Simma tryggt med sjöjungfrufenor för barn. 4 viktiga tips

Simma tryggt med sjöjungfrufenor för barn - 4 viktigaste tipsen. Läs här
12 juni 2023

Vad är sjöjungfrusimning?

Sjöjungfrusimning har blivit ganska populärt de senaste åren. Kanske känner ditt barn någon som har en sjöjungfrudräkt och går på sjöjungfrusimning?

Sjöjungfrusimning är för barn och vuxna som älskar vatten. Man tar helt enkelt på sig en sjöjungfrufena när man simmar. Leken är väldigt bra konditionsträning och styrketräning.

Många barn och vuxna har en sjöjungfrudröm, och tanken om att glida genom vattnet med sjöjungfrufena är nästan magisk. Tänk att känna hur det känns att glida genom vattnet, vicka med stjärtfenan och njuta av den högra hastigheten och den poetiska smidigheten en sjöjungfrufena ger en.

Är det farligt för mitt barn att simma som en sjöjungfru/sjöjungman?

En del av våra kunder är lite oroliga över säkerheten i att simma med benen i en sjöjungfrufena. Det verkar lätt mindre tryggt att ha benen fixerade. Nedan kan du läsa 4 tips om vad ditt barn ska kunna för att det ska vara säkert att simma med en stjärtfena. Tipsen kommer från den danska myndigheten Sikkerhedsstyrelsen.

4 tips för säker sjöjungfrusimning

  • Ditt barn ska kunna simma 25 meter utan hjälpmedel och hålla andan under vattnet i 30 sekunder innan ni börjar öva med en sjöjungfrufena.
  • Låt aldrig ditt barn simma med sjöjungfrufena ensam. Ditt barn ska vara en mycket säker simmare och vara över 10 år innan det är säkert att simma utan uppsikt, med eller utan sjöjungfrufenor och annan simutrustning.
  • Lekakademin säljer inte sjöjungfrudräkter som har bikinitoppar med band, men det finns affärer som säljer sjöjungfrudräkter med toppar som har band. Dessa har vi valt att inte sälja p.g.a. säkerhetsrisken för barn. Var försiktig med band/snören. De innebär en kvävningsrisk, och faktum är att barn under 14 år inte bör använda badkläder med snören.
  • Se till att ditt barn kan hålla sig lodrät i vattnet med sjöjungfrufenan på sig UTAN att stå direkt på fenan. Då kan den brytas under ditt barns vikt. Hjälp ditt barn med att lära sig hur man håller sig lodrät genom att vifta med fenan under vatten.
Få tips til havfruesvømningFå tips til havfruesvømning

Vad är en sjöjungfrufena?

Kanske ska vi förklara vad en sjöjungfrufena egentligen är. Det är faktiskt en tvådelad simdräkt som består av:

  • en monofena
  • en dräkt/ett hölje man drar på sig över monofenan

Monofenan är en väldigt slagtålig fena som har ett överdrag av neopren med hål för fötterna. När ditt barn har på sig en monofena så är den precis som en sjöjungfrus eller sjöjungmans stjärtfena.

När fenan sitter som den ska så drar ni på själva dräkten över monofenan och upp runt höfterna. Den är tajt så den sitter kvar av sig själv. Benen och fötterna är instängda i sjöjungfrudräkten och monofenan och sitter ihop.

Nu är ditt barn redo att simma med sin sjöjungfrufena. Se vårt urval av sjöjungfrufenor här.

Hur simmar man med en sjöjungfrufena?

Att simma med sjöjungfrufena på är lite som fjärilssimning. Benen sitter ihop och man måste använda hela underkroppen, medan överkroppen är så strömlinjeformad som möjligt.

Du kan få bra fart med en sjöjungfrufena, och det är otroligt kul att lära sig göra snygga trick och rörelser under vatten med den. Man kan göra stora snärtar med svansen vid vattenytan och skjuta ner när man lärt sig behärska tekniken - och det känns alldeles underbart.

När ditt barn ska simma med sjöjungfrufena handlar det först och främst om att lära sig hålla sig vertikal i vattnet UTAN att ställa sig på monofenans kant. Fenan tål inte den viktbelastningen.

Man måste först lära sig att hålla sig i vertikalt läge genom att vifta på monofenan under vattnet. Flytkraften tar ditt barn uppåt och då gäller det att hålla balansen. Just denna balansträning i vattnet förbättrar ditt barns simkunskaper.

När ditt barn kan röra sig vertikalt i vattnet kan ni börja simträna fram och tillbaka. Det krävs starka magmuskler för att hålla kroppen horisontell i vattnet samtidigt som man vänder upp och ner sjöjungfrufenan, så detta är ytterligare en fördel med att simma med fenan.

Det finns många fler sätt att simma som en sjöjungfru, så om ditt barn är riktigt taggat kan ni försöka hitta ett simlag för sjöjungfrur och sjöjungmän.

Får man ha på sig sjöjungfrufena i simhallen?

Det varierar om simhallar tillåter att barn simmar med sjöjungfrufenor eller inte. Glöm inte att fråga simhallen om deras policy innan ni hoppar i plurret i full mundering.

At svømme med havfruehale kan du lære lige herAt svømme med havfruehale kan du lære lige her

Sjöjungfrusimning - Hur gammal ska man vara?

Barnen ska vanligtvis ha fyllt 7 år för att delta i undervisning. Men det kan gå bra att börja innan dess.

Det viktigaste är att ditt barn kan simma, dyka och lyssna på det som blir sagt. Det är stor skillnad på barns simkunskaper, så observera noga ditt barn simma och se till att simkunskaperna är på plats innan ni börjar.

Mycket nöje i vattnet!