Här är det bästa solkrämshacket för att smörja in känsliga barn

Solkräm hack med ansiktsfärg
31 mars 2022

Härligt solkrämshack så du slipper kämpa varenda sommarmorgon

Gör solkrämsritualen till något kul med det här genialiska hacket från arbetsterapeuten och innehavaren av www.sanselab.dk Ann Helene. Metoden kan få även det mest skeptiska barnet att lugnt och stilla gå med på att smörjas in med den klibbiga krämen.

Det här är en stark kandidat till bästa tipset sedan tricket att vika upp hörnen på portionsförpackningar med juice för att undgå att juicen sprutar upp när man sätter i sugröret.

Trumpeter, konfetti, prispall!

Vägrar ditt barn solkräm?

nægter solcreme

Är sommaren och solen förknippat med trotsiga barn och frustrerade föräldrar på grund av den dagliga kampen för att lyckas täcka huden ordentligt med solskyddskräm?

Är det särskilt ansiktet som leder till ett sammanbrott i den episka ligan?

Nu finns det en lösning. Och som alla andra gyllene hack så är det helt uppenbart när du känner till det.

Jättestort tack till Ann Helene och hennes som Floke som i det här blogginlägget avslöjar hur lek med ansiktsfärg kan göra om det dagliga solkrämskaoset till en rolig stund utan problem. Hon ger även några bra tips om hur du gör hela situationen mysigare och berättar om varför ditt barn upplever solkrämen som en sann fasa och därför försöker fly så snart du närmar dig solskyddskrämen.

Take it away, Ann Helene.

Jag har ett barn som hatar att få klibbigt ansikte. Och som brukade hata solkräm.

Hemma hos oss har jag en pojke som absolut inte tolererar kladd i ansiktet.

Varken sylt, köttfärssås eller ens glass kommer i närheten av hans hy. Det betyder att solkräm och att smörjas in med solkräm i ansiktet är en utmaning, både för oss föräldrar och för Floke själv.

Sommarens intåg är magiskt och underbart, men det är svårt att tänka på solen och sommaren med ett lyckligt leende väl vetande om att nu kommer det hundra morgnar med solkrämsinsmorda kamper.

Jag vet att vi absolut inte är ensamma om detta.

Jag har därför försökt sätta mig in i var Flokes motvilja kommer ifrån och hur vi kan undgå kampen utan att kapitulera. För solkrämen ska ju på ungen. Här delar jag med mig av mitt bästa solkrämshack - ett hack som har gjort om solkrämssituationen hos oss till en trygg upplevelse, och till och med gjort den till något kul.

Det handlar om att ta ditt barns sinnesintryck på allvar och sedan öva er på ett omsorgsfullt sätt. Då går allt mycket lättare.

solcremehack med ansigtsmaling

Varför säger barn nej tack till solkräm?

Det första jag vill sätta fokus på är varför vissa barn säger nej tack till solkräm. Egentligen handlar det inte alls om själva solkrämen, eller det är i varje fall sällsynt. Det handlar om hur det känns att bli insmord med solkräm i ansiktet eller på kroppen, eller båda. För vad är det egentligen som händer när vi gör det? I vilken situation sker det och hur upplever barnet det?

Därför gillar ditt barn inte att smörjas in med solkräm: 

Det kan finnas många skäl till att barn säger nej tack till solkräm. För många barn rör det sig helt enkelt om en eller flera av dessa orsaker:

  • Att det är en kontrollförlust
  • Att det ofta sker under en redan pressad morgonrutin
  • Att vi som föräldrar glömmer att förbereda våra barn
  • Att motståndet bottnar i en sensorisk "störning". Barnets nervsystem övertolkar och berättar att substanserna är farliga. De barn som har den här sortens känslighet kommer ofta även att uttrycka obehag i andra situationer. Sömmarna i kläderna irriterar, sömmarna i strumporna är ett hot, kräsenhet, drar sig undan från lätta beröringar eller reagerar mycket våldsamt på andra oväntade beröringar. Då kan man få hjälp av kommunens arbetsterapeuter och sjukgymnaster för att få klarhet om barnets sinnesmässiga mönster.

Hur känns det för ditt barn att blir insmord med solkräm?

Ditt barn reagerar på sinnesupplevelsen av att få solkräm i ansiktet. Ditt barns nervsystem tolkar känslan av den kalla, våta och kanske klibbiga krämen. Många barns hjärnor tolkar den känslan som fara eller obehag. Vi vuxna upplever det sällan på det sättet när vi smörjer in oss med kräm eftersom vi rör vid krämen med händerna innan den rör vid ansiktet. Vi använder alltså automatiskt händerna till att på tryggt avstånd tolka vad som ska hända.

Vi har kontrollen.
När du ber ditt barn om att stå still och sedan slänger upp en näve kladdig kräm på de runda kinderna - kanske till och med lite som en överraskningsattack klockan 5 minuter i vi-kommer-att-bli-sena-igen - vad tror du då att ditt barn upplever?
Japp - en kontrollförlust av stora dimensioner.

Barnets sinnen är oförberedda och hela den lilla kroppen försätts i larmberedskap.
De första sinnesupplevelserna av solkrämen presenteras rakt in nyllet, så nära som det går att komma, och det reagerar nervsystemet på.

Solkräm i ögonen? Hjälp, nu flyr jag!

Ditt barn tolkar hur dina händer smörjer och kanske kommer lite för nära ögonen. Ditt barns sinnen vet inte att du såklart undgår ögonen för det är inte barnets sinnen som har kontroll över upplevelsen. Det betyder att ditt barn kommer att försöka komma undan för att skydda sig.

Är det en överreaktion?

Nej, det är det inte alls. Det är en helt naturlig, instinktiv reaktion på att hjärnan tolkar upplevelsen som fara.

När ditt barn vrider sig och kanske skriker så är det för att den reaktionen motsvarar precis vad barnet känner. Det hjälper därför inte att säga ifrån på skarpen att barnet ska sitta still när varenda cell i den lilla kroppen skriker FLY!!!.

Men att det är en naturlig reaktion är inte det samma som att det är en ändamålsenlig reaktion.
Det är detta vi kan öva på och hjälpa vårt barn med.

Och det gör du med tålamod, humor och ansiktsfärg.

Hur skapar man trygga ramar kring att smörja in solkräm?

Du skapar trygga ramar kring solkrämsritualen genom övning.

Vi kan hjälpa våra barn bli tryggare i processen genom att lugnt och stilla vänja dem vid upplevelsen. Det enda du behöver är ansiktsfärg, gott humör och kanske en rengöringskräm.

Så här gör du solkrämsinsmörjningen till en lek

barnet er i kontrol og tåler solcreme

Bra tips inför solkrämsleken:

-   Prata innan stunden och dagen före: Vad ska vi måla?

-   Börja mjukt med färg som inte är särskilt våt

-   Skapa kontroll genom att ni bestämmer vem som ska måla vem

-   Ge ditt barn lov att måla dig och smörja in ditt ansikte

-   Använd speglar

-   Ha respekt för ditt barns gränser

Det viktigaste i början är att prata med ditt barn om att det skulle vara kul att leka med ansiktsfärg!

Vad ska vi måla? Spiderman, Hulken, en farlig tiger eller kanske en fe?

Då är ni redan igång med att skapa en trygg upplevelse.

Ni kan till exempel prata om "I morgon ska vi ju leka farliga tigrar, vad är det nu tigern säger?" eller "Tänk så kul det blir, då ska vi måla ansiktena med penslar precis som en tavla - tokigt va?"

Vilken sorts ansiktsfärg är bra att öva solkräm med?

ansigtsmaling gør solcreme til en leg

Jag rekommenderar att man börjar försiktigt. Låt ditt barn vara i kontroll, låt barnet föra penseln. Det spelar absolut ingen roll om resultatet blir perfekt. Det viktigaste är att det är kul.

Floke började med de här kritorna som inte är kladdiga, feta, våta eller kalla som färg man målar på är. Det var en bra intro till att ge honom kontroll över processen.

Vi jobbade oss lugnt och stilla vidare till att måla med penslar och den här fina paletten.

Först målade Floke mitt ansikte och sedan sitt eget.

Plötsligt skapades en mysig upplevelse av att det är en lek att bli insmord i stället för en kamp, och vi har gjort det tryggt genom att barnet själv fått kontrollen. Det är inte något som Floke måste, det är kul och han är trygg och i kontroll.

4 x avbockat med andra ord!

Från kul ansiktsfärg till fantastiskt solkrämshack!

gør solcreme til en sjov leg

Sedan blir det dags att överföra alla de roliga sakerna med ansiktsmålandet till solkrämsinsmörjningen. För många barn är det även känslan av händerna som smörjer som skapar otrygghet. Händerna och fingrarna får dem att dra sig undan. Men som tur är finns det idag så många bra penslar, sminkpenslar, sminksvampar och liknande som man kan använda till att applicera krämen. Använd dem i stället. Den här uppsättningen är bra.

Känslan av penseln med kräm påminner mycket om en pensel med ansiktsfärg, och vi kan då fortfarande leka att vi målar osynliga djur i ansiktet. Då blir det en lek att få på sig krämen i stället för en plikt.

Jag hoppas mitt solkrämshack funkar hemma hos dig.

Ann Helene

Vem är Ann Helene Kristensen?

Ann Helene Kristensen är vårt senaste tillskott i Lekakademins expertpanel och vi är jätteglada över att hon kommit med i gänget.

“Jag är arbetsterapeut och har specialiserat mig på barn inom normalområdet. Jag jobbar dagligen med barn, föräldrar och omsorgsgivare för att skapa den allra bästa vardagen för alla involverade. Med fokus på barns sensomotoriska utveckling driver jag även webbplatsen sanselab.dk i Köpenhamn där jag hjälper till med att ge barn de bästa förutsättningarna för en bra utveckling.”

Related posts