Se din bebis: Tips för att förstå din bebis signaler

Se din bebis: Tips för att förstå din bebis signaler
30 mars 2022

Se din bebis och få mer lugn i vardagen

I det här blogginlägget ska det handla om en helt grundläggande sak: Att du tittar på ditt barn. Verkligen ser barnet och skruvar upp uppmärksamheten så att ni kan iaktta varandra.

Kanske känner du att det enda du gör är att hålla på med ditt barn på olika sätt dagarna i ända. Men en sak väldigt många föräldrar har gemensamt - mitt i sömnbristen och bebisens akuta behov - är att de råkar glömma att ge sig tid för bebisens små signaler.

Dessa kan du verkligen se och förstå när du saktar ner och iakttar din bebis. Det är en betydligt bättre utgångspunkt för att skapa en lugn vardag tillsammans med ditt lilla barn. Det betyder dessutom att ditt barns utveckling blir tryggare och mer harmonisk.

Häng med och bli klokare på att se ditt barn och tolka bebisens signaler.

Din bebis kommunicerar redan från början

Ibland skulle det verkligen vara praktiskt om ditt lilla barn kunde använda ord till att berätta vad det är som är fel när bebisen gråter eller gnäller lite.

Men faktum är att din bebis uttrycker sig med olika signaler direkt från början. Vi har intervjuat BHV-sjuksköterskan och 8-barnsmamman Marianne Højer Andersen från Family Health och fått alla hennes bästa tips om hur det blir lättare att förstå din bebis och bebisens signaler.

Marianne upplever ofta att föräldrar är osäkra på vad bebisens signaler betyder. En del känner inte alls till hur mycket det lilla spädbarnet egentligen försöker kommunicera redan som nyfödd. Med rösten, ögonkontakt, mimik och rörelser signalerar barnet om sina behov, känslor och obalans.

De här bebis-signalerna kan du hålla ett öga på

  • Joller, mimik, rörelser, ögonkontakt, skrik och gråt.
  • Ditt barn uppmärksammar hela tiden sina behov av att lyftas, hållas och bli gosad av dig, att få lugn och ro, att få mat och ny blöja.
  • Om barnet vänder bort huvudet så är det dags för en paus.
  • Bebisens gråt, vinande och skrik är specifika och betyder olika saker - se om du kan tolka vilket ljud som betyder vad. Precis som att ditt barn med tiden ska lära sig ditt språk så kan du lära dig förstå din bebis signaler.
  • Bebisen lär sig väldigt snabbt att imitera dig så var medveten om vad du gör med ditt ansikte och din mimik.
  • Ditt barns syn fungerar direkt efter födseln, men det är helt normalt om din bebis skelar. Ögonkoordinationen har inte utvecklats och bebisen ser en helt annan bild än vad vi gör.

Alla bebisar kommunicerar med sina egna signaler

Några typiska signaler är förstås gemensamma för de flesta bebisar, t.ex. att gnida sig i ögonen eller öronen när de är trötta. Men bebisar använder inte alltid samma signaler för att visa obehag, hunger, behov av lugn, lek eller en torr blöja. Tvärtom:

Bebisars mimik, ljud och rörelser är olika med stora variationer från bebis till bebis.

”Föräldrar har tendens till att tro att olika barn uttrycker sig på samma sätt. Vi vill gärna kunna jämföra med andra barn och föräldrar för att förstå bebisens signaler. Det är en helt oskyldig feltolkning som beror på osäkerheten i föräldrarollen. Detta är lätt att förstå eftersom många nyblivna föräldrar är utmattade, lite chockade och de befinner sig i en helt ny situation.” – Marianne

Hur lär jag mig förstå min bebis signaler?

Som nybliven förälder ska du lära dig tolka bebisens signaler och förstå just ditt barn.

Försök vara uppmärksam och långsam under ögonkontakten med ditt lilla barn. Nollställ kommunikationen och var nyfiken på alla bebisens rörelser och uttryck. Som förälder kommer du behöva öva dig på att tolka ditt barns signaler.

För många föräldrar är det nytt och okänt att förstå och kommunicera med en bebis - som ju inte har något talspråk utan bara kan uttrycka sig med ansiktet, ljuden, händerna och kroppen. Du får öva dig och känna efter hur bebisens signaler känns i dig och hur du ska svara på bebisens signaler. I början krävs det uthållighet, både fysisk och psykisk, för att läsa av ditt barns signaler. Och uthålligheten kan vara pressad av dålig sömn och kanske en portion osäkerhet.

Släpp alla möjliga aktiviteter och för många besök och se till att i stället ha mycket tid åt lugn och närvaro med bebisen. Du ska nog hinna med babysimningen, barnvagnsbion och annat som lockar. Om du har en partner så testa om ni kan sova i skift. Det är inte särskilt romantiskt, men sömn är så himla viktigt under bebisens första månader. Var inte för stolt för att be om hjälp av familj och vänner – och sänk förväntningarna på matlagning och hemmets skick.

Acceptera att det tar tid att förstå din bebis signaler. Det är inte en snabbkurs och det är helt okej.

Med tiden kommer du att bli en superbra förälder som är expert på att förstå just ditt barn och barnets uttryck. I takt med att du blir bättre på att läsa av och förutsäga ditt barns behov så kommer ni att få en lugnare vardag.

Låt dammråttorna ligga

Du måste verkligen inte ha dammsugit när BHV- eller BVC-sjuksköterskan kommer på hembesök:

“Ju fler dammråttor jag ser i en familjs hus, desto större närvaro och tid tillsammans med bebisen finns det ju.” säger Marianne. “Om hemmet och föräldrarna däremot ser ut som en filtrad Instagram-bild så kan jag undra lite om föräldrarna egentligen har tid att sitta och bara iaktta bebisen och om de själva kommer ihåg att slappna av. En del har förstås hjälp med allt det praktiska, medan andra helt enkelt är superorganiserade eller har en bebis som sover som bäst när dammsugaren är igång – men jag ger alltid föräldrarna rådet att fokusera på det viktigaste: bebisen.”

Många föräldrar vi helst göra allt perfekt och blir lätt osäkra. Men egentligen är vi programmerade för att kunna kommunicera med bebisar. Se om du kan lita på dina instinkter – som fungerar bäst när vi sänker tempot, ser våra barn och ignorerar mobilen medan bebisen är vaken.

Speciellt riktigt små bebisar kan bara vara närvarande i korta stunder så ta chansen när kontakten uppstår.

Milstolpar för 2-3 månader gamla bebisar – hålla ögonkontakt och greppa leksaker

  • I början kommer ni behöva leda ert barn in i ögonkontakten och leendena.
  • När bebisen är 2 månader så ska ni kunna hålla en säker ögonkontakt och bebisen ska kunna hålla kvar ögonkontakten under längre tid.
  • Er bebis på 3 månader ska kunna följa leksaker med blicken i en glidande rörelse från sida till sida. Det är även i denna ålder som ert barn kan koordinera synen och handrörelserna och så smått börjar greppa leksaker.

Mer om Marianne

Jag är utbildad BHV-sjuksköterska och har ett eget företag, Family Health.

Jag erbjuder sjukvårdsrådgivning hemma hos danska familjer med spädbarn och småbarn och rådgivning på min klinik - och undervisar och handleder även mammagrupper.

Jag är även utbildad coach i ät- och beteendepsykologi och i december 2020 tog jag examen som dietist och hälsocoach. Jag erbjuder Family Health Boot Camp – och hälso- och kostrådgivning för familjer med späd- och småbarn samt lite äldre barn och tonåringar.

Se mer på :

https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/
https://www.facebook.com/dkFamilyHealth
www.dkfamilyhealth.com 

Kontakta mig på 60147071 eller på: kontakt.familyhealth@gmail.com