Påsk för barn: Vad ska vi göra (och vad betyder påsk)?

Påsk för barn: Vad ska vi göra?
21 februari 2023

Påsk för barn betyder hemmamys, lek och traditioner

För de flesta barnfamiljer är påsken en efterlängtad semester då man träffas med släkt och vänner, umgås och äter god mat. På påsken finns det tid att leka och ofta har vädret hunnit bli lite snällare. Kanske har ni även tid att sätta igång med lite olika projekt som kan ge hela familjen och barnen en härlig sommar. Påsken ger helt enkelt tid för samvaro och är en skön paus från vardagen - i varandras sällskap.

Påsken är förstås även full av traditioner - nya som gamla. Familjetraditioner väcks till liv igen när vi själva får barn - eller så skapas de i nya tappningar som passar just er famillj. Vissa har turen att ha en eller flera förföräldrar (japp, vi menar mor- eller farföräldrar) som fortfarande klarar av att stå för påsklunchen med samma traditioner som det alltid varit.

Paaske er tid til leg og hygge med børn

Det är talande att högtider lyckas ladda ord som "alltid" och "brukar" på ett väldigt positivt sätt. Ibland behöver vi förnyelse, innovation, nya idéer. Men när det gäller högtider vill vi helst att allt ska vara precis som förr. Så verkar det i varje fall. Men egentligen är det ganska mycket vi gör på vårt eget sätt.

Det gör inte så mycket om traditionerna ändrar sig lite. Det har traditioner alltid gjort. De följer oss människor och de samhällena vi lever i. Ingen firar påsk, kyndelsmässodagen eller julen exakt som för t.ex. 100 år sedan. Vi människor är anpassningsbara och kreativa så vi är säkra på att påsken 2023 blir jättefin.

Men vad är påsk egentligen, och vad betyder ordet påsk?

Som vår vana är i Sverige blandar vi ofta gamla hedniska traditioner med kristna. Det känns helt naturligt för de flesta av oss (för det gör vi även på jul). Så Jesus och påskharen följs som gamla goda vänner.

Här får du en överblick över påskdagarna och vad de betyder utifrån den kristna tron. Vill du hellre gå direkt till våra förslag på roliga påsklekar med barn och kreativa påskförslag, galna ramsor och äggjaktsregler, scrolla då ner på sidan.

Vad är Palmsöndagen?

Dagen då Jesus red på sin åsna in i Jerusalem. Han var redan ganska känd i området, och folk tyckte att han var en hyvens kille som sa många kloka saker. Jerusalem var en stor stad där de rika och mäktiga bodde, så det var en viktig stad för Jesus att besöka. Jesus hade dessförinnan blivit smord. Det betyder att han hade blivit välsignad av en helig man så att alla var överens om att han var Guds son. Eller nästan alla. De mäktiga i Jerusalem skulle visa sig vara oense. Den kallas palmsöndag eftersom folket i Jerusalem välkomnade den ödmjuke mannen på åsnan genom att vifta med palmblad.
Jesus hade redan hört en förutsägelse att han skulle dö i Jerusalem.

Vad hände på Skärtorsdagen?

Den här dagen börjar det bli ganska jobbigt att vara Jesus. Han vet nu att Gud har för avsikt att låta honom dö, men det är inte precis hans favoritförutsägelse. På skärtorsdagen samlas Jesus och hans anhängare, lärjungarna, i Getsemane trädgård och äter en måltid tillsammans. Jesus tvättar även sina lärjungars fötter, och "skär" betyder just ren.

Måltiden blir det sista som Jesus äter tillsammans med sitt följe, och därför kallas måltiden för den sista måltiden. En av hans mest trogna lärjungar, Judas, har berättat för de romerska soldaterna var Jesus är så att de kan arrestera honom. De mäktiga människorna i Jerusalem, ledda av Pontius Pilatus och kung Herodes, ansåg att Jesus var en allvarlig fiende eftersom han talade emot deras maktposition och religiösa övertygelse.

Judas ansåg att Jesus tog för mycket plats, talade för mycket och inte längre tjänade lärjungarna och den nya kristendomen, och därför anmälde han honom för 30 silvermynt, som det står i evangeliet. Judas visar soldaterna vem Jesus är genom att kyssa honom; därav uttrycket "En Judaskyss".

En annan lärjunge, Petrus, vänder honom också ryggen och förnekar 3 gånger att han känner Jesus. Detta sveket förutspåddes också av Jesus. Under hans sista timmar före gripandet sover alla lärjungar. Jesus är rädd och helt ensam med sin vetskap om att Gud vill att han ska offra sig själv för mänskligheten.

Vad är Långfredagen?

Pontius Pilatus är inte övertygad om att Jesus är skyldig till alla anklagelserna, men eftersom folkmassan vill se blod lämnar han över domen till kung Herodes, som finner Jesus skyldig och istället frikänner en känd rånare som lika gärna kunde ha hängt på korset . Folket får sin vilja.

Långfredagen är sorgens dag, då Jesus går genom Jerusalem iförd en törnekrona och bär sitt kors. Han spikas fast på korset på Golgata kulle. Han hänger där hela dagen och dör så småningom.

En vakt stöter in sitt spjut i Jesus för att se om han verkligen är död. Slutligen tas Jesus ner, tvättas ren och begravs, och en stor sten placeras framför graven. Romerska soldater står på vakt.

Vad hände på Påsksöndagen?

På söndagsmorgonen efter korsfästelsen går en grupp kvinnor, bl.a Maria Magdalena till graven och finner att stenen har rullats bort. Jesus kropp är borta. En ängel dyker upp och berättar att Jesus har uppstått och att de kan möta honom i Galileen, där han föddes.

Påskdagen är den kristna kyrkans största högtidsdag och markerar att Jesus, en människoson, samtidigt är Guds son.

Vad är Annandag påsk?

Dagen efter påskdagen uppfattas olika av olika kristna samfund. I den svenska kyrkan tror man ofta att Jesus visade sig flera gånger för lärjungarna och berättade att han återuppstod som människa och inte bara den helige Anden.
De flesta familjer njuter idag av annandagen genom att koppla av.

Famiie maler påskeæg

Påsk med barn är en härlig tid med traditioner och upprepningar

Barn älskar traditioner. Vi säger det igen: Barn ÄLSKAR traditioner!

Att något återkommer, något de kan se fram emot – och som de firar med sin familj och sina närstående. Förväntans glädje är ovärderlig. 

Att barn ser fram emot något bekant, något tryggt, något trevligt – något de har att göra ihop med sin familj. Som de älskar mest i hela världen. Det handlar inte om de rutiner som vi alla har många av i vardagen: Borsta tänderna, gå hemifrån på morgonen, laga mat, läsa läxor och läggdags. Nej, det handlar om samvaron och om ett begränsat antal händelser som är fasta – år efter år – och som innehåller en del ritualer och några upprepningar som barnen ser fram emot. För att de förknippar det med något fint. För att de vet vad som måste hända – och är säkra på det. Det finns gott om plats för små justeringar, så länge vi firar högtiderna och är tillsammans när vi gör det.

Förväntans glädje ger ditt barn energi

Och ibland kan det vara svårt att ha tålamod att vänta på en viss händelse. Speciellt när det är något man ser fram emot. Men du kan använda energin och otåligheten positivt – nämligen på att förbereda och involvera ditt barn i några av påskaktiviteterna, till exempel att måla ägg och dekorera (för övrigt fantastisk träning för finmotoriken).

Och så kan leka några av de gamla lekarna. För påsken är förknippad med många traditionella lekar och aktiviteter. Vilka traditioner har ni i din familj?

Påskaktiviteter och traditioner

Det är aldrig för sent att skapa traditioner i familjen. Som inspiration har vi samlat lite gamla lekar och aktiviteter som är kopplade till påsken. Du känner säkert till några av dem, medan andra kanske har glömts bort.

klip gækkebreve med børn

Använd tipsen som passar din familj för att göra längtan efter påsklovet lite mer uthärdlig för ditt barn – och ge dem en twist dem om du tycker det behövs under påsklunchen. Och självklart kan ni leka allt möjligt annat också. Bara lek och ha det roligt.

Listan är uppdelad i två delar: Vad ni kan göra innan påsk och vad ni kan göra tillsammans under påsk.

Inför påsk:

  • Blåsa och måla ägg
  • Dekorera hemma och trädgården/balkongen inför påsk
  • Odla krasse eller annat bladgrönt
  • Baka kakor eller tårta, eller göra eget godis, och dekorera med påsktema

Flera sätt att (blåsa ur &) göra fina påskägg:

Att blåsa ur ägg och sedan måla dem fint är en aktivitet för hela familjen.

De minsta medlemmarna kommer förmodligen att behöva lite hjälp till att sticka hål på ägget (i båda ändarna). För säkerhets skull kan ni sprita av eller hälla kokande vatten över äggen innan ni gör ett hål i dem. Ta genast upp äggen så att vitorna inte börjar stelna i det kokande vattnet. Använd en nål och stick hål i båda ändarna av ägget. Vrid runt nålen i hålen så att de blir ca. 2 mm stora. Alternativt kan du använda hårdkokta ägg till äggmålningsprojektet, eller behålla de goda matäggen till påskbordet och istället köpa färdiga ägg i plast, frigolit eller kartong. Här hittar du våra ägg.

Du kan göra färgerna själv eller köpa dessa naturliga färger.

 

 

farv påskeæg med børn

Koka äggen tillsammans med rödbetor, kaffesump, teblad eller lökskal. Eller använd barnens pennor eller kritor. Om ni vill att äggen ska ha lite mönster kan ni repa skalet innan ni kokar i färgat vatten. Ni kan även droppa stearin över äggen innan ni kokar dem. Där stearinet täcker kommer ägget inte att färgas.

Dekoridéer till påsk:

Ett bra sätt att göra påsken synlig för barnen är att dekorera inför högtiden. Tillsammans kan ni hitta grenar (på gränsen till att slå ut) som ni kan hänga upp eller sätta i vaser. Och därefter står det klippa och klistra på programmet.

Klipp fina påskmotiv, gör kycklingar av garn, häng era vackra, målade ägg på grenarna eller häng fjädrar (man kan kittla varandra lite med fjädrarna innan de hängs på grenarna). Vi har ett stort utbud av påskpynt i många olika material här.

Påskens färger utan tvekan gult och grönt (inte för att det ska hindra er från att använda de färger ni älskar mest). Men hitta saker hemma som har färgerna och gör fina dekorationer eller tablåer som sätter extra fart på påskdekorationerna. Ni kan även göra fina bon för era (målade) ägg.

Använd björkgrenar till att göra bon till påskäggen

Björkgrenar är tunna och smidiga, så har man tillgång till dem lär man kunna lyckas med fina bon. Använd lite snöre eller sytråd för att hålla ihop grenarna. Om ni inte får tag i björkgrenar kan ni klippa eller riva tidningspapper i remsor och forma dem till fågelbon. En brödkorg kan också fungera som ett fint bo under påsken.

Om du är sugen på flera påskdekorationsprojekt kan du gå på jakt i köksskåp, garderober och barnrum för inspiration. Gula grytskedar, gröna mixerskålar, sjalar, citroner, limefrukter, bananer eller garnrester kan plötsligt förvandlas till vackra påskdekorationer. Om det behövs så lägg till ett gäng påskliljor och se hur snabbt de slår ut. Lägg till några av ditt barns leksaker – det finns förmodligen ett får, en kanin, ett dinosaurieägg eller en kyckling bland dem. Ditt barn kan säkert hjälpa till att hitta den perfekta leksakspåskdekorationen.

Plocka vårens första blommor. Kanske lyckas ditt barn bara plocka "huvudet", men det kan också ligga och se fint ut i en liten skål med vatten.

Odla krasse:

Det är trevligt att odla sin egen mat – och följa med dag för dag när den spirar och växer.

Så vattenkrasse eller något annat snabbväxande grönt i fina skålar eller äggkoppar (en för varje person) – lägg lite vadd i botten och vattna ordentligt. Du kan t.ex. lägga skörden direkt på bordet till påsklunchen. Räkna med att det tar ca. 8 dagar för vattenkrasse att bli redo att ätas.

Aktiviteter med barn under påsken:

  • Äggjakt/Skattjakt med påskharen
  • Ägglopp
  • Äggrullning
  • Alla mina kycklingar
  • Påskfjäderblåsningsstafett

Under påsklovet ger de sammanhängande helgdagarna många av oss lite extra tid till att ha det kul ihop med våra barn och till att träffa släkt och vänner. Då är det kul att damma av alla de klassiska påsklekarna. En superkul påskleksklassiker är ÄGGJAKT. Men hur är det nu man gör?

Hur leker man äggjakt?

Du kan låta vädret bestämma om äggjakten ska ske ute eller inne. Det är ofta väldigt trevligt om alla klär på sig och kommer ut en stund. Inte minst om man som vuxen har ätit 2 stora portioner Janssons frestelse samt sill och bröd och ägg och allt det andra på påskbordet.

Innan äggjakten skjuts igång har du gömt äggen på olika platser. Kanske använder du några av de ägg du målat fint tillsammans med barnen? Det går förstås även bra att använda plastägg. Vi har fina påskägg som kan öppnas och stängas. Du kan t.ex. lägga lappar med små uppgifter i dem. Påskjakten är en skattjakt som kan innehålla såväl uppgifter som tips om var nästa ägg kan hittas eller bara en massa godis.

påskeleg for børn

Och det är troligen därefter som du ska berätta om påskharen.

Var kommer påskharen ifrån?

Påskharen kommer från Tyskland och är ursprungligen en symbol för fruktbarhet och spirande liv. Någonstans på vägen hände det märkliga att haren började lägga ägg.

Lite ovanligt för ett däggdjur kan man tycka... Påskharen kom till Norden runt år 1900 – och har ett jobb lite som jultomtens. I början fick barnen göra ett bo åt påskharen och lägga dett väl gömt någonstans i huset. Under nattens gång skulle sedan haren lägga sina ägg – vackra och färgglada ägg – till de snälla barnen. Detta är traditionen som med tiden utvecklats till en äggjakt, då de vuxna gömmer ägg i trädgården som barnen sedan letar rätt på.

Om du har en massa glad energi och tycker att det är roligt kan du göra äggjakten till en riktig skattjakt (istället för att bara ge en massa godis, alltså). Gör små ledtrådar vid eller inuti varje ägg som leder till nästa ägg etc. Gör ritningar eller använd foton om det är många, mindre barn som deltar i jakten.

Vinnaren/vinnarna kanske även förtjänar ett litet pris?

Så här leker ni ägglopp:

Med äggloppet får du 2 lekar i 1.

Lek nr 1: Här ska ni balansera ett hårdkokt ägg på en sked medan ni tävlar om vem som kommer först. Skeden kan antingen hållas i munnen eller i handen - beroende på deltagarnas ålder och våghalsighet. Gör t.ex. 2 stafettlag som ska springa fram och tillbaka på en markerad bana - och lämna över skeden med ägget till nästa person i laget.

Lek nr 2: Här gör ni en bana, till exempel kan ni markera en stig på gräset genom att använda två långa snören/pinnar eller liknande. Nu gäller det att rulla ner sitt ägg till andra änden så snabbt som möjligt. Använd händerna eller kanske ett racket?

Förutom att ni säkerligen har väldigt roligt under lekarna så utmanas alla, stora som små, i fråga om motorik, koncentration och inte minst labyrintsinnet (som du kan läsa mer om här.)

Släpp all fåfänga och ge dig in i leken och tävlingen. Ditt barn kommer att älska det och komma ihåg det för alltid.

Äggrullning:

Har du nogensinde prøvet at heppe på et æg? Det lyder fjollet, men det kan nemt komme til at ske, når I triller æg!

At trille æg er en ældgammel leg. Legen foregår fra toppen af en bakke, hvor det gælder om at få sit hårdkogte æg til at trille længst ned ad bakken. Eller en konkurrence om hvis æg, der kan beholde skallen hel i længst tid.

Har du någonsin hejat på ett ägg? Det låter osannolikt, men det är lätt hänt när man leker äggrullning!

Äggrullning är en gammal lek som utspelar sig från toppen av en kulle. Utmaningen är att få sitt hårdkokta ägg att rulla längst ner för backen. Man kan även lägga till ett tävlingselement om vems ägg som kan hålla skalet intakt under längst tid.

Kom alla mina kycklingar

Här är en lek med plats för många deltagare. Och det kommer säkert att finnas en eller flera personer som kan leken med en annan formulering, men här en av varianterna.

Först:

  • Ni ska välja en kycklingmamma och en varg – resten av deltagarna får rollen som kycklingar.
  • Ena änden av trädgården/vägen m.m. ska fungera som "skog" - den andra änden är kycklingarnas hem, där de bor med kycklingmamman.
  • Nu skickar kycklingmamman in sina ungar i skogen, men på vägen retar de vargen som går mellan skogen och kycklingmamman.
  • Men då ropar kycklingmamman:

    -Kom alla mina små kycklingar.

  • Och kycklingarna svarar:

  • Och dialogen fortsätter:
    -Vi törs inte.
    -Varför då?
    -För vargen.
    -Vad äter han?
    -Kött!
    -Vad dricker han?
    -Blod!
    -Kom ändå!

  • Nu springer alla kycklingar runt för att slippa fångas av vargen. Men vargen fångar ändå någon och "äter upp" dem. De fångade kycklingarna lämnar leken, vilket upprepas tills vargen har fångat alla kycklingar.
  • Den sista fångade kycklingen blir en varg nästa gång.

Många leker även leken på så sätt att när man blir fångad av vargen blir man själv en varg och måste hjälpa till att fånga kycklingar – tills alla är "uppätna".

alle mine kyllinger og høne

Så här leker ni "Blåsa fjäder":

Nu ska ni bilda små lag - till exempel 2 och 2.

Kasta upp en fjäder i luften och håll sedan varandra i handen medan ni blåser – så att fjädern inte träffar i marken/golvet. Det gäller med andra ord att hålla fjädern flygande så länge ni kan. Kom ihåg: Ni får INTE släppa varandras händer (eftersom ni inte får råka röra fjädern med händerna).

Det par/lag vars fjädrar stannar längst i luften har vunnit.

Efter all fysisk aktivitet och härliga lekar kan ni behöva lite andrum och avkoppling. Är ni en familj som gillar att tävla mycket, kanske alla lekarna dessutom ska belönas med en liten present till vinnaren? Här kommer därför några förslag på priser eller påskägg som inte gör hål i tänderna – och som håller lite längre än choklad och annat godis:

Självklart kan ni ju leka allt möjligt annat också. Spela spel, vara kreativa, bygga något... Kolla in våra många trädgårdsspel och andra trevliga leksaker för utomhuslekar.

Vi önskar dig och din familj en riktigt glad och lekfull påsk!

Related posts