Hjälp mot motorisk oro hos bebisar: Balans, rörelse och beröring

Hjälp mot motorisk oro hos bebisar: Balans, rörelse och beröring
8 april 2024

Är din bebis motoriskt rastlös?

Små ben som sparkar allt vad de kan.

En missnöjd, liten bebis som klagar och inte vill ligga på rygg, inte ligga på mage och inte vill ha någonting.

Minipersonen som ligger på skötbordet med kroppen spänd som en båge, så att bara hälarna och huvudet rör vid bordet.

Och förstås ... föräldern som håller på att gå i sönder av frustration och osäkerhet när ungen idag igen - efter 46 andra dagar i samma hjulspår - verkar irriterad, själv känner sig rastlös i kroppen och är tusen mil ifrån bilden av en nöjd, jollrande bebis som bara ligger och upplever världen med ett saligt leende. Eller som vill ligga i vagnen och mysa medan ni är ute på en promenad och du pratar i telefon för att känna dig lite normal i 5 minuter. 

Vad är det för fel på min bebis? Är det trötthet? Hunger? Ont i magen?

Är jag en dålig förälder, eller är all den här aktiviteten ett tecken på att det är något allvarligare på spel? Vad ska jag göra?

Det här inlägget är skrivet för dig, så läs med.
Lekakademin har bett vår bebisexpert Ann Helene Kristensen om hjälp med att förstå vad motorisk oro är ett tecken på.

Vi lovar dig:

  • att du kommer att få mycket mer sinnesfrid inom 5 minuter
  • att du kommer att förstå varför motorisk rastlöshet är helt normalt och till och med något positivt hos ditt barn
  • att du lär dig hur samhörighet, lek och kontakt är avgörande för ditt lilla barn och den enda vägen till välmående.
Ergoterapeut Ann HeleneErgoterapeut Ann Helene

Ann Helene Kristensen är en permanent medlem i Lekakademins expertpanel.

"Jag är arbetsterapeut och specialiserad på barn inom normalområdet. Jag arbetar varje dag med barn, föräldrar och vårdgivare för att skapa den bästa vardagen för dem. Med fokus på barns sensomotoriska utveckling driver jag sanselab.dk i Köpenhamn, där jag hjälper barn få de bästa förutsättningarna för en hälsosam utveckling."

Är motorisk rastlöshet hos mitt barn ett tecken på att något är fel?

När du är förälder till ett spädbarn kan tankarna om bebisens trivsel och utveckling lätt fylla dig med oro. Det är naturligt att undra om ditt barn rör sig tillräckligt eller om det är något onormalt med den lilla nya människans beteende.

Kanske upplever du t.ex. ofta att bebisen vaknar mitt i natten och undrar om det är normalt? 

Låt oss dyka in i vad motorisk oro hos bebisar är, vad som är normalt när det gäller bebisbeteende och hur du kan stödja ditt barns utveckling genom lekar.

Du hittar härliga bebisleksaker som hjälper ditt barn utveckla sin hjärna och kropp här

Leg og samvær med din baby øger trivslen og giver mere ro.Leg og samvær med din baby øger trivslen og giver mere ro.

Babyns första rörelser: naturlig utveckling

Under de första två månaderna kommer ditt barn att röra sig i ett stelt mönster, särskilt när bebisen ligger på rygg. Dessa rörelser kan verka obalanserade, men de är en del av en naturlig utveckling. Ditt barns kropp reagerar på reflexer som utlöses av sinnesintryck. Dessa rörelser är viktiga eftersom de hjälper ditt barn att upptäcka sin egen kropp och förbereda inför mer flytande rörelser senare.

När ditt barn rör sig skickas signaler mellan kroppen och hjärnan – dessa signaler är som vägarbetare som ser till att "vägen" är smidig utan hinder.

Rörelser – även om det är många rörelser – är en del av en helt naturlig utveckling hos ditt barn. Motorik handlar om rörelse, och man ska inte sätta likhetstecken mellan rörelse och rastlöshet. När bebisen rör sig mycket och är väldigt aktiv är det sällan något fel.

Tvärtom.

Det är viktigt att förstå att bebisar inte är designade för att ligga stilla hela tiden, inte ens när de sover. Rörelse är inte nödvändigtvis ett tecken på att något är fel. Som nybliven förälder måste man vänja sig vid att vara i närheten av en liten kropp som är i konstant rörelse. Bebisar uttrycker sig ofta på bullriga sätt, och detta är en del av deras sätt att kommunicera och utforska världen.

Det är sällan långvarigt lugn när du är med en så här liten person, och det är helt normalt.

Även om det kan verka överväldigande är denna ständiga rörelse och rastlöshet en viktig del av ditt barns utveckling. Bebisar använder rörelse för att utforska sin omgivning och lära sig om sina kroppar. Interaktion med ditt barn i form av lek, interaktion och beröring är avgörande för barnets välmående och utveckling.

Motorisk rastlöshet hos spädbarn: En nödvändig del av utvecklingen

Som du säkerligen vet är ditt barns hjärna knappast färdigutvecklad vid födseln.

Nyfödda människor är de mest hjälplösa av alla däggdjur.

De kan bara göra de absolut viktigaste sakerna, som att andas och suga och svälja.

Allt annat måste läras och ditt barn kan bara lära sig genom att prova sig fram.

Det lilla som ditt barns sinnen har lärt sig inne i livmodern slutar gälla så fort den lilla kroppen lämnar livmodern. Sedan måste allt läras igen, i en ny värld.

Det har att göra med att det sensoriska systemet och förståelsen av världen är uppbyggd kring tyngdkraften, som är annorlunda i livmodern. När din lilla bebis ligger och vaggar där inne är det helt annorlunda än här utanför. Men efter födseln är det slut med att vara viktlös.

För att upptäcka världen runt sig måste bebisar använda sina kroppar.

När du pratar med, leker med och i allmänhet är tillsammans med ditt barn på ett aktivt sätt, stimulerar du barnets hjärna och ger barnet en känsla för världen.

Att vara tillsammans med sin bebis är all annan aktivitet än då bebisen ligger ensam i en barnstol, under en mobil, i en barnvagn eller i en hörna i soffan. 

Hur hänger samhörighet och motorisk oro ihop hos spädbarn?

Hav baby hos dig, når du laver andre tingHav baby hos dig, når du laver andre ting

Genom att hjälpa en motoriskt orolig bebis att känna sin kropp kan du hjälpa till med att hitta lugnet. Detta sker genom att sinnesintryck som berättar för hjärnan om barnets position och omgivning intensifieras.

Kanske låter det som en oöverstiglig uppgift att ligga på golvet och leka med din bebis hela dagen?

Men det behöver du inte göra, det är inte det som krävs.

Men ha gärna med dig barnet i dina sysslor, helst på armen eller i en bärsele eller linda, så mycket som möjligt. Prata med din bebis, gosa och småprata, sjung och nynna, klappa och pussa.

Du kommer att behöva lära dig att göra saker på ett nytt sätt, och det är inte alltid så lätt.

  • Som nybliven förälder är det överväldigande att vänja sig vid en annan persons ständiga närvaro. Och då pratar vi dessutom om en människa i miniatyr som är helt beroende av dig.
  • Som mamma genomgår din kropp den mest omfattande ombyggnaden (den andra på mindre än ett år, eftersom du även genomgick ombyggnad när du var gravid) som kan konkurrera med restaureringen av Stockholms slott.
  • Som pappa vänds din identitet, din vardag och ev. din relation upp och ner (det gäller även mamman). Många saknar ostörd tid tillsammans.
  • Och som förälder, oavsett kön, ligger det cirka 2 år framför dig med avbruten sömn och en form av sömnbrist du aldrig upplevt tidigare. Sömnbrist är en effektiv form av tortyr, då både kroppen och hjärnan skiftar växelläge och inte längre är den Ferrari du kanske kände innan de två strecken visade sig på graviditetstestet.

Det finns underbara stunder som förälder till en liten bebis då du känner hur ditt hjärta växer och meningen med livet plötsligt tittar upp på dig från spjälsängen.

Det finns också ofattbart utmanande ögonblick då du befinner dig i ett slags akut delirium som du aldrig föreställt dig fanns. 

Detta är bakgrunden man ska komma ihåg ligger bakom alla upplevelser med ens barn. Ett slags krisläge som du befinner dig i. 
Det hela är helt normalt och precis som det ska vara, oavsett hur omöjligt det känns. 

Och det gäller även tvekan på sina egna kompetenser. Det är klart att man känner sig osäker. Man gör något för första gången, och både förälder och barn har mycket att lära. 

Ha tålamod med dig själv och ditt barn och kom ihåg att du är det viktigaste i ditt barns liv. 

Därmed bekräftat att det är helt normalt att känna sig osäker går vi vidare till hur du kan hjälpa ditt barn med att lära känna sin kropp med sinnena.

Motorisk rastlöshet är faktiskt ditt barn som lär sig

Det kan vara svårt att veta när din bebis bara rör sig ivrigt och när det är överdriven motorisk oro. 
Men egentligen behöver du inte särskilja. 

För det som hjälper ditt barn att lära sig att vara till i världen och känna sin kropp är oavsett orsaken samhörighet, lek och rörelse. 

När föräldrar söker vägledning på Sanselab.dk och är förbryllade över deras bebis motoriska rastlöshet är det samhörighet, närvaro och lek som de alla får rådet att sätta igång med. 

När du vet att ditt barns grymtande ljud och uppenbara rastlöshet inte handlar om att vara hungrig, trött eller att behöva en ren blöja, då är det värt att prova Ann Helenes 3 metoder.

De kommer här:

Leg med din baby, så trives I bedre begge toLeg med din baby, så trives I bedre begge to

Tre saker som hjälper: Balanslekar, rörelse och beröring

Hjälp ditt barn mot motorisk rastlöshet och främja bebisens kroppsmedvetenhet.

Balanslekar

Balansen styrs av labyrintsinnet.
Du kan läsa mer om det här.

Ge ditt barns labyrintsinne ett träningspass genom att till exempel försiktigt vagga din bebis i en tummelbalja eller gunga bebisen i en babygunga, för att stärka känslan för vad som är upp och ner.

En annan spännande lek är att försiktigt snurra din bebis, som du t.ex. gör när du dansar med bebisen i famnen. Detta ger bebisen rotation kring sin egen axel, och det är en lugnande rörelse för det lilla, omogna nervsystemet. Så nästa gång du och din bebis dansar runt på köksgolvet, kom ihåg att ni inte bara har roligt – ni skapar även balans och lugn.

Du kan hitta många bebisgungor här och hela vårt urval av den populära Tummelbaljan här.

Beröring: Aktivering av C-fibrer i huden

Beröring är ett magiskt sätt att få kontakt med ditt barn.

När du masserar ditt barns mage med händerna eller använder en sensorisk boll för skonsam stimulering, aktiverar du något fascinerande i barnets hud - de så kallade C-fibrerna. 

Tänk på dessa som små sensorer i huden som skickar meddelanden till ditt barns hjärna om avsikten bakom beröringen. Detta hjälper till att stärka den känslomässiga kopplingen mellan ditt barn och dig och är oupplösligt kopplat till ditt barns utveckling. Så nästa gång du masserar din bebis eller rullar en sensorisk boll över huden, kom ihåg att du faktiskt stärker den lillas sinnen och skapar en djupare kontakt med din bebis. 
Du hittar massagebollar här.

Om du vill se leksaker som stimulerar ditt barns känselsinne, så titta här.

Du kan även läsa mer om varför beröring är så bra för både dig och din bebis, här i inlägget från barnsköterska Marianne Højer Andersen.

Baby, der gumler uroligt på en boldBaby, der gumler uroligt på en bold

Rörelse: Förstå muskel-ledsinnet

Muskel-ledsinnet är som ditt barns inbyggda GPS.

Det kan du läser mer om här.

Detta sinne talar om för barnet var hans eller hennes kropp är och hur den är placerad. 

Föreställ dig när du blundar och sträcker ut handen för att röra vid något - det är muskel-ledsinnet som hjälper dig att träffa exakt utan att behöva titta. 

Förmågan att känna var muskler och leder finns och hur mycket styrka de behöver för att röra sig med kräver träning om och om igen. Din lilla har inte en chans till att börja med.

Hjärnan har ingen aning om att handen är i slutet av armen. Som vuxen tar du den kroppsmedvetenheten och förmågan att planera och utföra handlingar med din kropp för given, så det är svårt att föreställa sig att inte ha den kontrollen. 

Men det är ett långsiktigt jobb att få hjärnan och kroppen att prata med varandra. Det kräver rörelse. Mycket rörelse. Och ibland frustration.

Aktiva lekar och sånglekar då du rör ditt barns armar och ben stärker bebisens muskel-ledsinne och gör det lättare att förstå de egna kroppsrörelserna för barnet.  

Du hittar leksaker för mycket små bebisar som är bra på att lära ditt barn att kontrollera sin kropp i vår kategori om att vända och rulla här

Viktigast av allt är närvaro och kärlek

Kom ihåg att det är normalt att ditt barn överstimuleras, särskilt i slutet av dagen.

Kom även ihåg att du också kommer att vara trött i slutet av dagen. Därför kan du uppleva ditt barns rörelser och utbrott med tröttare ögon. Du är i en bubbla med ditt barn och era tillstånd påverkar varandra. Du kan därför bli mer frustrerad eller nervös över ditt barns rastlöshet om du behöver en tupplur. 

Ta hänsyn till det när du tittar på ditt barn i slutet av dagen och kanske känner dig lite otillräcklig. Visa dig själv tålamod och var nådig innan du bedömer dina föräldrakunskaper och slänger iväg 5000 kronor på något föräldra-webbinarium som du aldrig kommer att använda dig av i alla fall. Lägg bort mobilen.

En bättre idé att skapa lugn när ni har haft en dag med samvaro och lekar, blöjbyten och promenader, sånglekar och köksröra. Sänk förväntningarna på idyllen.

Skapa en lugn miljö med färre stimuli. Hitta ett hörn i lägenheten eller huset där det inte händer så mycket visuellt. En plats där du kanske vänder ryggen åt röran på golvet, åt bordet med matrester och åt disken.

Om du kan finna lugn, kan din bebis förmodligen också göra det.

Det viktigaste är att det handlar om närvaro, trygghet, kärlek och samhörighet.

Oavsett vilka lekar du väljer under dagen och vilken myshörna du väljer att koppla av i, är din närvaro, ditt intresse och din kärlek det mest avgörande för ditt barns utveckling.