Så här kommer du över ditt obehag i samtal om magens funktioner

Så här kommer du över ditt obehag i samtal om magens funktioner
22 januari 2024

Är ditt barn i kiss- och bajsåldern? Eller tycker ditt lite äldre barn fortfarande att pruttar och bajs är störtkul? Är du redo att ta del av ditt barns fascination? Eller är du inte riktigt redo än?

För många vuxna är det lite av ett tabu att gå djupare in i ämnet.

Det är inte alls så konstigt, för vi människor har genom århundradena vant oss vid att avföring inte ska vara en del av vår synliga vardag.

Förr i tiden handlade det om att avföring var förknippat med risker för infektion, stank och bakterier. Detta gäller än idag, men eftersom vi kan så mycket om hygien finns det egentligen ingen anledning till att avföring ska vara tabu. Vi slår därför ett slag för att våga leka och prata bort tabuna. Genom att alltså se lite mer sakligt på det hela.

Några exempel på hur avföring kan ha en viktig roll:

  • Forskare inom både arkeologi och medicin är helt beroende av allt vår avföring berättar om vårt sätt att leva. Arkeologer gläds alltid när de hittar en tusen år gammal latrin i en utgrävning, för på så sätt kan de få reda på exakta detaljer om vad vi åt för tusentals - ibland för tiotusentals - år sedan. I 2023 hittade arkeologer en flera hundra år gammal latrin i Umeå och en annan gammal latrin hittades när det byggdes en tunnelbana i Köpenhamn 2018, och den avslöjade både att man ätit sillmackor, indonesiska nejlikor och så hittades ägg från en bandmask.
  • I maj 1961 blev 90 burkar med mänsklig avföring världsberömda och gjorde 60-talets konstavantgarde till en sensation då konstnären Piero Manzoni publicerade sitt verk "Merde d' Artista". En av dessa 90 burkar såldes 2007 för över 1,5 miljoner SEK. Mänsklig avföring kan på så vis vara mer värd än guld när den används konstnärligt som en kommentar till vårt samhälle.
  • Tarmen lagrar värdefull kunskap om hur kroppen fungerar, och därför kan avföringen vara avgörande att prata om hos läkaren för att ställa en diagnos. 
  • Har ni sett "Biss och Kajs" på SVT eller något annat program som avdramatiserar skämsigheten? Även böcker har tagit upp ämnet, t.ex. "Super-Charlie och bajsexplosionen" av Camilla Läckberg och Therese Vildefall, "Hej bajskorv!" av Henrik Hallgren och Anna Hanssons och Lotta Myrefelts "En liten bok om mycket bajs!". Det ökade fokuset på avföring som något naturligt leder till mer förståelse av att avföringen berättar saker om varelsers liv på ett helt unikt sätt – och vi människor har varit alldeles för främmande för den här sortens nyfikenhet i alldeles för många år.

Kiss, bajs och pruttar: Otroligt kul, äckligt ... eller lärorikt?

I de flesta barnfamiljer kommer det en tid då att pottan, kiss, bajs och pruttar är det roligaste i världen:

  • Plötsligt har ditt barn skrivit om texten till en av de vanliga barnsångerna och nu pruttas och bajsas det plötsligt i de tidigare så söta sångerna
  • Du bjuds in på toaletten för att beundra ditt barns stolta verk - eller (FASAN!) ditt barn bär stolt ut pottan och går runt och visar upp den i vardagsrummet och kräver segerpall och fanfar
  • Du måste hela tiden svara på hur all möjlig och omöjlig djurspillning ser ut eller luktar (även dinosauriers och enhörningars)
  • En hög hästspillning på en stig får ditt barn att utbrista "WOOOOOW, ett stort berg av bajs!" och (igen: FASAN) lite senare "Det är helt varmt och mjukt!"
  • En diskret prutt från en man eller kvinna bredvid er på bussen utlöser en skrattsalva från ditt barn som varar i flera minuter.

Om ni har nått detta stadiet hemma hos er har vi ett litet trick:

Ta chansen. Använd ditt barns stora fascination till att få in lärande lek i vardagen på ett kul och närvarande sätt.

På Lekakademin tror vi på att motivation är avgörande för lärande. Om du utgår från ditt barns intressen så blir det väldigt mycket lättare att lära sig saker.

Här ger vi dig 5 idéer om hur ni kan leka och lära er till mer kunskap

På ett hygieniskt sätt, givetvis.

PlayMais-tillbehör - AnatomipusselPlayMais-tillbehör - Anatomipussel

PlayMais-tillbehör - Anatomipussel

Forma kroppens organ med härliga PlayMais-bitar. Pusslet läggs och sedan är det bara att "fylla i" de olika bitarna med PlayMais i olika färger. 

PlayMais består av majs samt naturliga och godkända färgämnen. Ditt barn plockar bara upp en PlayMais, skär den eller trycker på den så att den formas, gör den fuktig med en svamp och fäster den sedan på en yta. Den blir med andra ord klibbig när majsstärkelsen blir fuktig. 

Pusslet är ett utmärkt sätt att komma in på samtal om vad de olika delarna av kroppen och dess organ har för funktioner - härunder vad som händer med maten när vi tuggat och svalt den.

Rör vid ett äkta prov från en 50 miljoner år gammal dinosauriemocka!Rör vid ett äkta prov från en 50 miljoner år gammal dinosauriemocka!

Rör vid ett äkta prov från en 50 miljoner år gammal dinosauriemocka!

Med det här setet kan ditt barn röra vid ett verkligt prov av en 50 miljoner år gammal dinomocka. Hjälp, vad coolt!

Dessutom kan ni gräva upp ett riktigt dinosauriefossil som kan väcka eller stärka ditt barns intresse för dinosaurier.

Dinosaurier är generellt ett utmärkt att leka sig klokare.

Inlärningsdockan ErwinInlärningsdockan Erwin

Inlärningsdockan Erwin

Erwin är så cool - för han är både härligt mjuk och gosig och så kan hans mage öppnas, och där hittar ni även organ i plysch.

Det verkar kanske lite våldsamt, men det är faktiskt ett fint sätt att lära sig om vad som finns inuti kroppen. Ni kan ta ut organen och prata om dem och sedan lägga tillbaka dem och ""sy"" ihop magen med blixtlåset.

Erwin är en alldeles fantastisk docka och vän som lär ditt barn om anatomi.

Modellera - Nature, 4 x 90 gModellera - Nature, 4 x 90 g

Lek ”gissa bajset” med modellera

Sätt händerna i den bruna modelleran – kanske blandat med lite av den gröna eller orange, om det ska härstamma från någon som gillar gräs eller morötter.

Att leka med modellera stimulerar ditt barns känselsinne och är ett utmärkt sätt att tillfredsställa ditt barns intresse för toalettaktiviteter.

Spela "gissa bajset" då ni kan turas om att forma och gissa vilket djur som står bakom, lite efter fria fantasin. Du kan underlätta genom att ni får ställa ja/nej-frågor och gissa djuret.

Fick-pruttFick-prutt

Riktigt tramsigt får det väl också lov att bli?

En pruttkudde eller denna fick-prutt-maskin är härliga för upptågsmakare, tramsbyttor och alla barn som fnissar högljutt när någon råkar släppa sig.

Med denna lilla maskin kan ditt barn spela sina vänner och familjemedlemmar ett spratt, öva sig på tajming och på att hålla masken och argumentera för vem det var som klämde den.

Glada hälsningar från oss lektanter!