LekGuide 2: Så här tränar du muskel-ledsinnet

Stärk ditt barns muskel-ledsinne
23 mars 2022

Muskel-ledsinnet är ett av ditt barns tre primära sinnen. De två andra är känselsinnet (taktila sinnet) och vestibulära sinnet (labyrintsinnet).

Det sägs att kärt barn har många namn och det gäller även för sinnena. Muskel-ledsinnet har du kanske hört omtalas som kinestetiska sinnet eller kanske rentav det proprioceptiva sinnet? Termerna är bara olika ord för samma sak.

Här kommer den andra av våra 4 LekGuider för ditt barns motoriska sinnen: #2 Muskel-ledsinnet.

Har du tid i 5 minuter? Låt tvätten, inkorgen och att göra-listorna ligga ett tag, och låt dig i stället överraskas över den stora betydelse som muskel-ledsinnet har för ditt barns utveckling och trivsel. Detta är ett sinne med stuns så träning för muskel-ledsinnet är träning som ger svett på pannan och en massa härligt humör.

Först berättar vi lite om muskel-ledsinnet och sedan kan du läsa våra tips om hur sinnet stimuleras genom lek.

Vad är muskel-ledsinnet och varför är det viktigt?

Muskel-ledsinnet styr kroppens rörelser, och sinnet sitter i alla muskler, senor och leder. Muskel-ledsinnet berättar för hjärnan åt vilket håll kroppen är riktad, hur kroppen rör sig och hur kroppen är placerad i förhållande till rummet, saker och andra människor.

Muskel-ledsinnet är till exempel oumbärligt för att kunna sparka en boll mot målet i fotboll eller komma upp på klätterställningen eller bort till den roliga rutschbanan. Därför är det viktigt att stimulera ditt barns muskel-ledsinne.

Muskel-ledsinnet kan INTE överstimuleras. Tvärtom. Alla sätt att utmana detta sinne gör gott - även för dig som är vuxen.

LekGuide 2: Så här tränar du muskel-ledsinnet

  • Lek med maskeringstejp! Ta rullen med maskeringstejp och sätt fast tejp i långa, inbjudande banor på golvet. Ta av er strumporna så att fötterna får så mycket kontakt med golvet som möjligt. Gå sedan på lina, både framlänges och baklänges, hoppa hage, gå på hälarna eller testa att göra något medan ni blundar.

Som en extra utmaning kan du koppla ihop olika sätt att gå på lina på med en viss låt. Då ska ni lyssna er fram till hur ni ska gå på lina. Kanske är Victor Leksells senaste hit eller Markoolios fredagslåt lika med att gå baklänges?

Ni kan även göra olika sorters balansbanor – få inspiration till balansbanor här.

  • Ninjakamp! Köp några billiga isolationsrör av grått skum på byggmarknaden och lek sedan svärdkamp med rören som svärd. Kanske är ni pirater, kanske ninjor – hugg och stick, angrip, försvara och ducka er med alla möjliga sorters hopp och parader.
  • Rullekar med bollar i alla möjliga storlekar.

Idag är en boll så mycket mer än en uppblåsbar badboll. Du kan hitta otaliga sorters bollar med eller utan fyllning, med konfetti och vatten i. Släta, prickiga och taggiga bollar och bollar med superhjältar på.

  • Se våra stora gymnastik- eller motorikbollar som ditt barn kan lägga sig på och försiktigt vicka fram och tillbaka medan du stöder, små sensoriska bollar och bollar med kardborrband som man greppar med handskar. Se närmare på vår kategori med bollar om du överväger att bygga ut er bollsamling.
  • Flugsmällarbadminton! Med en ballong och ett par billiga flugsmällare kan ni få en jättekul stund som samtidigt sätter fart på muskel-ledsinnet. Testa att slå upp ballongen i luften eller spela mot varandra. Det är även en jättebra lek för mindre barn och för grupper med barn.
  • Försök imitera djur genom att krypa och gå på olika sätt. Kryp som krabbor genom att vända på er så att magen vänder uppåt när ni kryper. Inga rumpor får röra vid golvet! Eller som apor genom att bara krypa på händer och fötter, inte knäna. Eller annan sorts krabbgång genom att krypa längs soffan med händerna på golvet och fötterna uppe på soffan.
  • Ni kan även sticka ut och hoppa som kängurur med kängurustyltor eller känguruhoppare. Det ger massor av muskelkraft och utmanar balansen samtidigt som ditt barns hjärna utvecklas i att registrera var kroppen nu är i förhållande till tyngdpunkten.

Hjälp ditt barn på rätt väg genom att inspirera barnet till att utmana sig själv – t.ex.:

  • Kan jag krypa på den här soffan?
  • Hur känns det att rulla ner längs en sluttning?
  • Kan jag träffa en hink med en boll om jag kastar med andra handen?
  • Kan jag hoppa från en pall till en stol?

Måste jag träna mitt barns muskel-ledsinne?

För barn är det helt naturligt att vara i rörelse i stort sett hela tiden, tumla runt och konstant stimulera muskel-ledsinnet. Men i takt med att våra barn tillbringar mer och mer tid passiva framför skärmar eller medan vi kör runt dem i bil så kan muskel-ledsinnet bli understimulerat.

Tecken på understimulerat muskel-ledsinne

  • Upplever du att ditt barn verkar klumpigt?
  • Har ditt barn svårigheter med att styra kroppen?
  • Väljer ditt barn att utföra fysiska aktiviteter väldigt snabbt, t.ex. springa i stället för att gå på lina?
  • Är barnet lite tveksamt på lekplatsen i stället för att kasta sig in i leken?
  • Kanske är koncentrationen eller självkänslan lite ostabil?

Dessa tecken kan vara indikatorer på ett understimulerat muskel-ledsinne och en hjärna som får jobba alldeles för hårt för att kompensera för de oklara signalerna.

Är ditt barn 1 eller 2 år så är tecknena ovan INTE tvunget indikationer på ett understimulerat muskel-ledsinne

Hos små barn är samspelet mellan muskel-ledsinnet och hjärnan fortfarande under utveckling. Men ta ändå gärna del och låt dig inspireras av förslagen i vår LekGuide.

Muskel-ledsinnet är en viktig del av ditt barns sensomotorik

Sensomotorik är hjärnans förmåga att motta, behandla och koordinera alla de signaler som kroppens 7 sinnen konstant uppfattar.

Det är en viktig och komplicerad uppgift som kräver att alla 7 sinnen spelar sina roller rätt. Om ett av sinnena är lite hämmat så kommer ditt barn ofta uppleva det som svårt att lära sig saker och trivas mindre bra.

Hur fungerar muskel-ledsinnet?

Håll i dig nu för nu blir det extra nördigt. Muskel-ledsinnets små sinnesorgan registrerar om musklerna är spända eller avslappnade. Sedan sätter följande process igång:

  1. Ett meddelande skickas iväg till hjärnan som försöker få överblick över vilken information som kommer från de övriga 6 sinnena och samla all information som en hel sinnesupplevelse.
  2. Sedan jämför hjärnan den nya impulsen med impulser som den tidigare mottagit.
  3. Hjärnan försöker då skapa en bild av vad det är som händer.
  4. Slutligen skickar hjärnan information till kroppen om hur kroppen ska reagera på den impuls som muskel-ledsinnet just skickade.

Hela processen händer på nanosekunder. När man tänker på att allt detta händer för alla rörelser som kroppen utför så är det lättare att förstå hur finkänslig processen är.

Vi hoppas att denna och de övriga LekGuiderna från Lekakademin kommer att ge dig:

  • En ny insikt i ditt barns sinnen
  • En utmaning mot ditt vanetänkande om ditt barns trivsel
  • En lösning på sensomotoriska svårigheter
  • Tips om träning av ett sinne som är avgörande för barnets inlärningsförmåga och självkänsla

Har du kommit hela vägen hit? Då är du kanske också intresserad av våra andra LekGuider:

Related posts