Så här inreder du ett sensomotoriskt lekrum

Så här inreder du ett sensomotoriskt lekrum
10 maj 2023

Vill du inreda ett sensomotoriskt lekrum hemma hos er?

Vi människor har en kropp som blir bättre när vi utmanar och använder den. Vi har även en hjärna som på samma sätt blir bättre av att utmanas och användas. Faktum är att både kropp och hjärna tjänar ännu mer på det om de används samtidigt.

På Lekakademin har vi sedan vi sålde den första tummelbaljan 2005 pratat om sensorisk motorik. Då var det inte allmänt känt att barn kan leka sig klokare. Folk blev lite förvånade över att vi sa att vi sålde leksaker för hjärna och kropp, och att det var superbra att lära barn räkna samtidigt som de leker med bollar eller hoppar hage.

Idag är det vanligare att fysisk aktivitet har planerats in i den pedagogiska verksamheten, från det att barn går in i förskolan tills de går ut grundskolan. Hurra för det, för kroppen och hjärnan hänger förstås ihop.

Men det är inte alltid som samspelet mellan kropp och hjärna fungerar som det ska. Det kan vara en fnurra på känseltråden. Fysiska lekar som ökar lugnet kan då hjälpa. Det kallas för sensomotorisk lek, och det är något vi gärna vill vara med och vägleda om.

Sensomotoriska lekar kan vara lugnande efter en hektisk dag

Fler och fler föräldrar skulle vilja erbjuda sina barn mer fysiska lekar som ger balans och lugn. I en säker miljö och i alla slags väder, vilket innebär inomhus.

Och fler och fler barn behöver lugna sina sinnen efter en hektisk dag, då de många intrycken från förskolan eller skolan, och kanske fritids efter, kan ge något som liknar en social baksmälla.

Ett bra exempel på en förfrågan från en förälder är det mejl som vi på Lekakademin fått från Fanny, som vi har fått prata om här.

Fanny är en svensk mamma till 2 pojkar på 4 och 5 år. De är båda mycket fysiskt aktiva, och en av pojkarna utreds för eventuell autismspektrumstörning. Hon skulle vilja ha hjälp med att välja några riktigt bra motoriska redskap och leksaker som hjälper pojkarna att utveckla balans och koordinationsförmåga och som kommer att gynna pojkarnas utveckling när de blir äldre. Det ska såklart vara roligt, men även hjälpa dem att bli balanserade, även när vardagen kan innebära stora utmaningar. Fanny skulle vilja skapa en speciell plats i deras hem där hon kan vara med sina pojkar och leka motoriskt utvecklande lekar med dem. Men vad ska hon köpa?

För att hjälpa Fanny och hennes pojkar vidare kontaktade Lektant Kristina vår arbetsterapeut för att få hjälp med att välja få och bra motoriska redskap för deras lekrum.

Om ditt barn verkar obekvämt, oregerligt, rastlöst eller på något sätt ur balans, så kan fysiska lekar i ett sensomotoriskt lekrum vara ett fantastiskt sätt att hjälpa ditt kanske över- eller understimulerade barn.

Vad är ett sensomotoriskt lekrum?

Børn kan føle sig utilpasse på grund af sansemotoriske udfordringerBørn kan føle sig utilpasse på grund af sansemotoriske udfordringer

Vi får ofta frågor från oroliga föräldrar som vill inreda en plats hemma för att hjälpa deras barn att hitta lugnet genom lekar. Det räcker inte att be ett överstimulerat barn att sitta ner och vara tyst. För det går inte när det är obalans i kroppen.

Det kroppen säger till hjärnan stämmer inte med vad hjärnan uppfattar, och kroppen kan inte heller inte förstå vad hjärnan försöker säga till bindväv, muskler och nervceller.

Det behövs mer än att försöka tvinga fram tystnaden och lugnet. Du kan ju inte heller lägga ett lock på en gryta som står på spisen på högsta värmen.

För att återställa balansen krävs fysisk rörelse.

Men det måste vara rörelse av en viss sort. Nu går vi in ​​på arbetsterapins specialitet, nämligen sensomotorik. Som tur är har vi en arbetsterapeut till hands som är specialiserad på barn och sensomotorik, och vi frågade henne om råd.

Hur inreder man ett rum hemma med sensomotoriska verktyg när man bara är en vanlig förälder med ett vanligt hem och vanlig ekonomi? Vilka saker är de viktigaste att satsa på?

Ann-Helene Kristensen från Sanselab.dk ger nedan ett förslag på det.

Vem är Ann Helene Kristensen?

Ann Helene Kristensen är en mycket kompetent person i Lekakademins expertpanel, och vi är mycket glada över att ha henne med oss.

“Jag är arbetsterapeut och har specialiserat mig på barn inom normalområdet. Jag jobbar dagligen med barn, föräldrar och omsorgsgivare för att skapa den allra bästa vardagen för alla involverade. Med fokus på barns sensomotoriska utveckling driver jag även webbplatsen sanselab.dk i Köpenhamn där jag hjälper till med att ge barn de bästa förutsättningarna för en bra utveckling.”

Så här inreder du ett sensomotoriskt lekrum

Ett lekrum med härliga sätt att återställa balansen mellan kropp och hjärna är en underbar sak att göra plats för hemma.

Det är ett lekrum för samvaro mellan barn och vuxna, och jag lovar att det är en stor investering i familjelivet - ett rum du kommer att älska att vistas i. Om ni inte har ett separat rum kan det även inredas som en del av vardagsrummet.

Ett lekrum med fokus på rörelse och sensorisk stimulans genom lekar som både barn och vuxna kan vara med i bidrar till att stärka ditt barns utveckling.

Vi bildar en erfarenhetsbas för framtida rörelser när vi gungar, svingar, kryper, tumlar och sträcker på oss. Ju mer erfarenhet hjärnan har till sitt förfogande, desto mindre energi måste den använda för att lösa nya motoriska uppgifter.

När vi upprepar någonting så bildas det "motorvägar" eller huvudleder i hjärnan. Det kan du läsa om i det här blogginlägget. På så sätt bevaras energi så att hjärnan till exempel kan lösa nya uppgifter, engagera sig i sociala relationer eller lösa komplexa matematiska ekvationer.

Grunden för lärande ligger i kroppen. Vi måste krypa innan vi kan gå eller innan vi kan sitta. Något så självklart som att sitta är faktiskt ett komplext tillstånd i kroppen, som kräver att kroppen kan hålla sig uppe mot gravitationen under längre perioder.

Ju starkare kroppen är, speciellt de djupa magmusklerna, desto lättare är det att sitta still.

Børn har godt af at vende på hovedetBørn har godt af at vende på hovedet

Kan ditt barn inte sitta still på en stol?

Du kanske känner igen att det kan vara svårt för ditt barn att sitta still på stolen?

Vissa barn har svårt för det, eftersom muskelkraften som krävs för att sitta still inte riktigt är på plats. Hjärnan vet att musklerna får lite extra energi när de får en hormonell boost med adrenalin. Då väcks kroppen. Detta kallas att reglera arousal eller vakenheten.

Barn med svag muskelstyrka behöver adrenalinet som rörelse ger. Barnets hjärna kan detta, och därför börjar hjärnan automatiskt be kroppen att röra sig. Men det kan vara störande för hela klassen när Astrid börjar resa sig eller Oskar sitter och vickar på sin stol.

Som tur är kan vi göra mycket redan innan barnen träder in i klassrummet, så att vi ger dem de bästa förutsättningarna att kunna lära sig nya saker och få balans i det egna nervsystemet.

Vi kan erbjuda dem en hel palett av motoriska och sensoriska aktiviteter som stärker, stimulerar och skapar lugn.

De 3 viktigaste sakerna

Balans, beröring och rörelse. Det är labyrintsinnet, känselsinnet och muskel-ledsinnet som var och en förser hjärnan med information om kroppen och dess förutsättningar.

Dessa tre primära sinnena är vår snabbaste och primära källa till att skapa lugn i kroppen. Sinnena hjälper till att berätta för hjärnan om kroppens behov, och stimulering av de 3 primära sinnena kallas med ett begrepp för sensomotorik. Du kan läsa en introduktion till det här.

Balans

Balansen handlar om labyrintsinnet, som även kallas det vestibulära sinnet. Den ger information om huvudets placering i förhållande till gravitationen. Är jag vänd uppåt eller nedåt?

Om labyrintsinnet sätts ur spel, eller det finns en störning, så påverkar det hela vår förmåga att ägna sig åt rörelseaktiviteter. Du kan läsa mer om labyrintsinnet i Lekakademins Lekguide 1 här.

Vissa människor har effektiv sensorisk bearbetning här, andras är mindre effektiva. Och så finns det exempel på att bearbetningen av intryck är direkt bristfällig.

När det är svårt att bearbeta intryck från labyrintsinnet ser vi barnen bli återhållsamma i sin motoriska utforskning. Att röra sig på nya och utmanande sätt kommer då att kännas obehagligt, och det kan vara svårt att lita på sin egen förmåga att återfå balansen kroppen kommer ur balans.

Beröring

Beröring upplevs av ditt barn med känselsinnet, som även kallas det taktila sinnet. Det sinnet talar om för var våra gränser till vår omvärld är.

Genom beröring frigörs olika mumsiga hormoner som bidrar till att skapa lugn och välbefinnande. Känslan av djupa tryck förskjuter hjärnvågor från höger hjärnhalva till den vänstra. Denna förändring förändrar i sin tur hjärnans tolkning av intryck - från att vara bekymrande och obehagliga till att vara lugna och sköna.

Du kan läsa mer om känselsinnet i Lekakademins Lekguide nr 3 här.

Jean Ayres, som utvecklade den ursprungliga teorin om sensorisk integration, har uttalat: ”När du är osäker, använd djupt tryck.” Det betyder inte att vi blint ska slänga tyngdfiltar och bolltäcken på våra barn om behovet är utöver det normala.

Som det står i Lekakademins guide om tyngdprodukter och bolltäcken här ska vi söka och behandla orsaken till det ökade behovet. Men för de flesta har tyngdprodukter en naturligt lugnande effekt.

massage bolde er gode til at stimulere følesansenmassage bolde er gode til at stimulere følesansen

Rörelse

Vårt muskel-ledsinne eller det proprioceptiva sinnet talar om för vår hjärna hur lederna sitter, i vilka positioner kroppen befinner sig och hur mycket muskelkraft som måste användas för att lösa en uppgift. Detta är det enda av våra sinnen som inte kan överstimuleras, och som är en stor källa till lugn.

Det finns flera sätt att stimulera muskel-ledsinnet. Ett av dessa sätt kallar jag i det här inlägget "Putta och dra-lekar". Det finns lekar då vi använder muskelkraft för att trycka mot något, gärna tungt, och gärna i långsam takt.

Men en ännu större källa till proprioception är genom musklernas bindväv – det är väven som omger våra muskler. Den stimuleras när muskeln rör sig under väven. Långsam, dynamisk och lång stretching, särskilt tvärs över kroppen, är bland det som stimulerar djupast.

Du kan läsa mer om muskel-ledsinnet och få idéer till lekar som stimulerar detta sinne i Lekakademins Lekguide nr 2 här.

Med en runda Twister kan du göra den bästa och roligaste stretchingen av kroppen, och som en bonus utan att känna att det är jobbigt. Twister hjälper till att skapa rörlighet och styrka hos både barn och deras vuxna.

En hängmatta

Något som alltid är en hit och som har flera funktioner, både för att få upp och få ner energinivån, är en hängmatta.

Den går att hänga i både ett och två fästen och är skön att ligga och slappna av i och njuta de gungande rörelserna. De rytmiska rörelserna hjälper till att trigga igång hormonet dopamin, som saktar ner hjärtfrekvens och andning.

Det kan även vara kul att utmana sin motoriska planeringsförmåga och ligga på mage i den, i ett eller två fästen, och ligga och flytta leksaker från en plats till en annan. Det utmanar och stimulerar ordentligt - och efter ett tag kan hjärnan verkligen känna var kroppen är.

En trapets

En trapets är en superbra sak i ett sensomotoriskt lekrum. Barn kan bara inte låta dem vara; det är som att den inre babianen väcks till liv vid åsynen av den.

Att hänga upp och ner är parasympatiskt. Det betyder att det sänker pulsen och skapar balans i kroppens vakenhet.

Ibland behöver kroppen en boost adrenalin för att känna sig själv, för att sedan kunna konstatera att allt faktiskt är som det ska vara och fungerar som det ska. Lite som när lätt kalkade rör måste ha en ordentlig spolning innan vattnet kan bli rent och gott igen.

När det är lite rastlöshet i kroppen kan en sensomotorisk spolning i form av att hänga upp och ner vara effektivt – och roligt på samma gång.

En trapets är också ett fantastiskt verktyg på att stärka kroppskontroll och coremuskler. Det är den styrke-korsett som ger ditt barns kropp stabilitet.

Och det är stabilitet ditt barn behöver när inlärningen ska ske sittande, utan att hänga upp och ner.

Men fler trapetser i skolkorridoren är ingen dum idé alls.

En evighetskarusell

När denna står framme är vågar vi lova att ditt barn tar en snurr eller 10 varje dag.

Alla kompisar måste också prova - och kanske kommer er vovve också att försöka få sina öron att flyga ombord på denna underbara sak?!

Men förutom att det är väldigt kul så har en evighetskarusell dessutom stora sensomotoriska fördelar, och därför rekommenderar jag den starkt för ett sensoriskt lekrum.

Vissa barn behöver en extra snurr för att känna sig själva. Rastlöshet i kroppen kan göra det svårt för ditt barn att helt enkelt klara av att vara närvarande i ett rum.

Om ditt barn känner så här är den här evighetskarusellen en stor hit.

Du kan skapa samma snurreffekt genom att hänga upp en hängmatta eller en trapets så att båda ändarna sitter fast i samma krok.

Upphängningen bildar då en triangel i toppen, och därmed kan den snurra runt sig själv.

Terapidjur med inbyggd vikt

När man behöver hitta lugnet kan det vara skönt att hjälpa kroppen med att känna sina egna gränser, bokstavligen.

Den sinnesupplevelsen är något som tyngder kan hjälpa till med. När vi rör på musklerna med motstånd så frigörs det lugnande hormonet dopamin, och det är detta som får ditt barn att känna lugn.

Det finns olika typer av tyngdprodukter eller leksaker med inbyggd tyngd.

 Jag gillar till exempel de här djuren som inte omsluter hela kroppen, till skillnad från till exempel tyngdvästar.

Det är lätt ta med sig sitt terapidjur och att lägga bort det när ditt barn vill.

Jag ser många barn som dras till den här fina hunden på min klinik. Dess vackra färger, mjuka päls och ögon gör att barn vill vara i kontakt med den.

I ett sensoriskt lekrum kan terapidjuret ingå under en lugn stund, medan ditt barn till exempel lyssnar på dig som läser upp en bra berättelse eller ett kapitel i en barnmeditationsbok eller lyssnar på musik.

Alla typer av tyngdprodukter ska användas med försiktighet och inte i mer än 20 minuter.

Fina sensoriska rör/lavalampor

Jag har inte pratat så mycket om hur synens intryck är kopplade till sensomotorik.

Men synintryck kan faktiskt också skapa lugn. En lavalampa eller ett sensoriskt rör som dessa avger ett dynamiskt men långsamt mönster, och det inbjuder ditt barn att studera närmare.

Synsinnet är ett sekundärt sinne, men det är nära besläktat med labyrintsinnet.

Det är det sambandet som orsakar åksjuka. Detta beror på att synsinnet säger att kroppen rör sig i hög hastighet, medan labyrintsinnet säger att kroppen sitter alldeles stilla. De två motstridiga intrycken gör de som blir åksjuka illamående.

Det nära sambandet mellan synsinnet och labyrintsinnet gör att jag på min klinik upplever att vissa barn som inte tolererar många balansintryck eller utmaningar kan bygga upp tolerans genom att observera föremål som rör sig istället.

Jag finner att barn som har ett stort behov av att få intryck via labyrintsinnet ofta kan ersätta dem med visuella intryck av rörelse istället.

Massagebollar är alltid bra

Det är knappast möjligt att göra en presentation om lugnande redskap och sensomotorisk lek utan denna klassiker:

Massagebollen

Här är vi tillbaka vid den tidigare nämnda Jean Ayres. Hon lärde oss att känslointryck på huden kan hjälpa hjärnan förstå var kroppens gränser är. Att begränsa.

Kom alltid ihåg att dessa lekar ska vara på barnets villkor, och allrahelst på barnets eget initiativ.

För vissa barn är massage en våldsam sinnesupplevelse. Att bli berörd på detta sätt är en aktivitet det kan ta ett tag för ditt barn att utveckla en tolerans för.

Det är viktigt att du respekterar vad ditt barn vill och inte vill.

En boxningssäck och boxningshandskar

Har du ett barn som verkligen behöver bli av med lite energi? Då kan rätt lösning vara en boxningssäck och matchande handskar.

Här finns det gott om möjligheter att stimulera muskel-ledsinnet och jobba på balansen. Du kan eventuellt hänga upp boxningssäcken så att den kan justeras i höjdled. Den tål även att sparkas (utan skor). Då utmanas labyrintsinnet lite extra eftersom ditt barn ska balansera på ett ben.

Boxning är en tekniksport som ger barnen många timmars nöje med att träffa rätt.

Ni kan även turas om att vara den som håller säcken när den andre slår.

Det finns en speciell fördel med att vara den som håller säcken, för då jobbar man med de långa coola "Putta och dra"-strategierna jag nämnde tidigare.

En runda Twister vrider kroppen lugn

Med det klassiska, fysiska spelet Twister kan du och ditt barn stretcha era kroppar på de roligaste och mest oväntade sätten.

Det sker dessutom utan att ni märker att det är jobbigt.

Twister hjälper till att skapa rörlighet och styrka hos både barn och deras vuxna.

Det är också kul att plocka fram när ditt barn har kompisar hemma.

Mycket nöje med ditt barns sensoriska lekrum!

Glada hälsningar från Lektanterna

Kommentarer
Lägg till en kommentar
Your email address will not be published