LekGuide 4: Enkel träning för finmotoriken och grovmotoriken

LekGuide 4: Enkel träning för finmotoriken och grovmotoriken
25 mars 2022

LekGuide 4: Enkel träning för finmotoriken och grovmotoriken

Här kommer den fjärde och sista LekGuiden som förklarar vad fin- och grovmotorik är och hur du lätt kan stimulera ditt barns motorik genom lek och roliga övningar.

De tre första handlade om de motoriska sinnena:

Labyrintsinnet/Vestibulära sinnet (balans)
Muskel-ledsinnet (rörelse)
Känselsinnet (taktila sinnet)

Är ditt barn nästan alltid aktivt? Klättrar ungen konstant på borden, dinglar i träden, balanserar på trottoarkanterna och kastar allt som på något sätt liknar en boll? Sätt dig till rätta och läs den här artikeln medan du hämtar andan. Ditt barn är helt enkelt i full gång med att träna sin finmotorik och grovmotorik.

Vad är finmotorik?

Motorik handlar om förmågan att styra kroppens muskler. Finmotorik är att styra den fina muskulaturen i kroppen - t.ex. i ansiktet, fötterna och händerna.

Vi använder exempelvis finmotoriken när vi fäster pärlor på en pärlplatta, knyter skorna (från 5-6 år), äter med kniv och gaffel eller fångar ärtan som håller på att rulla bort från tallriken.

Både grovmotoriken och finmotoriken förfinas i takt med att barnet växer och övar sig. Det är svårt och mycket spännande för ditt barn på 2,5 år att räkna ut hur man öppnar och stänger saxen och får den att klippa mer än ett klipp. Men din 5-åring kan klippa ganska noggrant efter markeringar och våga sig på enklare pappersklipp utan att hela pappret makuleras.


Problem med finmotoriken visar sig t.ex. genom att ditt barn har svårigheter med att:

  • använda båda händer samtidigt, t.ex. när blixtlåset i jackan ska dras upp eller barnet vill skära av en bit tejp.
  • utföra kreativa aktiviteter som kräver detaljarbete med händerna, t.ex. pärlplattor.
  • lära sig teckna människor eller skriva bokstäver eftersom det krävs en rätt bra finmotorik för att styra en penna.
  • använda mimiken till att uttrycka känslor.

Vad är grovmotorik?

Grovmotorik är när hjärnan styr de stora muskelgrupperna i bröstet, nacken, ryggen, magen, benen och armarna. Vi använder t.ex. grovmotoriken när vi går, springer, cyklar, faller, kör på sparkcykel, hoppar, balanserar, kryper, hoppar hage och kastar eller fångar bollar.

Problem med grovmotoriken visar sig t.ex. genom att ditt barn:

  • Går eller springer lite klumpigt och ofta faller.
  • Har svårt för att kasta och fånga bollar – avståndsuppskattning kräver bra grovmotorik.
  • Som bebis inte kryper eller först börjar krypa mycket sent.
  • Har svårigheter med att lära sig cykla eller gå i trappor.
  • Undgår fysiska lekar (för att det inte är kul när man inte är bra på fysiska aktiviteter).


Här kommer våra bästa tips om lekar som ger motoriskt välstimulerade barn. De flesta av övningarna är även bra för vuxna – så det är bara att sätta igång!

LekGuide 4: Stärk ditt barns finmotorik

Finmotoriken tränas när man fingrar på saker och ting och aktiverar alla musklerna i exempelvis händer och fingrar.

  • Har du ett yngre barn så kan ni träna finmotoriken genom att knäppa knappar eller trä pärlor på piprensare.
  • Låt din barn lägga ner tomater eller tärnad gurka i salladen.
  • Teckna, färglägg, lek med modellera. Detta kan ni börja med redan från 1-2 år under uppsyn.
  • Öva att dra upp och ner byxorna, dra av och på skorna från ca 3 år och att sätta på skor med kardborrband.
  • Lägg knoppussel med ditt lilla barn och pussel med fler bitar när de första blir för lätta.
  • Plocka vintergäck eller tusensköna på gräsmattan.
  • De här fantastiska låshusen är också ett härligt sätt att träna finmotoriken på.
  • Låt ditt barn spela olika instrument.
  • Alla sorterings- och stapelleksaker ger ett ökat behov av fingerkontroll.
  • Sätt er vid matbordet och rita cirklar och fyrkanter på en bit papper – och låt sedan barnet på 4-5 år klippa ut dem med en sax.
  • Öva er i att knyta skosnören.

Om du har en bebis så är våra förslag förstås lite väl avancerade, men bebisens motorik kan också tränas. Här hittar du motorik-leksaker för bebisar.


Lekar som övar pincettgreppet

Pincettgreppet är svårt att mästra, men en viktig milstolpe i utvecklingen av ditt lilla barns finmotorik. Den enklaste metoden att träna pincettgreppet med är att låta barnet flytta små föremål från en kopp eller skål till en annan.

  • Flytta vindruvor, russin, ärtor eller pärlor fram och tillbaka medan du ser på om ditt barn är så litet att det bara är russinen, ärtorna och vindruvorna (delade på längden) som åker in i munnen.
  • Om du har en matpincett så kan du skruva upp svårhetsgraden och låta ditt barn flytta de små sakerna med tången.
  • Barn från ca 5 år kan få sina alldeles egna pincetter att jobba med i alla möjliga lekar. Se våra färgglada jättepincetter.
  • Om ni inte tycker att det är roligt att leka med maten eller med pincetter så kan ni i stället ta en titt i vår stora kategori med härliga sorterings- och stapelleksaker.

 

LekGuide 4: Stärk ditt barns grovmotorik

Då kom vi fram till våra tips om att stimulera grovmotoriken. Grovmotoriken aktiveras så fort din barn är i rörelse – därför finns det rikliga situationer att träna den med.

  • Om ni är utomhus så kan ni springa, rulla, hoppa, falla och gå på lina. Fånga såpbubblor, gräv i sand och kör med skottkärra. Håll dig i skinnet och låt barnet ta på och av sig mössan själv eller klättra upp på gungan eller gå upp till rutschbanan själv. Ska ni en runda till kiosken så låt barnet bära hem en av sakerna. Lek på hinkstyltor, hitta den närmaste gungan eller spela basket ute eller inne med fristående korg.
  • Är ni inomhus så kan du låta ditt barn krypa upp och ner i soffan och under matbordet. Ni kan även göra en inte-nudda-golv-bana med balansbanor, stolar och kuddar eller balansstenar som ditt barn kan hoppa mellan eller balansera på. Forma bollar och låt barnet hälla vatten i sitt glas själv med en liten kanna och hjälpa till med att duka bordet eller ställa in tallriken i diskmaskinen. Har du en kontorsstol som kan snurra runt så kan du låta barnet snurra runt på den – det är verkligen godis för grovmotoriken!
  • Vi måste även rekommendera att du tar en titt på alla de olika sorternas fordon vi har för barn. Sparkcyklar, springcyklar och superhäftiga EzyRollers är bra och det finns en massa olika fordon som stimulerar grovmotoriken och både kan användas inne och ute.
  • Balans, koordination, muskelstyrka och kontroll över flera muskelgrupper utvecklas t.ex. av vår klassiker, supergulliga Wheely Bug - en favorit bland mindre barn.
  • Rör på er i havet på sommaren, i simhallen på vintern – eller söderut. Det stärker alltihop grovmotoriken för ditt barn.
  • Ta en titt på SwimFin som är godkänd simträningsutrustning av hög kaliber. Med denna på ryggen kan till och med nybörjare snabbt få upp näsan över vattenytan.

Behöver ni en lugnare stund så kan ni ge grovmotoriken en skjuts med något som vanligt som ett lakan:

  • Om ni är två vuxna: Barnet ligger på lakanet och ni vuxna håller i varsin ände och gungar eller vaggar barnet från sida till sida – precis som en hängmatta.
  • Om du är en vuxen: Barnet ligger på lakanet och du håller fast i ena änden av lakanet och drar med dig barnet över golvet. Detta är även bra träning för dig.

En balansbräda ger också bra och kul stimulering av grovmotoriken. Eller testa att låta barnet gå runt med en bok, nalle eller våra aktivitetsringar på huvudet utan att tappa balansen.

Måste jag träna mitt barns finmotorik eller grovmotorik?

Är ditt barn inte så snabb på att lära sig cykla? Är det lite motigt att få in pincettgreppet (runt 1-årsåldern)? Eller är det fysiska självförtroendet överlag lite svängigt? Då kan det vara effektivt att stimulera motoriken.

Om ditt barn dessutom är lite av en energibomb som hellre vill kuta iväg än att leka med byggklossar så kan finmotoriken behöva tränas.

Speciellt när ni börjar närma er skolstarten så är det bra om barnets utveckling ligger på någorlunda samma nivå som de andra barnens. För nu förväntas det att ditt barn kan hålla i pennan på samma sätt som en vuxen och att barnet kan dra upp byxorna, knäppa dem, spola i toaletten och tvätta händerna efter toalettbesök. När det är rast så ska ditt barn själv kunna ta på sig skor och jacka, och leken under rasten är mycket roligare om ditt barn kan följa med i lekar som hoppa hage, kurragömma och fotboll.

Man kan lyckligtvis inte överstimulera motoriken, varken den grova eller den fina.

Alla människor mår bra av att använda kroppen, och övning ger färdighet så länge det är roligt! Det får inte bli för “nu ska vi träna!”-aktigt så undgå att gå in i den demotiverande rollen som Gummitarzans pappa.

Hitta succéupplevelserna! Om ditt barn har upplevt nederlag på fotbollen i förskolan så träna något annat. Fortsätt med att prova på olika lekar och aktiviteter tills ni hittar något som ditt barn gillar och som barnet kan bli bra på. Spela badminton i stället, gör kullerbyttor eller lek atlektiktävling. Ni kan alltid ta upp fotbollen igen senare.

Vi hoppas att du blivit inspirerad av våra förslag på lekar och roliga övningar tillsammans med ditt barn. Mycket nöje med träningen av ditt barns grovmotorik och finmotorik!

Du kan hitta ännu mer inspiration till lekar och aktiviteter i våra LekGuider om ditt barns motoriska sinnen:

 

Related posts