Lägger påskharen påskägg?

Lägger påskharen påskägg?
22 februari 2023

Historien om påskharen

Berättelser som gått i arv från föräldrar till barn i många år förändrar sig mycket på vägen. Ofta glöms det bort var historien egentligen började. Det är inte lätt att få reda på vem som egentligen hittade på de gamla historierna. Man vet man att de upprepats år efter år och att det på något sätt känns helt rätt, tryggt och igenkännbart att hålla fast i traditionerna.

Historien om Påskharen är en sådan sorts historia, som inte har någon författare. Den har rest runt i världen i århundraden, har rötter så långt tillbaka som stenåldern - och som alla traditionella berättelser förändrar den sig beroende på var och när och av vem den berättas.

Precis som berättelserna om jultomten, om Karl-Bertil Jonsson, om människans uppkomst och om Halloween så har Påskharen sin plats någonstans mellan fakta och fiktion. Det har de bästa historierna alltid, och så länge de bidrar till vår sociala identitet som människor i en viss grupp kommer vi fortsätta berätta dem. Historier är ju ett sätt att skapa mening på.

Faktum är att historien om påskharen är ett ganska kul och extremt exempel på detta för det krävs trots allt en hel del tankeverksamhet för att hitta meningen i att ett vilt djur lägger ägg av choklad.

Är du nyfiken? Frågar ditt barn om var påskharen kommer ifrån?

Följ med här då.

Eller hoppa direkt ner till slutet av inlägget och läs den korta förklaringen.

Påskeharen kom hoppende fra Tyskland.Påskeharen kom hoppende fra Tyskland.

Vad är historien om Påskharen?

Påskharen är i de flesta delarna av norra Europa en gullig hare som gömmer chokladägg eller dekorerade pappägg, kanske med godis i, utomhus. Detta ska tydligen ske på natten. Nästa dag ska barnen sedan leta upp äggen under en äggjakt som är en del av påskens traditioner. Historien är faktiskt inte så mycket längre än så när de flesta berättar den idag.
Och det låter ju ganska konstigt, särskilt när man ser det så här i skrift.

Testa att förklara den traditionen för någon som aldrig hört talas om den. Det blir jätteskumt för alla som inte vuxit upp med berättelsen. Nu för tiden är det inte så många som känner till den egentliga, faktiska förklaringen på varför det just är en hare och varför det just är ägg.

Men den kommer här.

Var kommer historien om Påskharen ifrån?

För länge sedan var många olika religioner levande här i Nordeuropa. Det var både gamla berättelser om naturens magi, om lokala gudar och om den nyare kristendomen i form av katolicismen och protestantismen.
De flesta av våra nuvarande, moderna legender och historier är en fantastisk och kreativ blandning av alla dessa religioner.

Precis som att vi idag med största naturlighet blandar förklaringar från det vi läser i böcker med det vi lärt oss i skolan med det vi själv är med om och det våra föräldrar berättat för oss så är historien om påskharen också en riktig gatukorsning, på det mest underhållande sättet. Historien om påskharen kommer från många ställen och många tider.

Haren var en fruktbarhetssymbol så långt tillbaka som före den kristna tiden.
En gång i tiden fanns det en germansk fruktbarhetsgudinna som kallades Ēostre. Germanska är det gamla språk man talade i stora delar av Europa som utvecklat sig till t.ex. tyska, engelska och svenska. Tillsammans med flera andra språk som på olika sätt liknar varandra.
En del tror att Ēostres djur var en hare. Ēostre är även ursprunget för det engelska ordet för påsk, Easter. Det har troligen även ett samband med ordet för det kvinnliga (och därmed fruktbara) hormonet östrogen.

Haren var även ett heligt djur i antikens Grekland där kärleksgudinnan Afrodite hade en hare som husdjur, och varenda kotte visste redan före vår tidsräkning att britterna aldrig åt hare pga. att den sågs som helig. Man har hittat heliga begravningar av harar så långt tillbaka som stenåldern då de begravdes tillsammans med människor. Haren har med andra ord en historia som går flera tusen år tillbaka - som en symbol för fruktbarhet och reproduktion. Detta kan du läsa mer om i den här engelska artikeln.

Och det är ju just fruktbarhet och pånyttfödelse påsken handlar om. På våren då allt knoppas, slår ut, spirar och växer så firar vi naturens fruktbarhet.

Er det mon en påskekanin eller en påskehare?Er det mon en påskekanin eller en påskehare?

Varför är det just en påskhare?

Haren kan bli gravid medan den är gravid. Ganska galet, men så är det. Den kan bli befruktad samtidigt som en kull redan växer i livmodern. Förr i tiden trodde man att haren var hermafrodit och att den kunde befrukta sig själv.

Kanske fångade man ofta harar för att man såg dem som skadedjur som åt grödorna på markerna. Man använde i varje fall deras mjuka skinn till kläder. Och det var när jägaren flådde och slaktade haren som man upptäckte de dubbla graviditeterna och tänkte "Hm, det var sannerligen ett fruktbart djur, denna hare."

Kanske var det på det sättet som haren även här i Norden blev en symbol för fruktbarhet - som knutits till olika gudar genom tiderna.

Djur är ofta symboler för allt möjligt. Fladdermöss, råttor, katter, åsnor, tuppar, ugglor - de har alla olika, mänskliga egenskaper knutna till sig när man tänker efter.

Haren är dessutom ett nattaktivt djur, och det är ju logiskt att den är ute och gömmer påskägg när alla barnen ligger och sover då.

Visserligen är i stort sett alla däggdjur som lever vilt i människors närhet nattaktiva, och det är inte riktigt några av dem för vem det verkar lägligt att hålla ägg med sina tassar, klövar eller fötter. Så kanske ska vi låta logiken och de biologiska förklaringarna ligga när det handlar om påskharen och påskägg. Det är ju ändå de magiska förklaringarna som är roligast.

Finns det en påskkanin?

Det heter faktiskt "Easter bunny" i USA. En bunny är en kanin, inte en hare. Men det verkar inte göra så stor skillnad, för historien ändrar sig inte av det. Det är ett gulligt, hoppande djur med långa öron och mjuk päls som gömmer ägg. Haren blev alltså en kanin när den åkte med de tyska invandrarna. Kanske finns det fler kaniner där?

Det heter "Easter hare" i England, men precis som med Halloween har den amerikanska traditionen med Easter bunny med tiden även blivit vanligare i England där det ofta är en kanin i stället för en hare nu för tiden.

Varför heter det Påskharen?

Haren var som tidigare nämnt en fruktbarhetssymbol redan under stenåldern.
Men varför påskharen?

Gudinnan Ēostre (hon som hade en hare som husdjur, läs ovan) hängde ihop med vårdagjämningen som än idag är dagen som avgör när vår moderna påsk inträffar.
Vårdagjämningen är den dagen då sommarhalvåret börjar officiellt - vilket har att göra med Solens placering i förhållande till Jorden. Men det är en historia för en annan gång.

Namnet på högtiden påsk på germanska har alltså inte kristna rötter utan kommer från gudatro före kristen tid. Det var under en då redan existerande högtid, alltså påsken, som Jesus enligt kristendomen gick in i Jerusalem och senare återuppstod. Firandet var redan på plats innan. Det är lite rörigt, men så är det med traditioner.

Dags att konkludera förklaringarna hittills; Det heter påskharen för att:

  • Haren är en fruktbarhetssymbol eftersom den kan bli dubbelt gravid och få en herrans massa ungar.
  • Påsken är en gammal högtid då vi firar fruktbarhet och pånyttfödelse av naturen som spirar och gror under våren.
Vi har dekoreret påskeæg i mange, mange årVi har dekoreret påskeæg i mange, mange år

Varför heter det påskägg?

Men vi har fortfarande ett mysterium kvar att lösa, det största: För varför i hela världen lägger påskharen påskägg?

Nu är det ju inga djur som lägger ägg av varken choklad eller papp. Redan där är det ju något som tyder på att vi inte har att göra med en (bio-)logisk förklaring. Det kan ditt barn säkert också se. Men förklaringen som följer är ändå spännande.

Traditionen med att dekorera ägg på våren är tusentals år gammal. Vi gör det fortfarande, och på Lekakademin kan du hitta massor av härliga, kreativa redskap att fira påsk med och dekorera påskägg med här.

Bevis har hittats på att människor har ätit och offrat ägg som en del av vårdagjämningens ritualer i tusentals år. Djur lägger ägg på våren, så det måste ha varit gott om ägg. Det var särskilt härligt för de som var fattiga då ägg var en avgörande del av deras mat på grund av det höga innehållet av näring och fett. Ägg kunde man hitta fritt i naturen på våren, och därför var det vanligt att gå och leta efter ägg när man var hungrig. Och om något skulle firas, som vårdagjämningen, var ägg i överflöd ett härligt sätt att göra det på.

På 1600-talet beskrev en munk att kristna vältrade sig i påskägg och äggrätter under påsken.
Katoliker fick inte äta ägg under fastan, som är veckorna mellan fettisdagen och påsken. Så de måste ha hunnit samla en massa ägg när påsken äntligen kom. Protestanterna (den andra sortens kristna) fastade inte, men vissa tror att de bara var tvungna att komma på en mytologisk förklaring till att de också skulle få äta påskägg. Så legenden om påskharen var ganska praktisk att luta sig mot.

Varför lägger påskharen påskägg?

påskeharen har en god forklaring.påskeharen har en god forklaring.

Nu börjar vi närma oss.

Det visar sig att vara en tysk tradition att påskharen gömmer eller lägger påskägg. Någon gång på 1600-talet vet vi att påskharen kom med påskägg till tyska barn som de skulle gå ut och hitta. Detta anses vara en referens till att kvinnor gick ut till Jesus grav och hittade den tom på påskdagen. Ett ägg var en symbol för livet för de tidigt kristna och det tomma skalet en symbol för Jesus tomma grav.

Detta att leta och hitta livets början eller återfödelse är en del av påsken och länken till påskägget.

Ett ägg får ju sägas vara livets början.

Chokladägg är ägxtra läckra och dekorerade påskägg är vackra samtidigt som de hyllar Jesus återfödelse med sina glada färger.

 

Den riktigt korta förklaringen på varför påskharen gömmer eller lägger påskägg är:

Människor har under tusentals år trott på att haren är ett heligt djur eftersom den kan bli dubbelt gravid och får otroligt många, och gulliga, ungar.

Påsken firar vi ursprungligen för att det blir vår, djur får ungar, växterna spirar och gror, solen börjar värma oss efter en lång, kall vinter. Det finns på nytt mat ute i naturen - eller så var det i alla fall förr i tiden för de fattiga. Allt lever igen.

Det fanns massor av ägg i naturen på våren, och äggen är även en kristen symbol för att Jesus lämnade sin grav även om han blivit avrättad. Han levde igen, graven var tom - och eftersom ägget är livets början ligger skalet tomt kvar när ägget kläckts.

Människor har alltid letat efter ägg att äta på våren, och vi har offrat ägg till gudarna sedan tidernas morgon eftersom gudar förstås också älskar ägg.

Bland alla dessa historiska fakta och påhittade berättelser genom tusentals år och från flera kontinenter får du - voila - förklaringen på varför påskharen gömmer påskägg.