Lyssna på din bebis: Enkla tips för att förstå din bebis ljud

Lär dig höra skillnad på bebisens sätt att gråta
31 mars 2022

Hur lär jag mig lyssna och förstå min bebis ljud, joller, snyft och gråt?

VRÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL!!!

Speciellt under bebisens första månader låter gråten väldigt likadan, och det kan vara svårt att tolka den. Det är dålig timing för i samma period som din bebis gråter som mest är du som mest osäker och får troligen inte den bästa sömnen i ditt liv.

Här rycker vi ut med hjälp och ger dig våra bästa tips om att förstå din bebis ljud och gråt. Vi har fått hjälp av BHV-sjuksköterskan – och 8-barnsmamman – Marianne Højer Andersen som berättar om:

  • Att hålla sig lugn när barnet gråter
  • Vad det är som får din bebis att gråta
  • Dunstan Baby Language-metoden som är ett sätt att tolka bebisens ljud
  • Goda råd när ditt spädbarn gråter

Se även vårt blogginlägg där Marianne tipsar om hur du kan läsa din bebis signaler. Då kan du kanske räkna ut orsaken redan innan bebisen börjar gråta.

Försök ta det lugnt när din bebis gråter

En bebis som gråter gör ont att lyssna på och vi är programmerade till att försöka trösta. Många föräldrars reaktion är att för allt i världen försöka få gråten att upphöra med det samma. Man grips lätt av panik och glömmer att allt som händer kring en bebis helst ska ske lugnt och sansat.

Det kanske kan vara en tröst att det är helt normalt att din bebis gråter en hel del varje dag. Du gör troligen ingenting fel – och det behöver inte vara kolik.

Ett spädbarn på 2 veckor gråter i genomsnitt 80-90 minuter om dagen. Gråten minskar successivt, och bebisar på 3 månader gråter i genomsnitt "bara" ca 50 minuter om dagen. Det är viktigt att komma ihåg att dessa siffror är genomsnitt. Det finns stora variationer och det är helt normalt att spädbarn gråter både mer och mindre.

En del bebisar har ett gråtmönster som upprepar sig dygn efter dygn. Andra bebisar har gråtdagar och lugnare dagar, och det mönstret kan vara helt oförutsägbart. Det är vanligt att små barn gråter mest på eftermiddagen och i början av kvällen.

Tålamod, lugn och omsorg är de viktigaste sakerna för en bebis som gråter. Öva dig på att klara av och lära känna gråten när du försöker trösta. Din bebis känner din närvaro även om du inte träffar mitt i prick med det samma.

Försök skapa lugna omgivningar med ljus/mörker och kanske musik som din bebis och du själv kan slappna av till. Be om hjälp med det praktiska i umgängeskretsen och sänk ambitionerna. Är ni två vuxna så försök se till att ni får tillräcklig vila, ev. genom att sova i skift.

Ha tålamod med dig själv också. Du gör ditt bästa och du kommer att bli bättre och bättre på att läsa av din bebis uttryck, signaler och gråt dag för dag.

Varför gråter min bebis?

Din bebis gråt uttrycker alltid någon form av behov - att någonting inte är som barnet vill att det ska vara och att din bebis behöver din hjälp. Därför ska du förstås alltid reagera när ditt barn gråter - men din reaktion behöver anpassas efter bebisens behov.

Din bebis kan gråta av en massa olika orsaker. Så det är inte så konstigt om du måste prova dig fram lite:

  • Din bebis är hungrig eller törstig.
  • Din bebis behöver lyftas upp.
  • Din bebis behöver använda sin sugreflex.
  • Din bebis behöver en torr blöja.
  • Din bebis behöver kontakt.
  • Din bebis gråter pga. smärta.
  • Din bebis gråter pga. obehag.
  • Din bebis är för varm eller fryser.
  • Din bebis gråter på grund av övertrötthet.

Dunstan Baby language – en guide om att höra skillnad på bebisens ljud/gråt

Australiska Priscilla Dunstan är ursprungligen operasångare och har en teori om att alla bebisar från 0-3 månader använder 5 specifika ljud för att kommunicera sina behov. Teorin är inte vetenskapligt grundad, men den är värd att prövas.

Neh = Hungrig.

Först säger bebisen “Neh” som ett kort ljud. Om bebisen inte får mat så börjar bebisen skruva upp för volymen och skrika/gråta “NnnnnnnnnnEEEEEEEHHH”. Det är “N”-ljudet i början vi lyssnar efter. Ljudet kommer sig av att bebisens tunga rör sig som när bebisen suger på bröstet eller en flaska.

Ett annat tecken på att din bebis är hungrig är när bebisen gör sökande eller lite sugande rörelser med munnen. Då är det på hög tid att ta fram bröstet eller flaskan.

Owh = Sömnig.

Det här ljudet inleds med en rundare vokal än E:et i Neh. Ljudet påminner mycket om hur det låter när man gäspar men levereras jollrande eller gråtande.

Heh = Obehag

En våt blöja, kläder som stramar åt, klia, överstimulering, otrygghet och andra intryck eller känslor som bebisen inte gillar. “H:et” kan göra ljudet svårt skilja från “Neh”-ljudet. Det är inte ett hårt “H”.

Eair = Luft i nedre delen av magen.

Börjar låta nere från magen på ett huggande sätt. Lite som när man ska dra eller lyfta något tungt. “R”-ljudet i slutet kombinerat med att bebisen ofta drar upp benen till magen är klara tecken på att det känns jobbigt i magen. Och på att det troligen snart är dags att byta blöja.

Eh = Luft i övre delen av magen.

Barnet är på väg att rapa. Bebisen använder musklerna i halsen till att forma ett hårt “E” i början av ljudet för att trycka ut luften.

Kanske stämmer teorin och i så fall är du härmed bättre rustad till att höra skillnad på din bebis olika sätt att göra sig hörd. Vill du lära dig mer så är det bara att googla loss. Det finns både videor på YouTube, böcker och till och med kurser på olika språk.

Tycker du att det är svårt att höra nyanserna i gråten? Då kan några av de nedanstående råden kanske hjälpa dig.

Goda råd när bebisen gråter

Skydda din bebis mot höga ljud från teven, diskmaskinen, radion eller andra saker som väsnas och skapar oro utan att du kanske själv lägger märke till det. Bakgrundsljud är även bra att undgå för vuxna, men ofta lägger vi inte märke till hur alla ljuden stressar oss.

Mata bebisen. Även om du kanske tänker att din bebis har ätit ordentligt eller väldigt nyligen så kan bebisen vara törstig eller hungrig. Det där med att det ska gå 3-4 timmar mellan varje måltid är inte tvunget sanningen för ditt barn.

Klä av bebisen och ta av blöjan så att huden får luft. Kläder och blöjor kan strama åt och irritera och din lilla bebis är van vid att vara naken inne i magen. Skruva upp värmen ibland och låt bebisen ligga naken på din kropp eller en handduk. Eller linda in bebisen i en mjuk filt eller liknande om det fungerar bättre. Försök hur som helst att ge bebisen friheten att inte alltid vara inspärrad i kläder och blöjor. Kanske var det sömmarna, tvättlappen eller blöjan som satte igång gråten till att börja med.

  • Kanske har din bebis ont i magen? Överväger du om magknip kan vara orsaken till att din bebis är orolig och gråter? Ge bebisen et skönt bad och massera magen. Lägg eventuellt bebisen på ryggen på dina lår så att du kan “cykla” med benen. Ha kontakt med ditt barn och lyssna, känn och se efter om det verkar lindra att massera och cykla.
  • Din bebis behöver kanske vara nära dig. Du kan kanske inte vara lika effektiv med en bebis liggande på bröstet  – men då får det vara så. Du kan vara effektiv någon annan gång. Röran kan vänta och du kan käka mackor eller flingor till kvällsmat. Använd en bärsjal eller bärsele till att bära bebisen nära din kropp. Att vara nära dig, din doft och din hjärtklappning kan ge bebisen lugn, och då kan du kanske ordna lite praktiska saker eller gå ut och gå.

Varför gråter min bebis speciellt på kvällen?

De flesta spädbarn gråter markant mer på kvällen för då är deras sinnen fulla av intryck – på samma sätt som vi vuxna också kan vara lite matta på kvällstimmarna.

Om du själv är trött så är det lätt att bli mer frustrerad över bebisens gråt, och det påverkar ditt barn som då blir ännu oroligare. Har ni ofta oroliga dagar och kvällar med mycket gråt så se till att hålla några dagar helt öppna i kalendern utan saker ni ska göra. Du får tillbaka till sociala liv igen när bebisen blivit lite större. Omsorg och närvaro med bara bebisen och föräldrarna kan vara ett mycket enkelt och effektivt sätt att få mindre gråt.

Har min bebis kolik?

Spädbarn kan få kolik från att de är 3 veckor till 3 månader gamla. Tillståndet beskrivs som ostoppbar gråt i över 3 timmar om dagen, i över 3 dagar i veckan i minst 3 sammanhängande veckor. Det är inte en medicinsk diagnos.

Man vet inte om det finns ett egentligt skäl till att vissa spädbarn gråter väldigt mycket. Det kan kanske vara magsmärtor som börjar gå över i takt med att matsmältningssystemet mognar när bebisen är runt 12 veckor.

Försök se om du kan bevara lugnet och hoppet även om perioden är rena infernot. Du kan överväga att söka hjälp om ditt barn gråter väldigt mycket många dagar i veckan. Men det är inte säkert att hjälpen kommer att funka bättre än om du väntar tills gråten börjar minska av sig själv runt 3-månadersåldern. Däremot kan det ge lite lugn och minska känslan av att inte räcka till vilket gör det lättare att hantera gråten utan att få panik. Kanske kan du dock hitta lugnet på egen hand genom att läsa våra tips som vi skrev i början av det här inlägget. Och kom ihåg att det är helt okej att be din umgängskrets om hjälp så att du får mer uthållighet och kan trösta din bebis.

Så här kan du stödja din bebis språkliga och sociala utveckling

Besvara din bebis ljud. När din bebis får respons så har det stor betydelse för hur mycket ditt barn kommer att använda sin röst för att komma i kontakt med andra.

När bebisen är runt 2 månader så kommer de första leendena och nu kommer det även fler ljud på repetoaren. Turas om att göra ljud med ditt barn. Ansiktsuttryck och rörelser är också en del av turtagningen. Du kommer att inleda dessa “samtal” med din lilla bebis, men i takt med att bebisen blir 4-5-6 månader gammal så kommer barnet att bli den som inleder era joller-samtal.

Du kan stödja din bebis språk genom att

  • Prata med din bebis. Gärna i ett ljust tonläge med korta meningar och många upprepningar.
  • Svara när din bebis säger något, t.ex. genom att imitera din bebis olika ljud eller sätta ord på vad din bebis gör, leker med eller säger.
  • Ge din bebis ögonkontakt och leenden.
  • Komma ihåg pauser – och ge din bebis chans att svara.
  • Sjunga sånger och läsa högt för ditt barn – titta i pekböcker och prata om det ni ser.
  • Sätta ord på vad du tror att din bebis tänker, känner och upplever.

Mer om Marianne

Marianne Højer Andersen är utbildad BHV-sjuksköterska och coach i beteendepsykologi samt innehavare av företaget Family Health. Hon erbjuder sjukvårdsrådgivning hemma hos danska familjer med spädbarn och småbarn och rådgivning och undervisar och handleder även mammagrupper.

Hitta Marianne:

https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/
https://www.facebook.com/dkFamilyHealth
www.dkfamilyhealth.com 

Eller kontakta Marianne på +45 60147071 eller på: kontakt.familyhealth@gmail.com

Related posts