Bli bra på svåra Halloween-situationer: 12 gratis quiz-kort

Halloween - öva social kompetens
6 oktober 2023

Bus eller godis - väcker det glädje eller rädsla hemma hos er?

Fram emot skymningen den 31 oktober så kommer det nog en zombie, en död cheerleader eller en huvudlös riddare i miniformat och knackar på er dörr.

Kanske är det bara du som är hemma, kanske är ditt barn också där.

Kanske liknar ditt hem kulissen från Djurkyrkogården med massor av dekor, kanske ser det ut som det brukar med trevliga blommor i fönsterna och en fin dörrmatta.

Kanske är du också utklädd, t.ex. som ett pestoffer eller en elak trollkarl, kanske är ditt barn helt oläskigt utklädd som tiger eller enhörning för att det bara är den bästa dräkten ditt barn vet.

Vågar ditt barn knacka på ett okänt hus?

Halloween firas i stort sett överallt i landet, och medan vissa av oss kanske behöver vänja sig lite vid alla rysarelement så är det inte något nytt att gå runt och ringa på hos andra och träffa folk man kanske inte har mött förut (som förhoppningsvis har det bra godiset). Vi har ju lekt påskkärringar så länge alla levande kan minnas. Men om man aldrig provat det förut så kan det verka tämligen gränsöverskridande att knacka på en främmande dörr. Och dessutom när det är mörkt ute och med levande döda, vampyrer och mördare fritt strövande omkring.

Det finns också en del vuxna som inte vill fira Halloween, och det kan skapa situationer som inte är så kul när barn knackar på dörren. Hur gör man då?

Och vem ska man gå ihop med?

Halloween är ett lysande tillfälle att öva sociala kompetenser som kan gynna både ditt barn och dig på Halloween och en lång rad andra situationer som kräver improvisation och förhandling.

Halloween kräver social kompetens

Kanske är det hela nytt för ditt barn - om ni ska delta på Halloween för allra första gången. Kanske har ni flyttat och känner inte alla grannar än?

Att gå runt och knacka på i ett rysarlandskap kräver en hel del sociala färdigheter av ditt barn - och av den som ska öppna för barnen.

Det kan finnas olika åsiker om huruvida barn t.ex. ska: 

  • vänta på sin tur
  • ta så mycket godis som det går eller bara ta 1 bit var
  • acceptera hemgjorda dräkter eller själv få välja dräkt och ansiktsfärg?
  • dela med sig till sina kompisar
  • vara utklädd för att få gå med
  • gå hela rundan tillsammans eller få gå hem mitt i
  • äta godiset man tar eller får spotta ut det om det inte var gott
  • säga tack för godiset eller bara fnissa lite läskigt och fly med sin fångst
  • gå ihop med alla som vill med eller få säga nej till någon
  • få ha godiset på rummet eller om föräldrarna ska bestämma över det.

Öva social kompetens - den utvecklas inte av sig själv

Alla de 12 situationerna är kopplade till Halloween som ju bara är en gång om året. Men de handlar om hänsyn, artighet, accept, förhandling och överhuvudtaget om social kompetens och förmågan att kunna se en situation från ett annat perspektiv än sitt eget.

Det är en bra sak att öva sig på - både för barn och vuxna.

Lektant Kristina har utformat de 12 situationerna. Ni kan skriva ut dem och klippa ut dem, och sedan kan ni antingen prata om dem eller spela den ena och andra rollen i situationerna på tur.

Hämta de 6x2 situationskorten som förbereder ditt barn och dig på allt det kluriga med "Bus eller Godis" här, del 1 och här, del 2. Laminera gärna och klipp ut, och dra sedan ett kort per runda.

Rysligt mycket nöje!

 

Related posts
Kommentarer
Lägg till en kommentar
Your email address will not be published