Lekakademins hållbarhetsstrategi: Grönare val.

I mitten av 2022 fattade Lekakademins lektanter och lekfarbröder beslutet att bli en del av den gröna omställningen. Det är ett krävande projekt som vi framöver kommer att ta oss tid till att utveckla och uppdatera. Det finns mycket att lära sig av processen.

Som företag ska vi alltid kunna omställa oss enligt nya krav från samhället, lagstiftningen och våra kunder, och vi jobbar på med samma stora entusiasm som vi driver vår leksaksaffär med varenda dag, och har gjort sedan 2005. Med tiden har vi lärt oss om allt från ftalater och batterideklarationer till coronasäkra leksaker och GDPR, och vi vet att vi även kan bli kompetenta inom hållbarhet, trots att vi lär få olika utmaningar att ta oss förbi. Lite som när ett barn får ett sår på knäet, men lär sig att cykla till slut.

Det handlar om att ta reda på vad vi som företag ska fokusera på i förhållande till hållbarhet, vad vi brinner för att göra, vad vi SKA göra enligt lagen, vad vi har råd till att göra ekonomiskt sett, vad vi har mänskliga resurser för och vad våra kunder vill att vi ska göra.

Därför kommer vi under nästa år att berätta om vårt ökade fokus på hållbarhet här på webbplatsen. Våra segrar och våra utmaningar. Våra nyheter och vad vi lär oss med tiden. Vi hoppas att du som kund vill följa med i vår process.

Syftet med att utveckla en hållbarhetsstrategi har vi formulerat som 5 punkter:

  1. 1. Lekakademin ska vara en leksakswebbshop där våra kunder har möjlighet att göra grönare val enligt egna övertygelser genom att sortera leksakerna utifrån hållbarhetsprofil.
  2. Vi strävar efter att vara en del av en hållbar utveckling av vår bransch genom att kommunicera ärligt och bekämpa grönmålning. Vi säger det som det är, för vi tror på att våra kunder inte har något emot att ta sig tid till grundlig och tydlig information. Vi vill inte rakt upp och ner definiera om en sensorisk gunga eller en plocklåda är hållbar eller inte - det är alltid en fråga om mer eller mindre hållbar på den ena och andra parametern, inte antingen-eller.
  3. Vi kommer att berätta öppet om vår hållbarhetsstrategi, och strategin ska framgå tydligt och lättförståeligt i de grönare val kunder kan göra när leksakerna väljs och läggs i korgen på vår webbplats.
  4. Vi kommer att uppdatera vår information om hållbarhet löpande så att vi kan kommunicera tydligt och korrekt med våra kunder i takt med att lagstiftning och trender ändrar sig.
  5. Vi tror på att viljan att utveckla mer hållbara leksaker inom vår bransch kommer att bli starkare genom att vi berättar öppet om existerande hållbara initiativ istället för att exkludera producenter och leverantörer som inte redan har fokus på grönare val och hållbar produktion. På det sättet tror vi att olika aktörer inom leksaksbranschen kan inspirera varandra och tillsammans bli en aktiv del av den gröna omställningen - för att bromsa klimatförändringarna och trygga en mer hållbar framtid för våra barn.

Status för projektet Grönare val:

Här kan du läsa om våra nuvarande segrar och utmaningar. Vi uppdaterar när vi har nya saker att berätta om.

Januari 2023

Plantera ett träd:
Vi vill vara med och göra något för att sänka CO2-utsläppen. Vi har därför botaniserat mellan olika sätt att CO2-kompensera och valt ett samarbete med en organisation som planterar nya träd som vi kommer att donera till en gång om året. Vi ser fram emot att göra denna insats för naturen och miljön.

Hållbarhetshjulet: 
Vi deltar i en workshop där vi får inblick i hur vi som företag kommer igång med att rapportera hur hållbara vi är med hjälp av ett hållbarhetshjul. I detta ska det vara synligt hur mycket CO2 vi och våra leverantörer släpper ut, och hur vi i vår vardag och genom våra initiativ blir mer hållbara. Var ska vi börja och hur mäter vi? Vad ska vi dela med oss av till våra kunder och till myndigheterna och vad är viktigt?

Parametrar som filter i vår webbutik:
Vi jobbar på ett nytt sätt att sortera på i vår butik så att du som kund kan söka fram leksaker utifrån om de t.ex. är FSC-, CSR- eller GOTS-cerfierade eller lever upp till någon av våra andra parametrar under "Grönare val". Det är en relativt omfattande process så det tar en hel del tid. Men vi är i full gång.