Gör en korg med härliga leksaker för utelekar. Så här gör du.

Barn som leker ute varje dag
26 maj 2023

Endast 20 minuters lek ute gör en stor skillnad för ditt barn - och dig

Jippi, det är sommar! Även om vädret kan skifta en del är det äntligen ljust hela eftermiddagen och kvällen. Barnen känner förstås också av ljuset, och du kanske har upplevt att du måste påminna om att jackan ska användas en stund till. 

Frihetskänslan som mer dagsljus och varmare väder ger är helt underbar. Men ibland kan barn idag behöva en liten knuff så att de verkligen kommer ut och njuter av friheten, får rosor på kinderna, tränar på att leka med bollar, en jojo eller frisbee? Har du köpt ett slagträ för att spela brännboll och kanske ett stångtennis-set? Finns det några bra bollar att spela Boll-stå eller Kasta gris med? Eller kanske behöver du fylla på lite i ditt lager av såpbubblor, hopprep, twistband, kubb och hoppstenar? 

Det här inlägget kommer att inspirera dig att göra en härlig korg med utomhusleksaker som du kan ha stående precis vid dörren till friheten och det gröna gräset. När uteleksakerna är lätta att få tag i och lätta att sätta på plats igen, när man ändå ska ta av sig skorna i entréhallen, då blir det snabbt en del av vardagen att vara ute och leka varje dag. Bara 20 minuter med röda kinder får ditt barn att må bättre, medan nya vänskaper kan knytas på vägen eller på gården. Vem vill hjälpa till att hoppa eller göra tricks med jojo?

Børn der leger skøn udelegBørn der leger skøn udeleg

Sommaren är perfekt för klassiska lekar som aldrig blir omoderna

Sommaren gör det lätt att umgås, odla våra vänskaper, klättra i träd och leka oplanerat. Kanske betyder det även lite mindre skärmbaserat umgänge? Rosiga kinder och spontana, gemensamma infall måste vara en del av livet, både för barn och vuxna.

Det är dags att aktivera alla fysiska och sociala färdigheter som har så stor nytta av att stimuleras utomhus. Genom att springa, hoppa, studsa och andra grovmotoriska rörelseformer, genom att träffa kompisar spontant, genom att träna avståndsbedömning, träna sitt labyrintsinne, muskel-ledsinnet och alla andra sinnen, som tillsammans får barnen att må bra.

Vi säger hej till rosiga kinder, skrubbsår, oidentifierbara massor under barnens naglar och kristalliserade kråkor i näsborrarna.

Sjipning er en dejlig udelegSjipning er en dejlig udeleg

Friheten att leka utomhus är något av det bästa ditt barn har - men vilket är det bästa sättet att komma igång?

Läs gärna vårt blogginlägg om att inreda trädgården för lekar

Eller läs vårt superbra och enkla tips som gör det lätt att sätta fart på utelekarna. Det kommer alldeles snart.

Övning ger färdighet - kommer du ihåg att hjälpa igång ditt barn?

Vi ska hjälpa barn och ungdomar att bjuda in andra i leken, låta andra vara med, träffa nya barn och ta initiativ till lekträffar med barn de inte känner så bra. 

Att gå ut och leka kan vara ett stort steg i rätt riktning. För vissa barn är det helt naturligt att prata fritt med nya vänner. Men för andra barn kan det vara bra med lite hjälp. Testa att fråga ditt barn om du ska hjälpa till att hitta nya vänner. Om det behövs en lekträff så kan du bestämma en sådan med det andra barnets föräldrar. Var utåtriktad och visa ditt barn att du kan dricka kaffe och småprata med nya bekantskaper.

Att ha rätt utrustning har stor betydelse för inspirationen. Så här kommer vårt allra bästa tips för att lyckas med att få ditt barn att leka ute:

Gör en korg med uteleksaker som är lätt att använda

Om du vill göra det enkelt för ditt barn och även vill undvika frågor som: "Men vad ska jag hitta på ute? Det är tråkigt där!", så kan du svara genom att erbjuda ditt barn fina uteleksaker och redskap för utomhusaktiviteter. Och genom att se till att leksakerna är lätta att få syn på och lika lätta att lägga undan igen. Det sistnämnda inte minst för din egen skull.

När du vill göra uteleken mer attraktiv, tänk på ditt hem som en motorväg. Var kommer dina barn in, var lägger de sina väskor, var ställer de sina skor? Var är dörren där ni går ut, där man ska springa ut och leka? Var ställer ni era skor när ni kommer in igen? De saker du vill att ditt barn ska få lust att leka med bör placeras längs motorvägen. Annars är chansen liten att ditt barns begränsade uppmärksamhet på eftermiddagarna dras i rätt riktning.

Dessutom är det en bra idé att ha sakerna samlade i en korg eller låda, som kan placeras där ni tar av er och på er skorna. Då blir det lätt att ta hopprepet eller studsbollen, jongleringbollarna, jojon när skorna sitter på fötterna.

Tips till vad som kan ligga i korgen med uteleksaker

Men vad lägger man i en sådan korg? Vad gillar barn att leka med?

Beroende på ditt barns intressen och ålder kan det finnas många olika typer av leksaker och verktyg i en lekkorg. Men följande idéer är en bra utgångspunkt, och urvalet passar för både ensamma lekar och gemensamma lekar för barn i olika åldrar. Välj de saker som är vettiga för er.

Tennisbollar. För olika sorters bollspel som "Kasta gris" (den klassiska) och "Följa John" över ett staket till brännboll.
Kardborreboll med handskar. Ett kul sätt att spela boll, även om man inte lärt sig fånga.
Diabolo. Ett underbart lekredskap för alla åldrar. Diabolon är stundtals en stor hit, och sedan lever den ett lugnare liv andra år. Men ha med den i korgen - ditt barn kommer att älska det. Kanske kan du själv några tricks, från när du var yngre?
Ärtpåsar. För att kasta och gripa, om ditt barn inte är en stjärna på det. Det ger självförtroende att träna öga-handkoordinationen med något som är lättare att fånga. Ärtpåsar kan även jongleras, antingen ensamma eller i par.
Aktivitetsringar. Att jonglera med och att hoppa igenom, kanske som en del av en "inte-nudda-mark"-bana.
Mjuk, större boll. Att kasta i lekar, då man använder båda händerna, till exempel dodgeball. Den här bollen är väldigt solid.
Såpbubblor. Alltid en härlig aktivitet som lockar till sig andra barn lika effektivt som ett fat äppleklyftor och kex.
Twistband. Du kommer säkert själv ihåg det. En lite bortglömd utelek som verkligen är lysande att lära ditt barn.
Lakan eller en stor, inte för tjock, filt och klädnypor. Att bygga kojor med. Eventuellt tillsammans med detta kit.
Kort och långt hopprep. För att hoppa ensam och med andra.
Set med boll och racket. Vi rekommenderar detta set som är lätt för barn i många åldrar och inte krossar några fönster.
Jojoer. 2 stycken – det är alldeles för många barn idag som aldrig hållit en jojo i händerna. En jojo är något man måste öva sig på. Det kräver tålamod, och det är en viktig kompetens i en värld där vi får ett nervsammanbrott om vår uppkoppling sviker och vi måste vänta på något i mer än 10 sekunder (det var nog lite högt, va?).
Frisbee eller bumerang - eller båda. Kan bara användas i lugnt väder – men då är det superhäftigt.
En drake - om ni bor på en plats där ni kan flyga sådana.
Gatukritor och hoppstenar. För att rita regnbågar och dinosaurier, skriva sitt namn, gör hopphagar eller rita bollplaner med krita.
Walkie-talkies. För de lite äldre barnen kan ett par walkie-talkies förvandla en vanlig kurragömmalek till ett farligt spionuppdrag.

En fotboll är också bra att ha, om ni har någon plats som klarar av flygande föremål i den storleken. Samma varning gäller för bumeranger och frisbees förstås. Om fru Andersson på 2:a våningens pelargoner inte får beskäras ofrivilligt så är nog såpbubblor och hoppstenar bättre hos er.

Gungor, sandlådeleksaker, sparkcyklar, skateboards och springcyklar är absoluta måsten, och du hittar allt här i vårt sortiment av utomhusleksaker.

Sæbebobler er dejlig udelegSæbebobler er dejlig udeleg

Leken blir roligast när det är ordning bland leksakerna

Om du skulle vilja skapa en god vana, t.ex. att tillbringa en halvtimme ute varje dag så blir det mycket lättare om ni har kul saker att göra - och leksakerna och redskapen fungerar som de ska. Det är samma logik som att det blir roligare för ditt barn att rita och skriva när det är ordning och reda bland skriv- och ritverktygen. En trasig eller torr penna är lika olustig som en platt boll eller en frisbee som inte kan sväva. Så gör gärna en sortering och se vad som behöver uppdateras inför leksäsongen sommaren 2023.

Vi önskar alla våra läsare en riktigt lekfull sommar!

Glæd dig barn med en kurv med udelegetøjGlæd dig barn med en kurv med udelegetøj
Related posts