Att rida på käpphästar. 3 roliga sätt.

Att rida på käpphästar. 3 roliga sätt.
17 april 2023

Varför har käpphästar blivit så populära?

Att leka med käpphästar har fascinerat barn i åratal - kanske har även dina mor- eller farföräldrar haft käpphästar en gång i tiden?

Men varför har de blivit så populära som de är idag? Och vad kan man egentligen leka med en käpphäst? Det får du reda på i det här blogginlägget. Så sätt dig i sadeln, fatta tyglarna och lär dig mer om käpphästar.

Det började i Finland

Käppistrenden startade i Finland och blev särskilt populär och välkänd till följd av Selma Vilhunens roliga och rörande dokumentärfilm "Hobbyhorse Revolution". Filmen följer tre tonåringar som möter fördomar om sin passion för käpphästar, men som inte låter sig avskräckas.

Hobbyhorse Revolution är även namnet på det finska förbundet av käpphästryttare, som snabbt växte i takt med att barn och unga läste om fenomenet på t.ex. debattforum.

Flera tusen barn och unga i Finland har idag käpphäst och landet har haft världsmästerskap, nationella och ett antal regionala käpphästtävlingar. Och trenden har även kommit till bland annat Sverige.

På Lekakademin kan vi se att det har blivit enormt populärt att leka med käpphästar. Det är många som vill ha hästarna och olika tillbehör som hinder och träns. Och det finns goda skäl för det.

Det är kul att rida på en käpphäst. Det stimulerar fantasin och så är det bra för konditionen och kroppsmedvetenheten.

Käpphästar kan användas i roll-lekar, då ditt barn kan leka alltifrån cirkusartist, prinsessa och riddare till en cowboy som rider iväg på ett äventyr i naturen.

Men det är särskilt som idrottsgren som käpphästen har blivit populär. Sporten med käpphästar heter käpphästridning, och det finns en stor gemenskap bland utövarna. De träffas för att träna och tävla ihop i på ridläger, i mästerskap och uppvisningar över hela landet - och hittar även varandra på sociala medier.

Om du är nyfiken på vad man kan göra och leka med en käpphäst så hittar du idéer om det längre ner. Där skriver vi om vad du kan göra med en käpphäst och ger förslag på 3 roliga lekar.

Vad vinner mitt barn på att ha en käpphäst?

Skulle ditt barn vilja ha en käpphäst eller gå på käpphästridning? Då kan du glädja dig över att ditt barn får motion och kan bli en del av en gemenskap med nya vänskaper.

Det stärker grovmotoriken, tajmingen och koordinationen och inte minst benmusklerna när ditt barn tränar hopp. Kanske finns det även ett program som behöver memoreras? På käpphästtävlingar och uppvisningar står också rytm, stil och bra benarbete i fokus - precis som på en riktig hästuppvisning eller när man går på gymnastik eller dans.

Käpphästen vill förstås även bli omhändertagen på ett omsorgsfullt sätt och ha ett fint namn. Den kan kammas och manen kan flätas m.m, precis som en riktig häst. Oavsett hur bra den är på att hoppa och galoppera så blir käpphästen även glad över lugnare stunder då den blir snygg och välvårdad och får en knaprig morot som belöning. Denna delen av leken stärker ditt barns empati. Kanske leker ditt barn att hästen t.ex. är rädd för spindlar eller älskar en viss dressyrgren extra mycket - precis som ditt barn. 

10 fördelar med att ha en käpphäst

  • Det är roligt att rida på en käpphäst
  • Ditt barn får bra motion och en starkare kropp av att rida på sin käpphäst
  • Alla kan delta på sin egen nivå
  • Ditt barn kan relativt lätt göra sin egen käpphäst eller låna en, eller så kan du köpa en av oss
  • Man kan rida discipliner från dressyrprogram på sin käpphäst
  • Ditt barn kan skapa nya vänskapsband genom sporten
  • .. och bli en del av en passionerad gemenskap
  • Ditt barn kan delta i tävlingar och uppvisningar
  • Blir ditt barn riktigt engagerad och duktig så finns det nationella och internationella tävlingar i käpphästridning
  • Käpphästridning är en inkluderande aktivitet. Det är billigare än att rida på levande hästar och orsakar mycket färre skador. Dessutom kan nybörjare och barn med särskilda behov vara med utan introduktion.

Kan man träna käpphästridning i Sverige?

Ja. Det finns flera ställen i landet där du kan rida på käpphästar. Utbudet ökar så det bästa är att söka på nätet, eller kanske finns det en Facebook-grupp att gå med, och se om det finns något i närheten av er när ni är redo att börja träna.

Intresset för att rida hobbyhästar i Sverige blomstrar och du kan t.ex. hitta en del information på Svenska Ridsportförbundets webbplats.

Kommande ryttare kan lära sig av att rida på käpphäst

Att rida på käpphästar kan vara det första steget till att rida på riktiga hästar. Faktum är att det kan vara en fördel att ha testat att utföra övningarna till fots med en käpphäst innan man ska lyckas med att kontrollera hästen och komma ihåg övningarna samtidigt.

Kan man kombinera käpphästridning med vanlig ridning?

Ja, det finns förstås de som både rider på käppisar och riktiga hästar. När man rider på en käpphäst får man ytterligare inblick i vad det är hästen utför på banan när man ber den utföra olika hopp och övningar.

Är det dyrt att gå på käpphästridning?

Jämfört med vanligt ridning är käpphästridning inte dyrt. Priset kan vara olika från klubb till klubb beroende på hur ofta träningen sker och om man betalar per gång eller per månad eller år. Kontakta närmaste ridklubb med käpphästträning och fråga hur mycket det kostar hos dem.

Käpphästar - mindre farliga att rida på än en levande häst

"Du får aldrig gå bakom en häst". Detta är förmodligen en av de första sakerna du lärt dig om du varit i närheten av hästar. 

Men det kan även vara farligt att sitta ovanpå en häst – även för rutinerade ryttare, som kan bli avkastade och behöva åka till akuten med blåmärken eller svårare skador. 

Då är käppisar ett mycket mer fridfullt nöje. Käpphästen ställer sig inte upp på bakbenen och blir inte rädd om en traktor plötsligt kör förbi – ifall inte ryttaren tycker att det är just den personlighet hästen ska ha alltså.

Att trava, galoppera och hoppa på en riktig häst kan ge lite blåmärken. En käpphäst är därför värd att överväga som en hobby för ditt hästälskande barn om det känns lite för osäkert att rida på ett stort, levande djur. 

Käpphästar är mycket billigare och lättare att komma igång med än att rida på en riktig häst

Ridning är inte direkt en billig hobby, och många barn har fått ge upp sin stora dröm om att rida eller skaffa sig en egen häst. 

En käpphäst är ett mycket billigare alternativ. Den dekoreras gärna med fina tillbehör, men den kräver inte en massa foder eller en stallplats. Och det är relativt lätt att åka till olika evenemang med en käpphäst. 

För barn med särskilda behov kan en käpphäst vara ett sätt att uppfylla drömmen om att rida och ha en egen häst. Det är såklart inte samma sak, men ditt barn får ändå upplevelsen av att ta hand om hästen och eventuellt ha ett band med andra med samma intresse för hästar och dressyr.

Vad kan man göra med en käpphäst?

  • Delta i träning tillsammans med andra käpphästentusiaster
  • Titta på dressyr och försöka att imitera övningarna på en käpphäst
  • Göra sina egna dressyrprogram, då en sekvens planeras och ska kommas ihåg
  • Turas om att visa en övning för varandra som de andra ska göra
  • Göra en hoppbana eller dressyrbana och klara den på tid
  • Träna piruetter och galopprogram
  • Dekorera hästarna med "rustning" och leka tornerspel
  • Byta hästar och rida en annans häst, som kan ha en helt annan personlighet! Kanske är den andra hästen rädd för röda blommor eller väldigt förtjust i glasstrutar. 
  • Rida ringränning med lansar och ringar
  • Fläta manen eller fixa till den på något annat sätt hur länge som helst. Käpphästar har ett stort tålamod!
  • Rida ut i naturen och hoppa över naturliga hinder
  • Delta i en käpphästtävling eller arrangera en egen liten eller större tävling
  • Delta t.ex. i en stafettävling med lag som tävlar om att komma först och lösa uppgifter längs vägen, samtidigt som ni hejar på varandra
  • Tävling i att hoppa hinder, så högt som möjligt 
  • Ha ett lopp och dela ut rosetter till de snabbaste hästarna.

Käpphästtävlingar

Tävlingar med käpphästar blir mer och mer utbredda, och det är en av de snabbast växande sporterna i Europa.

Det är en bra hobby om ditt barn gillar att tävla och träffa andra med samma intresse. Ditt barn behöver verkligen inte känna sig ensam om käpphästintresset. 

Idag förekommer käpphästtävlingar både som en fristående aktivitet och som en del av andra evenemang. Det är relativt enkelt och billigt för ridskolor och klubbar att fixa ett käpphästevenemang som barnen kan prova på att vara med i för att se om det är något de vill börja med på i sin fritid. 

3 roliga lekar med en käpphäst

1) Vattenstafett

Du behöver: 2 decilitermått/muggar eller liknande, två identiska genomskinkliga behållare och 2 baljor fyllda med vatten

  • Ryttarna delas in i två lag och ställer sig på rad
  • Lika långt från startlinjen står de två baljorna med vatten. En ryttare från varje lag rider ner till baljorna och fyller sitt decilitermått med vatten
  • På vägen tillbaka till laget finns det två behållare - en för varje lag, som måste fyllas med vatten
  • Det handlar om att fylla lagets behållare med mest vatten inom utsatt tid. Ställ in tiden så att alla i lagen lyckas ta sig igenom banan minst en gång.

2) Alla mina kycklingar 

Känner du till den gamla leken? Det fungerar utmärkt på en häst

  • Hönsmamman står i ena änden av fältet och ropar på sina ungar 
  • Kycklingarna står i andra änden och ska nu springa ner till mamman utan att fångas av räven som står mitt på fältet
  • Om du fångas av räven blir du en rävunge som hjälper rävmamman att fånga kycklingar.

3) Ärtpåselopp 

Du behöver en hög med ärtpåsar och en hink.

  • Ryttaren får en ärtpåse och rider ner till vändlinjen. Där finns en hink som ryttaren ska kasta ärtpåsen i. Missar man så måste man plocka upp den och försöka igen
  • Ryttaren rider sedan tillbaka till starten. På vägen tillbaka finns högen med ärtpåsar, där ryttaren tar en och ger den till nästa ryttare, som sedan tar sin tur.
  • Gör eventuellt två lag som kan tävla om att bli först i mål.

Psst: En fjärde lek skulle kunna vara att leka kedje-tafatt, då den som åker fast måste hålla fast i hästen till den som lyckades fånga en. Det stärker deltagarnas samarbetsförmåga att kopplas ihop i en längre och längre kedja. 

Käpphästutrustning - vad behövs när man tränar käpphästridning?

Är ditt barn intresserad av att skaffa en käpphäst eller gå på käpphästridning? Du kan börja med att ta reda på om det finns käpphästträning på din närmaste ridskola. Där kan man ofta även låna en häst och se om det är något för en. På de flesta käpphästlopp går det även att låna en käpphäst om man inte har en egen. 

En viktig del av käpphästridning är dock att ha en egen käpphäst - att dekorera och anpassa, ge personlighet och göra till sin egen. 

Hitta rätt tillbehör

Det kan finnas en hel del nya ord att lära sig i början. För vad är ett träns och ska man använda tränset med en martingal istället för en grimma? 

Vi kommer till undsättning med en kort genomgång av våra olika coola tillbehör.

Var noga med att välja rätt tillbehör för käpphästen. Tyvärr passar våra Cheval Roi-tillbehör för käpphästar inte till käpphästar från byASTRUP. 

Grimma och grimskaft för käpphäst

Man använder grimman när man till exempel leder ut hästen ur stallet för att bli ryktad eller om man har med den på en promenad. Så om det ska vara helt korrekt - och det ska det vara inom käpphästhobbyn - så används inte grimman under ridning. 

Träns för käpphäst

Tränset har ett bett som sitter i hästens mun. Därför får man inte dra för hårt i ett träns, för det stör hästen.

Ett käpphästträns kan vara med eller utan kryssnosgrimma.

Älskar käpphästen att hoppa så måste den ha ett träns med kryssnosgrimma, för det är bäst när käpphästen ska prestera lite mer. Du känner igen detta träns på att det ligger i ett kryss över mulen.

För program med trav, skritt och galopp är ett träns utan korsnosgrimma lika bra.  

Käpphäst-martingal

Martingalen är till för hästen som tenderar att lyfta eller röra mycket på huvudet. 

Den är till exempel bra för periodisk användning på en käpphäst som är lite svår att kontrollera under hopp. Med en martingal kan ryttaren se till att hästen inte höjer huvudet för mycket under hoppet.

Bör en käpphäst ha ett stall?

Du kan välja att köpa ett stall som ni kan ha hemma, men det är upp till dig.

En käpphäst behöver förstås inget stall för att trivas, men passionerade käpphästryttare har ibland flera hästar och ett stall hemma där de kan stå och koppla av efter dagens träning.

Var kan jag köpa en käpphäst?

En del snickrar själva ihop sin egen häst. Vill du att det ska gå lite snabbare och lättare kan du köpa en fin käpphäst hos oss. Då får du en fin häst levererad snabbt, och det finns många fina ston och hingstar att välja på. 

När du köper en käpphäst från något av våra märken är du dessutom säker på att t.ex. träns från samma märke passar storleken på hästen. Du kan till exempel köpa dina träns och din grimma speciellt för din Cheval Roi-häst. 

Vad betyder det att någon "har en käpphäst"?

Att "ha en käpphäst" eller att "ständigt rida på sin käpphäst" som begrepp är en princip eller en hjärtefråga som man lägger stor vikt vid och kanske också är lite envis/tjatig med.

Så det har inte alls att göra med att rida på en riktig (käpp-)häst. Såtillvida din käpphäst inte är att det är viktigt att ha på sig hjälm på den riktiga käppisen.