Rör din bebis - Enkla tips för babymassage och daglig beröring

Rör din bebis - Enkla tips för babymassage och daglig beröring
29 mars 2022

Fysisk kontakt är både bra för barn och vuxna

Är du lite mer försiktig med fysisk kontakt generellt och med att röra och krama ditt barn och resten av familjen nu efter två år med Coronavirus - då vi gång på gång blev påminda om att hålla avstånd?

I det här blogginlägget har Lekakademin pratat med BHV-sjuksköterskan och 8-barnsmamman Marianne Højer Andersen från Family Health eftersom hon har något viktigt på hjärtat:

Rör ditt barn och de som du älskar.

Det är så viktigt för vårt psykiska och fysiska välbefinnande att bli berörda och att få beröra andra människor. Här delar Marianne med sig av sin kunskap om beröringens viktiga följder och sina tips om babymassage.

Du kan också läsa våra två blogginlägg om hur du blir bättre på att förstå ditt barns signaler och om hur du kan lära dig förstå ditt barns ljud här.

Beröring gynnar trygghet, självkänsla och sömn

Under coronarestriktionerna var beröring praktiskt taget förbjudet. Men det är viktigt att komma ihåg att röra vid varandra och framför allt att vara nära sin bebis.

Att bli berörd är ett grundläggande, fysiskt behov precis som mat, dryck och sömn. När vi rör vid varandra så händer det så många positiva saker i våra kroppar och psyken. Särskilt för väldigt små bebisar är det helt avgörande att ha nära kroppskontakt och ögonkontakt med andra människor många timmar varje dag.” berättar Marianne.

Det finns ett tydligt samband mellan våra känslor, vårt välbefinnande och vårt behov av beröring.

För lite hudkontakt kan med tiden:

  • ge en stor saknad som visar sig som rastlöshet och kanske sömnproblem.
  • göra det svårare att bilda relationer senare i livet
  • påverka lärandet.
  • göra oss aggressiva, stressade och deprimerade.

Tillräckligt mycket beröring (som utlöser hormonet oxytocin) kan däremot:

  • ge ökad självkänsla och förtroende för andra.
  • minska stress.
  • ge bättre sömn.
  • gynna matsmältningen.
  • hjälpa kroppen med att byggas upp och återhämta sig.

Speciellt bebisar och små barn har ett stort behov av att bli gosade, kramade och pussade många gånger om dagen.

”Nu ska man inte bli rädd för att ens lilla barn saknar beröring eller sover dåligt för att man haft för lite fysisk kontakt. Det är inte ett mediciniskt tillstånd på det sättet. Men det är ett faktum att barn utvecklas bättre och mår bättre när föräldrarna kärleksfullt berör sina barn ofta. Det finns helt enkelt många bra anledningar till att vi ska röra varandra ofta, omtänksamt och länge.” - Marianne

Vad är oxytocin?

Oxytocin är ett hormon som populärt kallas kärlekshormonet. Oxytocin dämpar aktiviteten i vårt stressystem, minskar otryggheten och gör att puls och blodtryck sjunker. Det har helt enkelt en lugnande effekt och kan triggas igång av bland annat kramar, gosande och massage.

Redan från födseln är det ett viktigt hormon och det rekommenderas att nyblivna föräldrar spenderar mycket tid med att ha hudkontakt med barnet för att möta barnets behov och säkerställa bildandet av oxytocin. Även inom äldreomsorgen används hudkontakt terapeutiskt.

Enkla tips för bebismassage

Bebismassage behöver inte vara avancerat eller något man måste lära sig. Faktum är att det i mångt och mycket handlar om att lita på den egna intuitionen. Natta, gosa, kramas, pussas, klappa, kittla, bada, leka. Alla beröringar räknas.

  • Stryka händerna över bebisens rygg
  • Gosa bebisens mage
  • Smeka huvudet
  • Klämma lätt på fötterna
  • Vagga benen försiktigt fram och tillbaka.

Ta det lugnt och andas. Närvaro kan även vara svårt för oss vuxna som är vana vid att röra oss snabbt, så en längre stund med bebismassage är bra för oss vuxna också. 

Använd eventuellt en massageolja, mandelolja eller liknande och värm den mellan handflatorna innan du försiktigt rör vid din bebis på de olika områdena på kroppen. Om du inte har en massageolja eller babyolja till hands går det bra utan.

Massage - inte bara för spädbarn. Tillsammans med Marianne skulle vi rekommendera alla föräldrar – både till små och större barn – att använda massage som ett sätt att skapa hudkontakt, lugn och närvaro varje dag eller så ofta du orkar och har tid.

När är det bra att ge bebismassage?

När du tar hand om din bebis hygien är det ett bra tillfälle att massera din bebis och gosa och röra vid bebisens kropp. Du kan också spendera lite tid på morgonen när din bebis är vaken, mätt och lugn, eller planera tid för bebismassage på kvällen när det snart är läggdags.

Bebismassage innan ditt barn ska sova kan hjälpa ditt barn att varva ner lite och få lugn i kroppen. Få lugn och avkoppling vid läggdags med bebismassage och beröring.

Välj en tid då du själv är någorlunda lugn och avslappnad innan du börjar – och gärna i en varm och lugn miljö där det inte plötsligt hörs en telefonavisering som piper. Sätt eventuellt på lite musik med mjuka och lugna rytmer.

Fokusera på att vara närvarande och på att känna av ditt barn och dig själv under massagen. Njut av stunden. Det känner ditt barn och du överför ditt lugn till ditt barn så att massagen blir lugnande, trygg och avstressande.

Prioritera beröring under hela dagen

  • Sätt dig till rätta och låt klockan ticka när bebisen behöver mat - oavsett om du ammar eller matar med flaska. Håll ditt barn nära din kropp.
  • Gå sakta tillväga om du inte är van vid beröring eller har glömt det ett tag. Det är något många ska vänja sig vid. Men de positiva följderna uteblir inte. Kom ihåg att respektera bebisens gränser.
  • Alla sorters gosande, kramar och lätta klappar räknas. Gör det gärna till en vana att röra alla i ditt hushåll – inklusive tonåringar.
  • Ge massage till dem du bryr dig om – både bebisen, partnern och kanske dina morföräldrar.
  • Gå till simhallen tillsammans – eller ta ett bad med bebisen. Att vara tillsammans i vatten är ett underbart sätt att ha nära fysisk kontakt. Vattnet stimulerar dessutom ditt barns sinnen på ett unikt sätt.
  • Använd tyngdkraften till att stimulera hudens sensorer. Tyngdtäcken, värmekuddar och att klappa sina husdjur är också sköna och skonsamma sätt att stimulera produktionen av oxytocin och skapa välbefinnande. Men de kan inte ge känslan av mänsklig närhet, t.ex. i form av kramar, hjärtslag, trygghet och självförtroende - så de ska inte användas som en ersättning utan som ett komplement till beröring och samvaro.
  • Bara en sista anmärkning så här efter Corona: Det är såklart alltid bra att inleda med att tvätta händerna så att du inte för vidare orenheter och smitta utifrån.

Om Marianne Højer Andersen

Jag är utbildad BHV-sjuksköterska och har ett eget företag, Family Health. Jag är certifierad instruktör i IAIM-babymassage - och erbjuder kurser i IAIM-babymassage, både individuellt hemma hos familjer med spädbarn och småbarn och i kurser för större grupper.

Dessutom erbjuder jag sjukvårdsrådgivning hemma hos danska familjer med spädbarn och småbarn och rådgivning på min klinik - och undervisar och handleder även mammagrupper.

Jag är även utbildad coach i ät- och beteendepsykologi och i december 2020 tog jag examen som dietist och hälsocoach. Jag erbjuder Family Health Health Boot Camp - och hälso- och kostvägledning för familjer med spädbarn och småbarn samt lite äldre barn och tonåringar.

Hitta Marianne på:

https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/

https://www.facebook.com/dkFamilyHealth

www.dkfamilyhealth.com

Kontakta Marianne på telefon: +45 60147071 eller e-post: kontakt.familyhealth@gmail.com

 

 

Related posts