LekGuide 3: Så här tränar du känselsinnet (taktila sinnet)

Tips om att träna ditt barns känselsinne
24 mars 2022

LekGuide 3: Så här tränar du känselsinnet (taktila sinnet)

Känselsinnet kallas även taktila sinnet och är ett av ditt barns tre primära sinnen. De två andra är vestibulära sinnet/labyrintsinnet (balans) och muskel-ledsinnet (rörelse).

Känselsinnet har förvånansvärt stor betydelse för hur väl ditt barn mår eftersom detta sinne handlar om mer än att bara kunna känna om något känns mjukt, hårt eller slätt, kallt eller varmt.

I den här tredje LekGuiden har vi intervjuat Mette D. Jensen, expert inom sensomotorik, om vad känselsinnet är och om varför det är viktigt för ditt barns utveckling och trivsel.

Som bonus får du i slutet även Mettes bästa tips om träning för taktila sinnet genom aktiviteter och lek!

Vad är känselsinnet och varför är det så viktigt?

Med känselsinnet/taktila sinnet registrerar vi allt som vi kommer i beröring med. Du kramar ditt barn, hjälper det klä sig och gosar med barnet. Drar upp strumporna, kittlas och sätter på ett plåster. Rör vid ditt barn på alla möjliga sätt som alla sätter igång känselsinnet. Under många lekar är kroppskontakt även en stor faktor.

Känselsinnet hjälper ditt barn känna sina egna gränser och var omgivningarna börjar.

Känselsinnet handlar både om yttre och inre känslor

Känselsinnet skickar information till hjärnan om de registreringar huden känner. Sedan avgör hjärnan om det kändes skönt eller som ett hot att bli kittlad, kramad, blåst på eller om det kändes kallt eller varmt.

“Känselsinnet hanterar en blandning av yttre och inre känslor. Yttre känslor har att göra med allt det som huden registrerar. Med huden undersöker vi nya saker och hittar information. Och sedan finns det en skyddande, inre del av känselsinnet som får oss att dra oss undan, försvara oss eller slå tillbaka när något hotar oss. Om känselsinnet överreagerar på någonting utifrån så uppfattar hjärnan det instinktivt som ett hot och då kan det t.ex. kännas obehagligt att få en kram eller att få på sig en mössa.

- Expert på sensomotorik Mette D. Jensen

Som du kan läsa i citatet så kan känselsinnet alltså rubbas så att det överreagerar. Det betyder att alla dagens hudpåverkningar och varenda lilla beröring kan försätta ditt barns nervsystem i larmberedskap.

 

Obalans i känselsinnet kan ge ditt barn kort stubin

Känselsinnet är avgörande för ditt barns reaktion på att vara tillsammans med andra människor. Om ditt barn upplever många känsel-stimuli som hotfulla eller obehagliga så kommer det t.ex. att reagera genom att dra sig undan, puttas eller slåss.

“Känselsinnet påverkar våra sociala relationer och kommunikation mycket. Vi kommunicerar ju med kroppens reaktioner. Barn med obalanser i taktila sinnet är ofta väldigt frustrerade, och det är även deras föräldrar.”

- Expert på sensomotorik Mette D. Jensen

Ett taktilt utmanat barn kan reagera våldsamt på beröring under en lek. Kan du föreställa dig hur det måste kännas om hela din kropp skriker “DET KOMMER ETT STORT, FARLIGT LEJON!!!”, varje gång en på förskolan råkar stöta till dig eller din mamma torkar av din näsa?

Ditt barn gör helt enkelt ett försök på att försvara sig mot en obehaglig känsla när det puttas. Tyvärr kan obalans i känselsinnet ofta tolkas som att det utmanade barnet är argt, ouppfostrat eller sensitivt. Men det behöver inte vara förklaringen.

Det finns alltid en anledning till att barn är aggressiva - och det är aldrig för att de är onda eller ouppfostrade.

Hjärnan tolkar helt enkelt hudens signaler felaktigt. Det är en obalans. Det är ett försök på att komma undan från en obehaglig känsla. Och det är ofta känselsinnet som är i spel.

Genom träning kan ditt barns känselsinne komma i balans så att hjärnan tar emot de rätta signalerna och inte larmar alldeles för ofta.

LekGuide 3: Så här skapar du balans i känselsinnet

Barn som har obalans i känselsinnet kan ha stora känslomässiga svängningar ofta och verka mer lättretade än andra barn. Och det är ju inte så konstigt för det är påfrestande att vara i mer eller mindre konstant larmberedskap.

Som tur är så finns det massor av saker du kan göra för att hjälpa till. Allt som har att göra med beröring av kroppen är en del av arbetet med att skapa balans. Det kan vara svårt eftersom det utmanade barnet ofta skyr just beröringar. Om ditt barn inte gillar långa kramar och tvättlappar i kläderna så verkar det snällaste vara att skona barnet, bara gosa en kort stund och klippa av märkena i kläderna. Det har du kanske gjort i bästa välmening. Det var omsorg så ha inte dåligt samvete för det.

Nu är du medveten om utmaningen och experten på sensomotorik, Mette, har erfarenhet av att föräldrar kan uppleva hur deras barns trivsel förbättras efter bara några veckor.

  • Hitta ett sätt att röra ditt barn som barnet tycker är en bra upplevelse. Gå försiktigt fram i början. Stryk barnets fot, klappa lite på ryggen, rör ansiktet med en fjäder. Massera med massagebollar om ditt barn föredrar detta framför masserande händer.
  • Lektanten Kristina supplerar: Ni kan även använda dessa vibrerande snurrlingar som ger ditt barn en massa sinnesstimuli för taktila sinnet – kom bara ihåg att börja med små doser och observera barnet så att det inte blir för överväldigande.
  • Tvätta med olika sorters tvättlappar, spruta med vatten med olika sorters engångssprutor från apoteket och gör bubblor i vattnet genom att släppa ut luften från en ballong. Prova på olika sorters badleksaker.
  • Lek med sand som ni hämtar på stranden. Eller prova olika sorters kinetisk sand. Du kommer själv att bli förvånad över hur skönt det känns att leka med sanden som håller ihop och kan formas utan att fastna på händerna.

Börja lugnt med lekar som stimulerar känselsinnet

Börja lugnt och stilla med att hitta några beröringar som ditt barn inte överreagerar på. Sensomotorisk träning ska alltid vara kul och härligt. Och alltid på barnets villkor. Så fort ditt barn reagerar negativ, avbryt och gör något annat. Genom att ta små steg så kan du och ditt barn komma långt.

Vi hoppas att du blev inspirerad av vår LekGuide om att träna känselsinnet. Om du behöver mer vägledning så finns det massor av hjälp i Lekakademins stora urval taktila leksaker som stimulerar känselsinnet.

Har du sett våra andra LekGuider?

Related posts