att leka omgiven av luft på land. Sensomotoriken, som du kan läsa mer om här i Klok på lek, sätter i gång på högsta växeln.

Alla våra 3 primära sinnen stimuleras av lekar i vatten

  • Flytkraften i vattnet skickar en omvänd signal till hjärnan jämfört med tyngdkraften. Därför måste labyrintsinnet utföra en helt annan uppgift än när det bara är tyngdkraften som utmanar. När det är två motsatta krafter i spel, dvs. tyngdkraften nedåt och flytkraften uppåt, måste labyrintsinnet fungera annorlunda för att säkerställa att kroppen inte välter. Och det gör sinnena och hjärnan gott att få hantera annorlunda uppgifter.
  • Trycket på kroppen från vattnet stimulerar muskel-ledsinnet som en grundlig tryckmassage. När detta viktiga primära sinne stimuleras hjälper det hjärnan att förstå och justera hur våra leder är placerade, hur mycket musklerna är spända och hur kroppen vänder sig i förhållande till underlaget. Detta sinne stimuleras av rörelse och muskelkraft. Muskel-ledsinnet eller det proprioceptiva sinnet kan inte överstimuleras, och det är det av våra primära sinnen som är bäst på att lugna oss och skapa lugn i nervsystemet.
  • Vattnet omsluter våra kroppar och stimulerar då även vårt känselsinne, även kallat det taktila sinnet, och kittlar oss försiktigt med budskap om vattnets temperatur, hur det känns, vilket håll vågorna skvalpar åt, hur tång, sand och stenar känns under fötterna.

Tips om hur du ser till att ditt barn lär sin kropp förstå flytkraft och tyngdkraft.

Lær dit barn at svømme med Turtle PackLær dit barn at svømme med Turtle Pack

Här är mina bästa tips som jag använder tillsammans med min son.

1: Skapa trygghet när ditt barn ska lära sig simma

För att våga utforska måste våra barn känna sig säkra i vattnet, och de måste känna sig trygga i inlärningssituationen. Var lugn, ge tid, håll rösten låg och dina rörelser långsamma. Är du själv nervös i vattnet så blir ditt barn också det. Pausa och gå upp ur vattnet när tröttheten börjar. Det kan vara tidigare än du räknat med.

2: Använd gärna flyt-hjälpmedel och andra redskap

En del barn tycker att det är svårt och att det känns läskigt att röra sig i vattnet.

Vi kan använda olika typer av flythjälpmedel för att göra våra barn tryggare. Det kan vara skumredskap, simplattor, flytvästar, simringar etc. Jag rekommenderar att du är uppmärksam på hur utrustningen stödjer ditt barns position i vattnet. När ditt barn ska lära sig hålla balansen i vattnet är det bäst att kroppen är i vågrätt läge, inte lodrätt. Simpositionen är ju horisontell, så utrustningen ska stödja den positionen. Ni kan leka sjöhästar en annan dag. Sjöhästar simmar ju vertikalt, men det gör inte vi människor.

En bra tumregel när man ska köpa flyt-hjälpmedel är alltså att de ska stödja barnets flytförmåga, och därför ska de anslutas nära barnets överkropp, så att den hålls i horisontellt läge.

Kom ihåg att ett flythjälpmedel inte medför att vi vuxna inte ska vara med våra barn i och nära vattnet. Vi måste alltid hålla ett öga på dem för att undvika olyckor.

En vanlig badring håller ditt barns kropp upprätt. Detta kan mycket väl skapa trygghet och ge flytkraft, men badringen motverkar kroppens arbete med att lära sig hålla balansen och simma horisontellt.

Jag rekommenderar därför inte simringar som ett sätt att öka flytkraften, utan hjälpmedlen Turtle Pack och SwimFin som ditt barn kan använda i flera år och genom flera stadier; redan från början, när ditt barn ska gå vidare från babysim, tills ditt barn är redo att sluta använda flythjälpmedel flera år senare.

Båda hjälpmedel är utformade för att hålla kroppen horisontell, fri att röra sig obehindrat och ge rätt balans i vattnet. Turtle Pack kan dessutom justeras i flytkraft, så att ni kan börja med mycket flytkraft och minska när ditt barn bara behöver lite extra flytkraft.

En bonus är att det är roligt att vara klädd som antingen en farlig haj eller en gullig sköldpadda samtidigt som man lär sig simma.

3: Börja på grunt vatten

Det bästa sättet att stödja sitt barns resa mot att bli en god simmare är att börja där barnet kan bottna. I början är det tryggast att de får förflytta sig med fötterna på den trygga botten. Det är en förutsättning för att lära sig simma att man kan kontrollera sin kropp både horisontellt och vertikalt. I det grunda vattnet kan vi tryggt utforska att låta mer och mer av kroppen vara under ytan, och vi kan jobba med kroppen i olika positioner även där.

4: Lek med balansen i vattnet

Ett bra sätt att leka med balans i vattnet är att leka lekar med att plocka upp saker från botten. Ni kan både plocka upp med fötterna och med händerna. Ni kan dyka ner efter dem eller så kan ditt barn i lugn och ro få hjälp att lösa uppgiften. Med ett par simglasögon går det bättre att se under vattnet och hitta sakerna. Det kan till exempel vara en sådan här uppsättning med roliga djur.

Vem är Ann Helene Kristensen?

Ann Helene Kristensen är en mycket kompetent person i Lekakademins expertpanel, och vi är mycket glada över att ha henne med oss.

“Jag är arbetsterapeut och har specialiserat mig på barn inom normalområdet. Jag jobbar dagligen med barn, föräldrar och omsorgsgivare för att skapa den allra bästa vardagen för alla involverade. Med fokus på barns sensomotoriska utveckling driver jag även webbplatsen sanselab.dk i Köpenhamn där jag hjälper till med att ge barn de bästa förutsättningarna för en bra utveckling.”

Related posts