Hopprepsguide - Så här hittar du rätt hopprepslängd

Hopprepsguide som visar de rätta längderna
4 juli 2022

Att hoppa hopprep är en av de mest klassiska sakerna att leka utomhus och det är underbart bra både som träning och uppvärmning eftersom pulsen snabbt stiger. Dessutom tar ett hopprep väldigt lite plats när man inte använder det.

Kanske hoppade du hopprep när du själv var barn, ute på vägen, gatan, i innergården - eller inomhus då du i så fall lärde dig att placera dig strategiskt eller ofta fick ge upp för att repet åkte in i möbler och väggar eller fick lamporna att svaja? Eller hoppade på hopprep med skolkamraterna i skolgården eller på fritids? Et längre hopprep för flera personer kan ibland lyckas få barn som vanligen inte leker med varandra att hitta samma rytm. Dessutom samarbetar barnen då om att komma på regler för när det är vems tur att göra vad och hitta på olika trick.

Träning med hopprep är väldigt bra motion och stärker såväl labyrintsinnet och rytmen som uthålligheten och muskel-ledsinnet. Alla de många fördelarna uppnår man speciellt när rephoppningen är kul och varierad och när hopprepet har rätt längd. För det är mycket lättare att fortsätta förbi de första 10 eller 100 hoppen med rätta längden.

Innan leken eller hoppträningen kan få riktig fart måste hopprepets längd vara på plats. De flesta barn kan inte låta bli att hoppa ett par gånger när de får syn på ett hopprep någonstans. Men den rätta hopprepslängden är viktig om leken ska fortsätta och utveckla sig. Och använder du hopprep som inslag i crossfit eller en annan träningsform då måste det ha rätt längd om motivationen inte ska snubbla och falla.

Hur långt är ett vanligt hopprep?

Ett hopprep är vanligen mellan 2,5 och 3 meter.

Jamen, då så - är det inte bara rätta längden då? Nej, så lätt är det inte riktigt. Du blir faktiskt tvungen att ta fram måttbandet om hopprepets längd ska passa perfekt. Din 5-årings hopprep är för kort för din 11-åring, och vuxna på 165 vs. 190 cm behöver också varsitt eget hopprep.

Men det finns en genväg: Köp ett justerbart hopprep. Då passar hopprepet ju för alla längder. Så länge ni aldrig vill hoppa mer än en åt gången räcker ett enda - eller kanske ett par hopprep - för hela familjen.

Justerbart sjippetovHur långt ska ett hopprep för barn vara?

Fram med måttbandet - inte för att mäta längden på ditt barn (den känner du ju till i varje fall på ett hum, om du inte har ett barn som växer som en solros). Nej, det du ska mäta är avstånden från den ena armhålan ner längs benet under de samlade fötterna och upp till den andra armhålan. Den siffran hade du troligen inte i huvudet redan.

Blir det 2 meter långa måttbandet för kort så använd vad du har hemma, garn, snöre ... och mät vidare med det.

Är ditt barn t.ex. runt 126 cm lång så passar en hopprepslängd på 210 cm bra. Ett barn på 160 cm behöver däremot en hopprepslängd på cirka 260 cm.

Blir det för krångligt att mäta så kan du ju alltid köra med ett justerbart hopprep. Då kan den 5-åriga och den 12-åriga samsas ... i varje fall i teorin.

Eller välj ett hopprep för flera personer - då spelar längden inte lika stor roll. Dessutom finns det flerpersonersrep med karbinhake att fästa vid en vägg. Då behöver ni bara vara 2 personer för att kunna hoppa med ett sådant långt rep.

 

Bue sjippetov - så er længden altid god

Vi hoppas att vår guide till att hitta den rätta hopprepslängden har hjälpt dig.

Dreng med sjippetov

Kommentarer
Lägg till en kommentar
Your email address will not be published