Så jobbar Lekakademin

med

hållbarhet

Vi vill gärna göra det enklare för föräldrar att köpa leksaker som påverkar både barnen själva och barnens värld på ett positivt sätt.

Vi frågar ofta våra leverantörer, leksakstillverkare och experter inom området hur en gåbil, en terapidocka eller någon annan leksak stimulerar olika färdigheter, så att vi kan ge våra kunder råd på ett ordentligt sätt. Detta ordentlighet genomsyrar hela vårt varumärke. Därför är det också den noggrannhet vi arbetar med när det gäller hållbarhet.

Som företag måste vi alltid kunna anpassa oss till nya krav från samhället, lagstiftningen och våra kunder, och vi går framåt med den entusiasm som vi driver leksaksaffär med varje dag, vilket vi har gjort sedan 2005. Under resans gång har vi lärt oss om både ftalater, batterideklarationer, coronasäkra leksaker och GDPR. Och vi vet att vi också kan bli kompetenta inom hållbarhet, även om vi stöter på några hinder längs vägen. På samma sätt som när ett barn får en skrapsår på knäet men till slut lär sig cykla.

Det handlar både om att ta reda på vad vi som företag har som fokus när det gäller hållbarhet, vad vi brinner för att göra, vad vi MÅSTE göra juridiskt, vad vi har ekonomisk möjlighet att göra, vad vi har förmåga att göra och vad våra kunder gärna vill ha.

Vi kommer att dela med oss av vår process mot ökat fokus på hållbarhet här på sidan. Våra framgångar och våra motgångar. Våra nyheter och vad vi lär oss längs vägen.

Här kan du läsa om vad vi gärna vill göra, vad vi redan gör och hur vi gör det.

Lekakademins gröna mål 2023:

Vill du läsa om EU-förordningen som förbjuder glitter och mikropärlor? Hoppa vidare till avsnittet här.

Lekakademins hållbarhetsstrategi: Grönare val

  • Lekakademin erbjuder ett brett utbud av miljövänliga produkter. Vi fokuserar på leksaker och lärande redskap som är tillverkade med hänsyn till hållbarhet och miljövänlighet. Våra kunder kan själva välja vilka hållbara egenskaper som är viktigast för dem, såsom kort transport, CO2-utsläpp eller återvinningslämplighet, med hjälp av filterfunktionen "Grönare val" på vår webbplats.
  • Vi strävar efter att främja ärlighet och öppenhet inom leksaksbranschen när det gäller hållbarhet. Vi uppmanar till transparent information om material, produktionsmetoder och miljöpåverkan för att hjälpa konsumenterna att fatta informerade beslut. Dessutom samarbetar vi med intressenter och branschkollegor för att främja hållbarhetsstandarder och öka medvetenheten om vikten av hållbarhet inom hela leksaksindustrin.
  • Vi är stolta över vårt samarbete med den danska organisationen "Plant et træ" och stöder deras arbete genom att donera medel till trädplantering. Dessutom ger vi våra kunder möjlighet att bidra till att göra Danmark grönare genom att donera ett träd direkt på vår webbplats.
  • Vi arbetar aktivt med att minska vårt eget resursförbrukning och använder återvinningsbara material när det är ekonomiskt genomförbart. Dessutom uppmuntrar vi våra kunder att delta i en cirkulär ekonomi genom att erbjuda leksaker som är designade med lång hållbarhet i åtanke.
  • Vi är engagerade i miljövänliga inköp och samarbetar gärna med leverantörer som delar vår hållbarhetsinriktning och använder miljövänliga material. På varje enskild produkt informerar vi om produktionens hållbarhetsegenskaper för att öka transparensen och hjälpa våra kunder att fatta välgrundade beslut.

Lekakademins gröna mål 1: Inga klyschor

Vi vill inte tanklöst använda tjusiga ord och tomma löften, och det tar mycket tid att verkligen förstå vad alla olika termer som "bio-", "eko-" och "naturliga material utan kemikalier" egentligen innebär.

När du köper leksaker från oss vill vi att du ska kunna fatta ett kompetent och informerat beslut, både när det gäller leksakens funktion och dess hållbarhet. Det låter enkelt, men alla vill sälja så mycket leksaker som möjligt, och därför måste vi rensa upp i alla de termer som för närvarande används när det gäller miljövänlighet, hållbarhet och naturlighet. Detta är vad vi arbetar med i vårt lilla hörn av sandlådan.

Mål för 2023:

Att ta bort alla beskrivningar av leksakers innehåll och material som inte längre är relevanta eller som ger en felaktig uppfattning om vad leksaken är tillverkad av.


Metod:

Genomgå alla våra +6000 texter och omskriva dem.

Vi har redan gått igenom alla våra produktbeskrivningar en första gång och har raderat mycket. Vi har upptäckt att sättet vi söker efter problematiska ord på kan ha brister, så vissa ord fortsätter att dyka upp. Vi fortsätter att radera.

Exempel på ord vi har raderat:

  • Fri från ftalater. Detta var något nytt för 10 år sedan när det upptäcktes att ftalater, en plastmjukgörare, är skadliga för barns hälsa. Sedan dess har det kommit lagstiftning på området, så det är inte längre meningsfullt att skriva att till exempel en boll är fri från ftalater. För de är det allihop.
  • Fri från skadliga kemikalier. Alla ingredienser är kemiska, även citronsaft, vatten och majsstärkelse. Om något är skadligt beror helt på sammansättningen av den kemiska blandningen som varje individ utsätts för. Om man är allergisk kan det finnas helt andra krav på vad som är skadligt. Vi informerar om ingredienser, men vi avgör inte om något är skadligt eller inte. Vi ser till att all vår leksak uppfyller lagstiftningen för leksaker, och kraven är mycket strikta.
  • Naturlig. Att något är naturligt framställs ofta som motsatsen till något som är kemiskt eller mänskligt framställt. Men det ger en falsk känsla av trygghet. Att något är naturligt är inte en kvalitetsbeteckning. Det finns många naturliga (i förståelsen rå eller som man hittar det i naturen) saker som potentiellt är skadliga för människor.
  • Ekologisk, eko, bio. Alla dessa uttryck är svåra att navigera i, eftersom de betyder olika saker i olika länder. I Sverige får man bara kalla något ekologiskt om det har en certifiering. Det innebär att man kan bevisa att det inte används bekämpningsmedel i produktionen. Det kräver därmed ett eko-märke. Om en produkt har denna eller en motsvarande ekologisk, officiell certifiering skriver vi att den är ekologisk. Annars gör vi det inte, även om det skulle stå "ECO" på förpackningen. Det är ofta en falsk beteckning som tyvärr är tillåten i många delar av världen.
  • Fri från/utan... När en produkt påstås vara fri från till exempel silikon, parfym och BPA kan det ge en känsla av att det verkligen är av hög kvalitet. Men ofta sätts dessa ord på produkter där man ändå aldrig skulle tillsätta dessa ämnen. Vi har till exempel sett dockkläder och fisknät där det stod att de var fria från parfym. Om det finns en särskild anledning till att en produkt är tillverkad utan till exempel parfym - det kan vara i badtvålar för barn - skriver vi det. Annars gör vi det inte.
  • Hållbar. En produkt kan inte bara vara hållbar. Det beror på hur man anser att den är hållbar. Det kan du läsa mer om nedan. Kort sagt, det är mot lagstiftningen att skriva att en produkt är hållbar om man inte kan dokumentera alla aspekter av hållbarhet. Det är mycket svårt. Hos oss kan du välja om en produkt ska vara hållbar på ett visst sätt. Det kan handla om huruvida den är tillverkad nära, om företaget visar socialt ansvar eller om den är särskilt slitstark. Så du vet om den är hållbar på vissa sätt.

Lekakademins gröna mål 2: Grönare val att filtrera på

När man diskuterar om t.ex. en kasthylla eller en barnbok är hållbar, bör man alltid fråga sig: "Hållbar på vilket sätt?".

Hållbarhet har många olika aspekter och begreppet omfattar både miljömässiga, ekonomiska och sociala åtgärder. Det kan till exempel innebära att ett leksakskök tillverkat av plast i Italien är mer hållbart än ett gjort av återvunnet trä i Thailand, eftersom transporten blir kortare, om plasten är återvunnen och 50 % av arbetarna på fabriken är kvinnor. Alla dessa är argument för ökad hållbarhet.

Men å andra sidan kan en kulbana tillverkad i Thailand kanske vara helt tillverkad av FSC-certifierat gummiträ på en särskilt socialt och etiskt ansvarsfull fabrik som även planterar träd och erbjuder skolgång för de anställdas barn. Kanske är även all energi på fabriken förnybar, och allt överskottsträ används i fabrikens köksträdgård. Hållbar produktion av råmaterial, utbildning och förnybar energi är också viktiga faktorer när man ska väga och mäta hållbarhet.

Vi vill inte avgöra vilka parametrar våra kunder bör prioritera mest. Oavsett om det handlar om jämställdhet, FSC-leksaker eller lokal produktion.

Men vi vill informera öppet om fördelar och nackdelar så att våra kunder själva kan välja genom att använda sökfiltret "Grönare val".

De parametrar vi har beslutat att kommunicera om inkluderar:

  • Bioplast
  • Nedbrytbar plast
  • CO2-neutral
  • CSR-certifiering
  • Extra slitstarka leksaker
  • Förpackningar med fokus på hållbarhet
  • Återvunnen plast
  • GOTS (Global Organic Textile Standard)
  • Klimatkompensation
  • Tillverkad i Skandinavien
  • Tillverkad i EU
  • Socialt ansvar
  • Svanenmärkt
  • Trä från hållbart skogsbruk

Mål för 2023:
Utveckla filter för Grönare val.

Metod:

  • Skicka ut en enkät till alla våra leverantörer (vi har över 200) så att de kan berätta för oss vilka av våra 14 parametrar varje leksak uppfyller.
  • Utveckla filtret i vårt webbshopssystem.
  • Lägga till all ny information om hållbarhetsparametrar för varje enskild leksak.
  • Hålla koll på vilka leverantörer som har svarat och vad de har svarat.

Status:

Vi har utvecklat filtret, och det ligger precis bredvid filtren för "ålder," "funktion" och "pris." Vi har skickat ut enkäter till cirka 60 leverantörer och fått svar från ungefär hälften. Vi fortsätter att skicka ut enkäter. Vi har lagt in den nya informationen för cirka 3 500 olika leksaker. Allt har översatts från danska till svenska, tyska, finska, norska och nederländska eftersom vår webbshop finns i 6 länder.

Vi upplever stor variation i hur våra leverantörer reagerar på våra frågor om hållbarhetsdata, från entusiasm till förvåning eller likgiltighet. Det är lagstiftning på gång inom området som kommer att kräva att alla företag har koll på sin hållbarhetsdata, och det ser vi fram emot.

Lekakademins gröna mål 3: Emballage förbättras

Som webbutik fattar vi många beslut om allt det vi förpackar leksaker i. Vi har ett enormt, gemensamt och robotstyrt lager i Danmark som vi delar med företaget CChobby. Allt packas omsorgsfullt i kartonger med luftkuddar. Även om leksakerna alltid är förpackade från fabriken är det viktigt att de inte skadas under transporten hem till dig som kund. Det är inte hållbart att behöva kasta leksaker på grund av dålig förpackning. Därför förpackar vi leksakerna extra väl och skyddande.

Men vad kan vi göra för att minimera den miljömässiga och sociala påverkan som förpackningen medför?

Mål för 2023:

Göra vårt emballage mer hållbart.

Metod: 

  • Undersöka vad vår röda Lekakademin-väska är tillverkad av och om den tillverkas hållbart. 
  • Undersöka vad lagret använder för material i förpackningar. 
  • Undersöka åtgärder som vidtas för att skona personalens fysiska belastning på lagret. 
  • Undersöka vilka typer av energi som används på lagret.

Status:

Vi har omformat vår röda Lekakademin-väska. Den tillverkas nu av 100 % återvunnen plast, så en väska motsvarar 5 plastflaskor med pant. Den är fortfarande lika slitstark och användbar. Dragkedjan är av metall eftersom den håller mycket bättre än plast. Den bör därför dras av väskan när den är sliten och ska kastas. Då kan både plast och metall återvinnas.

Den nya väskan kommer att sättas i produktion i början av 2024.

Vi har undersökt flera fakta om vårt robotstyrda lager, och här kan du läsa allt vi fått reda på:

Vi skickar paket från vårt lager i Holstebro, Danmark som vi delar med vårt systerföretag CChobby. De har ett fantastiskt robotstyrt lager som har effektiviserat vår packhantering avsevärt, så våra kunders paket kan lämna lagret snabbare.

Hittills vet vi om vår förpackning och paketeringsprocess att:

  • Allt papper kommer från certifierad hållbar skogsskötsel eftersom det är FSC-märkt.
  • Lagret är kallt eftersom det är robotstyrt, så energiförbrukningen är lägre än normalt. Fjärrvärme används.
  • Tejpen som används för att försluta lådor och packa in är av polypropen, en annan vanlig plasttyp som också kan sorteras som mjuk plast och återvinnas. Robotar använder tejpen, och det borde i praktiken innebära att mindre tejp används än när människor gör det.
  • Klistret är latex, som är gummiextrakt från gummiträd, samt hydrokarbonhartser, vilket är samma klister som används i vanlig tejp.
  • Truckarna som kör runt på lagret är eldrivna.
  • Den fyllning vi använder för att undvika att leksaker skakas runt under transporten är plastkuddar fyllda med luft. Plasten är mycket tunn. Det är en mycket vanlig typ av plast som du kan sortera som mjuk plast när ditt barn har hoppat på dem och fått dem att säga "PANG".
  • Plasten vi packar t.ex. Tummelbaljan i är av polypropen och kan också sorteras som mjuk plast och återvinnas.
  • Personalens välmående är ett speciellt fokus hos CChobby, som äger lagret, och du kan läsa mer om deras personalvård här.

Lekakademins gröna mål 4: Söka information om hållbarhetskommunikation

Vi har börjat helt från scratch när det gäller hållbarhet. Förutom att vi har ett generellt intresse av att ta hand om vår planet och alla som bor här, hade vi i början ingen hållbarhetsbakgrund bland våra medarbetare.

Därför har uppgiften lagts på vår kommunikationschef, Kristina Hobbs (även känd som Tant Grön, Tant Planta och Tant Text), som under året har sökt kunskap tillsammans med sin kollega, webbshop- och innehållskoordinator Emilie Lønholm (även känd som Tant Robot, eftersom hon är vår expert på robottext, automatiserade processer och SEO-optimering).

Mål 2023: 

Att bli tillräckligt kompetenta till att utveckla en hållbarhetsstrategi och avgöra om vi ska skapa en intern hållbarhetsrapport.

Metod:

Utforska alla källor till kunskap. Vi har deltagit i ett givande samarbete med danska Hovedstadens Erhvervshus, genomfört intervjuer med tidningarna Børsen och Dansk Erhverv, och sökt information från Konsumentombudsmannen, fackliga organisationer, EU, Miljöstyrelsen, Plast.dk och många andra platser.

Status:

Vi har avslutat och utvärderat samarbetet med Hovedstadens Erhvervshus. Vi har formulerat vår hållbarhetsstrategi. Vi har även beslutat att Lekakademin kommer att klargöra vissa aspekter av hållbarhetsrapporteringen, som alla större företag kommer att krävas att utföra inom några år, även om vi inte är tillräckligt stora för att vara föremål för detta krav. Denna sida om hållbarhet är en av dem.

Lekakademins gröna mål 5: En ny lekkamrat

Vi vill gärna bidra till grön omställning. Ett sätt för företag att göra det är att ekonomiskt stödja ett befintligt projekt.

Men med vem ska vi samarbeta? Och hur?

Mål 2023: 

Etablera ett samarbete med en organisation som bidrar till ökad hållbarhet.

Lekakademins gröna mål 6: Gröna budskap

Vi vill gärna berätta positiva och konkreta historier för våra kunder och leverantörer om de små och mycket inspirerande aktivistföretag som varje dag tänker nya, modiga tankar och omsätter dem i praktiken. De kan inspirera oss och andra att fatta mer hållbara beslut.

Vi känner till flera små eldsjälar runt om i världen, och vi vill gärna berätta om dem. Vi känner också till stora företag som har mer resurser att arbeta med, och vi vill också gärna berätta om dem. Men ofta gör de redan ett utmärkt arbete på egen hand, så vårt fokus kommer förmodligen att ligga på de mindre företagen till att börja med.

Vi kommer att lyfta fram dessa positiva berättelser om hållbarhet för att informera våra kunder om vad det faktiskt innebär i praktiken att producera leksaker på ett hållbart sätt och för att påverka våra producenter och leverantörer runt om i världen att våga inkludera hållbarhet i sina metoder. Kanske spara lite på plastremsor när de förpackar leksakerna. Kanske sy dockkläder av växtfibrer. Kanske återvinna all sin överbliven plast. Kanske hålla höns som kan äta upp alla rester från kafeterian. Kanske installera vindkraftverk eller solceller.

Skärpt lagstiftning om mikroplast

EU har förbjudit mikroplaster gjorda av polymer som medvetet har tillsatts till saker som smink, vägbeläggningar, medicinsk utrustning, kreativa verktyg och kläder. Mikroplast hamnar i naturen där den bland annat skadar den mycket förorenade havsmiljön.

Detta förbud innebär för oss på Lekakademin att våra leverantörer inte längre får tillverka löst glitter. Glittret som redan tillverkats och finns antingen hos tillverkaren eller på vårt lager är inte förbjudet att sälja. Till en början hade vi därför bestämt oss för att sälja det glitter vi har kvar på vårt lager.
Men – ibland behöver även en lektant en helg för att tänka klart.  Så vi ändrade oss och har den 16 oktober tagit bort alla glitterprodukter som omfattas av EU-förbudet från vårt sortiment. Vi ersätter dem med 100 % plastfritt glitter. Det är gjort av cellulosa utvunnen från eukalyptusträd som odlas i kontrollerat och godkänt hållbart skogsbruk.

Vi är glada över beslutet och vi ser fram emot ännu fler beslut som leder till en bättre miljö.
Många av oss älskar att kunna ge vardagen ett stänk magi. Alla discoälskande, estetiska och kreativa själar kan nu tillfredsställa sina glitterbehov på ett mer miljövänligt sätt.

Du kan läsa mer om EU:s beslut här.