Black Friday-erbjudanden

Black Friday 2021: Rabatter och erbjudanden på leksaker

Black Friday är en av nyaste kulturella importerna som vi i Sverige har hämtat in från den nordamerikanska kontinenten. I USA har Black Friday blivit årets största shoppingdag med vansinniga rabatter och erbjudanden på allt från tvättmedel och elektronik, till sportutrustning, kläder, bilar – och leksaker. En dag då amerikanerna, efter att ha ätit sig proppmätta på kalkon till Thanksgiving, shoppar till hela året – och synnerhet till julen.

När är Black Friday?

Många svenskar kollar årligen upp vilket datum Black Friday infaller på. Det är alltid den 4. fredag i november. År 2021 är det fredagen den 26 november, och alltså fredagen innan första advent. Datumet hänger samman med den amerikanska högtiden Thanksgiving. Men hur kommer det sig att Black Friday infaller på just det datumet? Det förklarar vi för alla våra nyfikna läsare här.

Vad är Black Friday?

Black Friday, med alla sina grymma erbjudanden och rabatter, infaller som vi förklarat ovan fredagen efter Thanksgiving. Det är den största amerikanska högtidsdagen, och den infaller den 4 torsdag i november.

Den fredagen har riktigt många amerikaner ledigt och de har tid att gå på julshoppingrunda.

Ursprungligen refererade ”Black Friday” till de oerhörda mänger människor på vägarna som skulle hem efter Thanksgiving, men nu har detaljhandeln vinklat uttrycket till att betyda att siffrorna längst ned bland räkenskaperna efter en lång, slö sommarsäsong med röda tal, nu äntligen blir svarta igen och pekar på vinst och högre omsättning.

 

Hur mycket lägger vi på Black Friday-erbjudanden?

Black Friday är också årets största sälj-dag och svenskarna shoppade för hela 7,1 miljarder kronor på Black Friday förra året. Ungefär en tredjedel av svenskarna shoppade på rea under dagen.

Cyber Monday: Billiga leksaker på rea!

Och nu har det kommit ytterligare än härlig anledning att sätta ned priserna – eller rättare sagt, att förlänga din möjlighet att lägga rabarber på underbara kvalitetsleksaker till rea-priser. För ”Cyber Monday” är nu också en grej som många butiker har valt att addera till de övriga readagarna.

Uttrycket Cyber Monday gjorde entré redan 2005. Några marketingpersoner i USA hade kommit på att måndagen efter Thanksgiving var en av de största dagarna för internethandeln på hela året.

Folk som hade haft en ledig Thanksgiving och varit hemma hos familjen ute på landet eller i småorter där det är dålig internetuppkoppling, kom tillbaka till jobbet om måndagen efter Thanksgiving.

Med en snabb, urban internetuppkoppling kunde de så äntligen efter en lång helgs väntan köpa alla de kläder, skor och saker till barnen som de hade gått omkring och sett i skyltfönsterna under helgen. Det är i alla fall den förklaring som marketingfolk ger till uttrycket ”Cyber Monday” och dess uppkomst – för Cyber Monday är bara något som sker online i motsats mot Black Friday som också är en stor dag för vanliga fysiska butiker.

Varför har vi Black Friday 2021 i Sverige?

Ja det kan man ju fråga sig, de flesta firar ju inte Thanksgiving i Sverige! Men vi har inte desto mindre tagit denna shoppingmöjlighet till vårt hjärta, och många utnyttjar de fantastiska rabatterna till att få köpt årets julklappar redan i november. Saknar du fortfarande några presenter till julstrumpan, adventskalendern eller paketkalendern, så kan du helt säker hitta några fina små gåvor i den här kategorin.

Hos lekakademin går vi dock på inga sätt klädda i svart på Black Friday, utan istället fyller vi våra virtuella hyllor med en massa fina, färgsprudlande, fantastiska leksaker.

 

Ha en riktigt mysig Black Friday shopping!