Vad är det fina med Numberblocks?

Vem är Numberblocks
8 november 2022

Vi rullar ut den röda mattan för underbara Numberblocks

När den starka och gråa 9:an nyser, och det gör han ofta, så sker det med en sådan styrka att en annan liten Numberling skjuts ut ur mitten på 9:an. Då uppstår plötsligt en rosa 8:a och en röd 1:a – två andra Numberlings som har varsina egna egenskaper och personligheter. 9:an är med sina 9 klossar (3x3) en lite större utgåva av den gröna 4:an (2x2), alltså en fyrkant med lika långa sidor, men nu delad i 8 och 1 och då ser det lite annorlunda ut. 8:an kan nämligen sticka med alla sina 8 händer och har superkrafter – och 1, som är den första av alla Numberlings, är alltid glad och har tusentals idéer om vad man kan hitta på och vad man kan bli. För 1 passar ju ihop med allt.

Hänger du med?

Kanske inte till 100 %?

Men du är säkert nyfiken, och vi lektanter var också väldigt fascinerade från första början.

Det vågar vi lova även kommer att gälla ditt barn. För Numberlings är tal med personlighet, och de kan t.ex. sjunga, leka och bygga saker och ting. De är på YouTube, de har en massa aktiviteter i sin egen app, och så finns det härliga Numberblocks-leksaker som vi erbjuder här på Lekakademin.
Vi är jätteglada över att kunna presentera er för Numberblocks-världen, och därför har vi skrivit det här blogginlägget för att säga varmt välkommen till alla finurliga, fascinerande, fantasifulla och kaxiga Numberlings!

Vad kan Numberblocks i jämförelse med andra matte-leksaker?

På Lekakademin har vi under alla de år vi existerat haft ett öga på leksaker som kan göra det roligare för barn att lära sig nya färdigheter. Det har vi gjort för att vi tror på att barn lär sig bäst genom att leka. Under de senare åren har den uppfattningen blivit utbredd inom hela leksaksbranschen och på skolor och förskolor där man idag använder sig av många olika sätt att lära ut tal och bokstäver. Den varierade undervisningen betyder utan tvekan att många fler barn lär sig mer. Hurra för detta!

Vi har sålt alla möjliga sorters inläringsredskap genom tiden. Matte med magneter och klossar, nummerbrickor, figurer med värden, inlärningsmattor med tabeller, matematiska brädspel och ärtpåsar med nummer. Vi vågar påstå att vi sett allt.

Det är därför från ett väl insatt perspektiv som vi berättar att Numberblocks är något extra - det är verkligt genomtänkta och väl utförda inlärningsleksaker som använder alla sätt att lära sig saker så att ditt barn, oavsett kompetenser och intressen, kommer att upptäcka att det på riktigt kan vara kul att lära sig matte.

Vem är Numberblocks?

Numberblocks är fysiska klossar baserade på Numberlings-karaktärerna från BBC-serien Numberblocks som har visats på teve och YouTube i några år. Med Numberblocks kan ditt barn själv bygga alla olika Numberlings. En Numberling består av ett visst antal klossar, t.ex. bygger ditt barn Numberling nummer 3 genom att sammansätta 3 Numberblocks. När ditt barn sätter ihop Numberling 4 och 5 så bygger ditt barn Numberling 9.

Det speciella med Numberlings jämfört med andra matteleksaker är att varje Numberling har sin egen personlighet och särskilda egenskaper som uppstår ur det tal Numberlingen representerar.

Vilken nytta har ditt barn av Numberblocks?

När tal visas på ett traditionellt sätt i en bok är de abstrakta. Det betyder att ditt barn själv ska föreställa sig vad t.ex. 4 är. Kanske tar ni ibland fram några kastanjer, apelsiner eller t.ex. centicubes när ni ska öva uträkningar. Det hjälper nämligen att man rent fysiskt kan SE talen och SE att 14 apelsiner är fler än 2 apelsiner. Och om jag har 10 apelsiner och du tar 3 apelsiner så har jag färre apelsiner kvar. "Större än" och "mindre än" blir också lättare att lära sig för ditt barn när det visas rent konkret.

Du kan göra tal fysiska på många sätt. Med Numberblocks kan du göra ännu mer, för talen får även en personlighet, ett namn, en färg och en berättelse. Ju mer handling och berättelse ett tal har, desto bättre kommer ditt kunna komma ihåg det.

Det är det här lekar är bättre på än andra inlärningsmetoder och inlärningsstilar. Det demonstrerar Numberlings och Numberblock till fullo. Lek är ett sätt att lura arbetsminnet till att ge plats för ett mer upplevelseorienterat sätt att minnas på så att ditt barn i högre grad kommer att minns en väldigt rolig lek än att komma ihåg talen utantill. Det blir lätt så torrt annars. Du kommer nog inte heller ihåg all den torra och vid det här laget oanvändbara infon du fick förra veckan? Hur många minuter tåget var försenat, exakt vad det kostade när du handlade mat eller hur många minuter du använde på en maskin när du tränade? Nej, du kommer ihåg det relevanta och roliga. Det gör barn också.

Om du tittar på bilden ovan som visar Numberling 14 så är det ju en härlig kille på skateboard. Tittar du lite närmare så kan du se att 14 består av en 10:a och en grön 4:a. Det finns ett helt tecknat avsnitt om karaktären 14 som handlar om att den snabba, gröna 4:an drämmer in i karaktären 10 på en skateboard - och då blir 4+10 till en ny karaktär, 14, som närmast är en superstjärna på skateboard och sjunger en sång om att vilja vara skejtare som han räknar till 14 i. Man kommer ihåg det coola med skateboardlåten bättre än man skulle komma ihåg att 10+4=14. 

Är Numberblocks på svenska eller engelska?

Numberblocks-serien har inte översatts till svenska, i varje fall inte ännu. Den finns på engelska och andra språk, och Numberblocks har både vunnit en BAFTA och många andra priser. Själva leksakerna Numberblocks kommer från Learning Resources - en av våra mest populära leverantörer här på Lekakademin. De producerar fantastiska leksaker och inlärningsmaterial som alltid än nydanande och använder sig av annorlunda inlärningsmetoder för att göra det möjligt för alla barn att lära sig nya saker, oavsett förmåga och nivå. Och leksakerna är ändå inte så beroende av språk för tal är ju universella. Matte är de bäst förstådda språket i världen. Vi kan räkna till 10 över hela världen. Vad vi kallar 10 är olika, men värdet 10 är samma.

Därför fungerar Numberblocks-leksakerna så bra internationellt.

Faktum är att Alphablocks - som är uppfinnarna bakom Numberblocks - först kom på idén om alfabetklossar med en karaktär för varje bokstav. Det var en jättesuccé, men det var svårt att göra internationellt eftersom bokstäver inte ser likadana ut överallt utan hänger ihop med alla olika talade och skrivna språk. Så är det inte med tal.

Många barn från icke-engelskspråkiga länder förstår tidigt en hel del engelska eftersom vi lever i en globaliserad värld. Därför kommer ditt barn troligen inte spekulera så mycket över varför de animerade filmerna är på engelska. Hur som helst är leksakerna i varje fall universella och funkar lika bra oavsett om ditt barn är bra på engelska eller inte. Instruktionerna i Numberblocks-askarna är på engelska, franska, holländska, tyska och spanska.

Vad finns med i Numberblocks-askarna?

När du köper ett paket med Numberblocks kan ni börja leka med det samma. Ni kan bygga Numberlings, ni kan lägga ihop dem till nya och dela dem och få ytterligare andra Numberlings. Ni kan lösa uppgifter med hjälp av uppgiftskorten, och det finns även klistermärken, ansiktskort, rit-kort och en massa Mathlink Cubes med i paketet. Mathlink Cubes är de matteklossar som transformeras till Numberblocks när ni klistrar på ansikten. Och det var MathLink som kom först av de två - Numberblocks är en vidareutveckling av de välkända MathLink-kuberna som också kommer från Learning Resources.

Du kan välja mellan Numberblocks 1-10 och Numberblocks 11-20. Och sedan finns det en väldans massa extra saker, uppgifter, filmer och inspiration att ladda ner från Numberlings webbplats. Alla filmerna finns på BBC:s tevekanal C-Beebies och på YouTube.

Related posts