Vad är magisk sand gjord av?

Vad är magisk sand gjort av?
16 mars 2023

Bli klokare på magisk sand

Magisk sand är numera ett paraplybegrepp för hel del olika typer av leksand, som på alla sätt är härliga att känna på, forma, knåda, mosa, låta rinna och klämma ihop i händerna – och helt perfekta för sensoriska lekar.

Förr i tiden, när Lektanterna var små, hade vi bara modellera och sandlådesand att välja på och då fick vi improvisera genom att göra geggamoja eller pressa fingrarna genom en död manet om vi ville leka med mer flytande material. Det är fortfarande kul, men kanske inte alltid lika praktiskt.

På Lekakademin har vi idag flera typer av leksand/magisk sand som Kinetic Sand och andra formbara, sensoriska modellmassor i butiken.

Och vi säljer verkligen mycket av dessa. Både för barns sinnesstimulerande och fantasifulla lekar och för vuxnas rastlösa händer.

Är magisk sand full av problematiska innehållsämnen?

Våra duktiga Lektanter inom kundtjänst upplever att många kunder vill veta mer om innehållet i leksand. Det är ju inte ett material man stöter på i naturen. Det är helt tydligt framställt på syntetisk väg, och då kan man mycket väl bli lite orolig. Speciellt när det är något som våra älskade barn sitter och känner på och knådar i timmar.

Men det finns egentligen inte något skäl för oron. Vi har undersökt saken noggrant. Det gör vi alltid när vi bestämmer oss för att ta in nya leksaker i Lekakademins webbshop. Som svensk webbshop har vi dels plikt att följa mycket strikt lagstiftning som (lyckligtvis) tvingar oss att kontrollera att leksakerna har rätt åldersgodkännande och inte innehåller skadliga ämnen. Dels kommer vi Lektanter och Lekfarbröder aldrig sälja leksaker till våra kunder som vi inte skulle ge våra egna barn att leka med.

Finns det mikroplast i Kinetic Sand?

Nej. Det finns ingen mikroplast i Kinetic Sand köpt på Lekakademin – inte ens i varianten med glitter i som annars ser väldigt syntetisk ut.

Vi har kontaktat producenterna av våra övriga sorters leksand för att bli klokare på om de innehåller mikroplast. Så snart vi vet mer skriver vi det här.

Det är viktigt att nämna att mikroplast inte är olagligt i leksaker och lekmassor. Därför är leksand med mikroplast inte olagligt enligt dagens lagstiftning.

Om det blir olagligt kommer vi givetvis sluta sälja produkter med mikroplast och vara med och påverka våra leverantörer till att producera leksaker och lekmassor som leksand utan mikroplast.

Att ställa frågor om mikroplast i leksaker och kreativa material är nytt för oss, precis som det för en rad år sedan var nytt att ställa frågor om ftalater och parabener.

Vi blir hela tiden klokare, och du kan alltid lita på att vi fortsätter söka svar tills vi har rätt information och kan dela den med dig så fort vi vet mer.

Den mesta mikroplasten i haven, som är det primära orosmolnet, anses komma från slitage på bildäck och därnäst från skor med plastsulor - då jättesmå bitar plast fastnar på asfalten och sedan sköljs bort och hamnar i vattenmiljöer. Det kan du läsa mer om här

Du kan läsa mer om vår hållbarhetsstrategi Grönare val här.

I det här inlägget förklarar vi för dig vad Kinetic Sand, Modellsand och Mad Mattr är gjorda av. Det är 3 typer av leksand vi har i butiken, och de är alla noggrant testade.

Er der mikroplast i magisk sand?Er der mikroplast i magisk sand?

Vad är leksand?

Leksand eller magisk sand är annorlunda jämfört med strand- och sandlådesand. Den magiska sanden består av små sandkorn gjorda av antingen keramik eller sten, som hänger ihop som en massa utan att bli helt fast. Resultatet är en helt perfekt konsistens av mjuk leksand som är hygienisk/antibakteriell och lätt kan dammsugas upp.

Vad kan man använda magisk sand till?

Magisk sand som Kinetic Sand kan pressas till en form, glida isär igen, röra sig, gå i sönder och så kan du skära i den.

Leksanden finns i många vackra färger (och med glitter), och det finns även många olika verktyg till att forma och leka med den.

Det är ett bra sätt att hitta lugnet på i våra hektiska liv, och både barn och vuxna tycker om att sitta och känna på sanden.

Vi lektanter och lekfarbröder har själva Kinetic Sand, Mad Mattr, modellsand och Playfoam liggandes nära våra arbetsstationer, så att vi kan leka med sanden när vi behöver komma ut ur huvudet lite och in i kroppen. Vi rekommenderar starkt att ha sinnesstimulerande leksand inom räckhåll - det ger en liten paus med stimulering av känselsinnet som ger utrymme för bra idéer.

För barn är leksand och magisk sand ett underbart sätt att stimulera finmotoriken. Du kan läsa mer om det här. Du kan också läsa mer om att stimulera sensomotoriken här.

Vilken leksand är den bästa?

  • Kinetic Sand är mjukast att sitta och fingra på.
  • Modellsand bättre att bygga med.
  • Mad Mattr är den mest stabila leksanden, som rinner minst.
  • Playfoam Sand påminner om modellsand och kan både flyta och modelleras.

Du kan läsa mer om de olika varianterna av magisk sand och om vilken leksand som är bäst längre ner i det här inlägget.

Vad är leksand gjord av?

Nu kommer vi till det centrala. För vad är det egentligen som gör Kinetic Sand, Modellsand, Mad Mattr och Playfoam både fasta och flytande, icke-uttorkande och hygieniska?

Alla typer av leksand på Lekakademin är CE-märkta. Det betyder att ingredienslistan är helt kontrollerad. CE-märkningen är importörens uttryck för att innehållet följer EU-lagstiftningen. Så bara genom att se att Kinetic Sand, Modellingsand och Mad Mattr är CE-märkta kan du sänka axlarna lite.
Men vi går ett steg längre.

Det är lite olika hur mycket tillverkarna av de 3 typerna av leksand avslöjar om sitt recept på leksand, men de följer alla samma strikta lagstiftning. Det betyder att de har blivit noggrant kontrollerade av myndigheterna. Men eftersom recepten är patenterade är producenterna inte skyldiga att publicera alla ingredienser.

  • Alla typerna av leksand (Kinetic Sand, Modellsand, Mad Mattr och Playfoam) är gjorda av små sandkorn eller av mycket fint keramiskt pulver.
  • En aning bindemedel läggs sedan till. Detta är olika typer av silikon och polymer.
  • Alla typer av leksand är parfymfria, BPA-fria, ftalaterfria, allergenfria och kaseinfria (mjölkprotein som 2-3 % av barnen utvecklar allergier mot). Våra leksaker följer alltid säkerhetslagstiftningen och kraven i Sverige och EU som tur är stränga.
  • Man bör inte blanda de olika typerna av leksand/sensorisk sand, just för att de inte har en gemensam innehållsförteckning.

Vad är typiskt med Kinetic Sand?

  • Kinetic Sand är den mjukaste av våra sorters leksand.
  • Den är sinnesstimulerande och väldigt skön i händerna.
  • Kinetic Sand är inte så lämpligt att modellera med om man vill ha stadiga element att bygga med. När du formar t.ex. en kloss av Kinetic Sand kommer den snabbt att gå i sär.
  • Kinetic Sand finns i många olika storlekar och färger, och det finns många verktyg och redskap att använda till.
  • Kinetic Sand kan påverkas av värme och blir lätt klibbig. Om det händer, låt den bara torka så blir den bra igen.

Hitta vår kategori med Kinetic Sand här.

Se hur den mjuka Kinetic Sand-massan uppför sig i videon nedan: 

Vad är modellsand?

  • Modellsand är också leksand som rör sig.
  • Den är lite mindre rinnig än Kinetic Sand och lite mindre solid än Mad Mattr.
  • Du kan både använda modellsand till att bygga med och som ren sinnesstimulering.
  • Den finns inte i så många olika storlekar eller i roliga färger, men vi är väldigt glada för modellsanden och dess många egenskaper.

Hitta vårt urval av modellsand här

Vad är Mad Mattr?

  • Om ni skulle vilja kunna bygga tegelstenar, geometriska former eller andra mer formstabila saker av er leksand, som även kan formas till helt nya saker, då är Mad Mattr rätt sand.
  • Mad Mattr är den mest formstabila leksanden av alla typer vi har.
  • Mad Mattr kan skäras ut, knådas och formas precis som ni vill. Det kräver dock lite mer fingerstyrka att knåda ihop Mad Mattr än Kinetic Sand.
  • Den kan ändå svälla och glida och är fantastisk att leka med.
  • Mad Mattr kan bli hård med tiden, och det finns en liten skillnad i konsistensen mellan de olika färgerna (varför vet vi inte).
  • Mad Mattr blir mjukare när du håller den i dina händer. Den finns i många färger och det finns många redskap till Mad Mattr.

Hitta vårt Mad Mattr-sortiment här.

Se en video med den roliga Mad Mattr-massan nedan:

Vad är Playfoam Sand?

  • Om du både vill kunna fingra på och modellera en ganska fast leksand som även kan flyta ut så är Playfoam Sand en bra massa.
  • Påminner mest om modellsand till konsistensen och är ett mellanting mellan den väldigt levande Kinetic Sand och den mer fasta Mad Mattr.
  • Eftersom Playfoam Sand kommer från leverantören Educational Advantage ligger fokus på STEM-aktiviteter som lär barn t.ex. bokstäver, siffror och former. Flera av paketen med Playfoam har därför stansar och stämplar inkluderat.
  • Playfoam Sand är mycket finkornig och blir nästan helt slät när man t.ex. kavlar ut den.
  • Hitta alla våra varianter av Playfoam Sand här.

Vi hoppas att du nu är en mästare på magisk sand och vet exakt vilken leksand du ska köpa för att fingra, dra i bitar, forma, bygga eller modellera med.

Mycket nöje med vår sensoriska sand!

Se hela urvalet här.

Related posts