Black FridayBlack Friday

Black Friday 2024

Black Friday 2024: Rabatter och erbjudanden på leksaker

Black Friday är en av nyaste kulturella importerna som vi i Sverige har hämtat in från den nordamerikanska kontinenten. I USA har Black Friday blivit årets största shoppingdag med vansinniga rabatter och erbjudanden på allt från tvättmedel och elektronik, till sportutrustning, kläder, bilar – och leksaker. En dag då amerikanerna, efter att ha ätit sig proppmätta på kalkon till Thanksgiving, shoppar inför hela året – och i synnerhet inför julen.

Sedan vi importerade Black Friday till Sverige har det kommit ytterligare en anledning att sätta ned priserna – eller rättare sagt, att förlänga möjligheten för denna super-rea. Många butiker har följt den amerikanska modellen och även importerat ”Cyber Monday” som en ny readag. På Lekakademin uppmärksammar vi inte Cyber Monday eftersom det inte finns samma behov för den dagen i Sverige och vi hellre fokuserar på att ge perfekt service för de tusentals kunder som precis köpt leksaker under Black Friday 2023.

Känner du till Lektanternas Black Friday-löfte?

Har du köpt en sparkcykel, ett dockhus, ett brädspel eller en stor giraffnalle på Lekakademin på fullt pris och upptäckt att den är på Black Friday-erbjudande på vår webb?

Då ska du inte bli besviken över att ha missat ett bra erbjudande. Vi är glada över att du har köpt leksaker i god tid, och det ska du inte straffas för. Kontakta oss med din faktura eller ditt ordernummer så ser vi till att du bara betalar Black Friday-priset för leksaken du köpt för fullt pris.

*OBS: Lekakademin reserverar sig för utsålda varor som inte kan beställas på nytt. Dessutom vill vi uppmärksamma att det inte går att kombinera Black Friday-erbjudandena tillsammans med andra rabatter. Vill du vara säker på att få tag på de saker du fattat tycke för är det därför klokt att inte vänta! Vi ska även informera om att leveranstiderna förlängs i samband med Black Friday eftersom transportföretagen har extra mycket att hantera då.

När är Black Friday 2023?

Black Friday är alltid den 4. fredagen i november. I 2024 är det fredagen den 29 november, och alltså fredagen innan advent börjar. Datumet hänger ihop med den amerikanska högtiden Thanksgiving. 

Vad är Black Friday?

Black Friday, med alla sina grymma erbjudanden och rabatter, infaller på fredagen efter Thanksgiving. Thanksgiving är bland de största amerikanska högtiderna och firas den fjärde torsdagen i november. Fredagen efter blir därför en klämdag då många amerikaner är lediga och har tid att gå ut och börja kolla efter julklappar och andra saker de behöver.

Ursprungligen refererade ”Black Friday” till de oerhörda bilmängderna på vägarna när alla skulle hem efter Thanksgiving, men nu har detaljhandeln vinklat uttrycket till att betyda att försäljningssiffrorna efter en lång, slö sommarsäsong med röda tal nu äntligen blir svarta igen och pekar på vinst och högre omsättning.

Cyber Monday, som uppstod 2005, kan sägas vara den digitala versionen av Black Friday (även om en stor del av Black Friday-handeln sker på nätet). I takt med att den digitala handeln ökade visade det sig att måndagen efter Thanksgiving blev en av de största dagarna för internethandeln på hela året.

Många som hade haft en ledig Thanksgiving och varit hemma hos släkten ute på landet eller i småorter med risig uppkoppling och färre affärer kom tillbaka till jobbet på måndagen efter Thanksgiving. Med en snabb internetuppkoppling kunde de efter en lång helgs väntan nu äntligen köpa alla de saker och julklappar de inte haft tillgång till under långhelgen.

Hur mycket lägger vi på Black Friday-erbjudanden?

Black Friday är även i Sverige årets största shoppingdag, och när Black Friday slog igenom i Sverige 2017 shoppade svenskarna för runt 5 miljarder - en siffra som stigit och stigit i hisnande takt  - och sedan fallit något igen. Coronapandemin hade förstås en effekt på shoppingvanorna ute i affärerna 2020, och det har även lanseringen av de bredare rea-perioderna Black Week och Black Month. Handeln i samband med Black Friday sprider sig nu över en längre period och 2021 spenderade vi svenskar t.ex. nära 10 miljarder under Black Week.

Varför har vi Black Friday i Sverige?

Kunder i affärer över hela världen och på nätet förväntar sig att få extra bra priser på julklapparna när det är Black Friday. Black Friday har på kort tid blivit ett internationellt fenomen, en dag med shopping för mycket låga priser.

De flesta firar ju inte Thanksgiving i Sverige, men vi har inte desto mindre tagit denna shoppingmöjlighet till vårt hjärta, och många utnyttjar de fantastiska rabatterna till att få köpt årets julklappar redan i november. Saknar du fortfarande några presenter till julstrumpan eller paketkalendern så kan du säkerligen hitta några fina små gåvor i den här kategorin.

På Lekakademin fyller vi våra hyllor med en massa fina, färgsprakande, fantastiska leksaker när det är Black Friday. Vi vill ju hjälpa dig med att köpa leksaker som dina barn vill leka med och lära sig av om och om igen.

I Lekakademins webbshop har vi Black Friday-erbjudanden på 10-50 % på de härligaste kvalitetsleksakerna som utvecklar och stimulerar ditt barns kompetenser, och vi har lysande, personlig kundtjänst på chatt, telefon och mail.

Ha en toppen Black Friday-shopping!