LekGuide 1: Kul träning för barnets labyrintsinne

Kul träning av labyrintsinnet
23 mars 2022

“För att ge barnen den bästa början bör vi fokusera på deras sensomotoriska förutsättningar.”

 Mette Drescher Jensen och Vibeke Schultz från SanseMotorik

Labyrintsinnet är ett av ditt barns tre primära sinnen. De två andra är muskel-ledsinnet och känselsinnet (även kallat taktila sinnet).

Det sägs att kärt barn har många namn, och detta gäller även sinnena. Labyrintsinnet kallas även vestibulära sinnet eller balanssinnet.

Här kommer den första av våra tre LekGuider om ditt barns motoriska sinnen. Häng med och få våra idéer om roliga lekar som stimulerar barnets labyrintsinne.

En LekGuide från Lekakademin är:

  • Roliga och lätta aktiviteter utan konstigheter
  • Inspirerad av sjukgymnaster med psykomotorisk inriktning från SanseMotorik.net
  • Metoder till att förbättra ditt barns inlärning och trivsel

Vad är labyrintsinnet?

Labyrintsinnet ser till att hjärnan mottar information om vår placering såväl vertikalt och horisontellt som diagonalt. Alla barn – och vuxna – behöver regelbunden stimulans av labyrintsinnet.

Vårt labyrintsinne är tillsammans med de andra primära sinnena fundamentet för hela den motoriska utvecklingen och har syftet att skapa jämvikt och koncentration. Det har dessutom stor betydelse för vår språkutveckling och spelar även en roll för förmågan att styra ögonen.

gyngetur og leg, der træner labyrintsansen

Varför är labyrintsinnet viktigt?

Labyrintsinnet är nära kopplat till vårt synsinne. Det hjälper oss nämligen med att stabilisera fixpunkten för våra ögon- och huvudrörelser vilket hjälper oss att fasthålla ett stabilt synfält. Det betyder i praktiken att även om vi rör på huvudet och kroppen så är vi fortfarande kapabla att bevara fokus med ögonen så att de saker vi tittar på inte ser ut att vibrera. Och just denna utveckling är essentiell när man ska börja lära sig läsa och skriva.

Inaktiva barn och vuxna som sitter ner mycket i vardagen har ofta ett understimulerat labyrintsinne och kan därför ha stor nytta av att jobba aktivt med att stimulera och utmana det.

Måste jag träna mitt barns labyrintsinne?

Upplever du att ditt barn inte gillar att gunga, har svårt för att stå på ett ben, inte gillar att snurra runt, blir lätt åksjuk eller inte kan hålla balansen? Då kan träning av labyrintsinnet vara jättebra för ditt barn.

Det är sannolikt att svårigheterna minskar ditt barns trivsel och inlärningsmöjligheter eftersom hjärnan överbelastas när den får felaktiga informationer från labyrintsinnet.

vend dit barn på hovedet og styrk labyrintsansen

LekGuide 1: Så här tränar du labyrintsinnet

1: Använd en tummelbalja för att träna barnet i att snurra runt. Alla slags rotationer kan vara våldsamma för ett barn med sensomotoriska svårigheter så var försiktig i början. Välj eventuellt en tummelbalja med platt botten i början eller en minitummelbalja.

Om du inte vill köpa något så kan ni testa med ett lakan som barnet sitter eller ligger på. Du håller i den ena änden och springer runt barnet.

2: Använd färgrika leksaker med ljud som t.ex. en Oball med skallra för att få det lilla barnet att titta i många olika riktningar, både på magen och ryggen. Du kan även använda en plastflaska med stenar i som du rullar över golvet.

Det är superbra träning för labyrintsinnet när barnet vänder huvudet i många olika riktningar. Då krävs det nämligen att hjärnan förstår kroppens placering i rummet och fortfarande håller balansen horisontellt, vertikalt och diagonalt.

3: Bygg en massa hinder- och balansbanor i vardagsrummet med de kreativa redskapen från Gonge och bObles. Du kan även använda soffkuddar, sjalar och låga stolar eller vad du nu hittar på. Pst: Det är även en jättebra idé för oss lata vuxna att gå på lina och balansera.

Kom även ihåg att gunga, snurra, göra kullerbyttor, krypa, hoppa och springa allt vad ni orkar. Detta är också bra träning för labyrintsinnet.

svingtur til at styrke labyrintsansen

Ett överstimulerat labyrintsinne?

Observera att det även är möjligt att överstimulera labyrintsinnet.

Tecknen på ett överstimulerat labyrintsinne är faktiskt ofta identiska med tecknen på ett understimulerat labyrintsinne: Ditt barn blir illa till mods, snurrig, illamående eller åksjuk.

Upplever du att ditt barn reagerar på det sättet när ni t.ex. snurrar runt så är det bäst att avbryta leken. Det betyder inte att ni helt och hållet ska sluta jobba med labyrintsinnet utan att ni ska ta det lite lugnare och kanske göra lite roliga kullerbyttor i stället. Och sedan kan ni i lugn takt lägga till fler rörelser och mer tempo.

Vi hoppas att denna och de kommande tre LekGuiderna från Lekakademin kommer att ge dig:

  • En ny insikt i ditt barns sinnen
  • En utmaning mot ditt vanetänkande om ditt barns trivsel
  • En lösning på sensomotoriska svårigheter
  • Tips om träning av ett sinne som är avgörande för barnets inlärningsförmåga och självkänsla

Häng med och lek i nästa LekGuide #2 där vi ger dig tips om hur muskel-ledsinnet stimuleras på olika lätta och roliga sätt.

 

Related posts