Maskeradlådan: Leksakernas världsmästare

Maskeradlådan är det bästa i världen
1 februari 2023

På förstaplatsen har vi: Maskeradlådan

När man jobbar i en leksaksaffär så pratar man mycket om leksaker. Väldigt mycket.

Vi pratar om alla nya, härliga leksaker som Lektanterna Ann & Jane hittar ute i världen för att kunna ge det bästa sortimentet till våra nyfikna kunder.

Vi pratar om våra egna barns favoritleksaker och alla de härliga lekminnena vi har av den härliga röda tummelbaljan, vår blå Swingcar och polydronerna som man kan bygga lekstugor av ute i trädgården.

Vi pratar om allt våra barn önskar sig i julklapp eller födelsedagspresent eller bara önskar sig överhuvudtaget.

Vi pratar om vilka leksaker och vilka lekar vi själva upplever hjälper våra barn i deras utveckling, särskilt när de har svårt för en viss sak.

Och sedan pratar vi om vilka leksaker som sparkar ner allt annat från prispallen. Leksaker som bara funkar alltid, som barn alltid kan hitta på roliga saker med och som håller i flera år och kan gå i arv.

Ska vi Lektanter och Lekfarbröder på Lekakademin hylla världsmästaren bland alla leksaker så är det ingen tvekan om vad som är nummer 1:

Maskeradlådan är den mest magiska och allsidiga källan till lekar. Maskeradlådan får barn att experimentera, fantisera och öva sig på att förstå sig själva och andra från barnsben tills de blir tonåringar.

Om du är nyfiken på:

  • Varför det är viktigt för ditt barn att klä ut sig
  • Hur vi vuxna också klär ut oss varje dag utan att tänka på det
  • Varför maskeradlådan även utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv verkligen förtjänar en plats i topp 3 (kanske tillsammans med såpbubblor, bollar eller trolldeg)
  • Vad vi rekommenderar att du lägger i maskeradlådan

... läs då det här inlägget om maskeradlådans förträfflighet!

Att klä ut sig är helt enkelt den bästa - och viktigaste - sortens lek.Att klä ut sig är helt enkelt den bästa - och viktigaste - sortens lek.
Efter att ha valt bland allt härligt i maskeradlådan kan den lilla astronauten åka iväg på sitt äventyr.

Att klä ut sig och leka med roller är en grundläggande mänsklig aktivitet

Vem är du egentligen? Är du den du är inne i dig själv eller är du den som andra ser utifrån? Eller är du båda två?

Är du alltid den samma?
Eller beror det på vad du gör?
Eller hur du ser ut just idag?
Eller vem du är tillsammans med?

Alla sådana frågor har att göra med identitet. Om vem du är.

Barn har ofta många frågor om identitet eftersom de är vana vid att leka att de är lejon, hundar, kossor, superhjältar, flygplan, guldfiskar eller en elak trollkarl. De kan vara många olika utgåvor av sig själva under loppet av en timme ibland.

Det är så spännande att testa sig själv på det sättet, och ställa frågor till sig själv som:

"Om jag nu var en humla, en pappa eller en cirkusdirektör... Hur pratar jag då, hur rör jag mig då? Vad tänker jag på och vad vill jag ha till middag? Vem är min bästa kompis? Vad är jag rädd för? Vilken tid ska jag nattas?"
Maskeradlådan kan t.ex. innehålla poliskläderMaskeradlådan kan t.ex. innehålla poliskläder
När jag är polis är jag väl inte rädd för spindlar?

Vi människor klär ut oss varje gång vi bestämmer oss för att vara något annat än nakna. När vi klär på oss klär vi ut oss.

För är det egentligen någon skillnad på att klä på sig och klä ut sig? Bortsett från att vi vuxna ju inte leker (tycker vi i alla fall själva).
Det är egentligen inte riktigt sant, eller hur? Detta vänder vi tillbaka till längre ner.

Med andra ord: Människor är leklystna och experimenterande av naturen, även när det rör sig om vem vi är. Vi har alltid lekt med utklädning och identitet, och det gör vi hela livet. Som tur är. För när vi vågar se världen som en astronaut, en koala eller en cykeltjuv så övar vi oss på att vara empatiska.
Det gör maskeradlådan till något av det mest essentiella att leka med som du kan ge ditt barn (och dig själv). Om du vill se några exempel på maskeradkläder så kan du kolla här där vi har fina dräkter och tillbehör.

Liten flicka som är en farlig drake för en dag.Liten flicka som är en farlig drake för en dag.
Det lilla barnet ser världen som en drake för en dag.

Vad gör du i provrummet - egentligen?

Nu ger vi dig ett par glasögon som får dig att se lite annorlunda på en sak du gör varenda dag.
Om du nu var en gäst från Mars och inte visste något alls om de märkliga människorna här på Jorden - vad skulle du då se när människor tar på sig kläder och fixar håret på morgonen? Eller vad de gör i ett provrum när de shoppar? Provar alla möjliga kläder, ler eller ser sura ut, vänder sig om och tittar i spegeln?

Eller när vi väljer kläder inför en tenta eller ett viktigt möte - eller innan en dejt?

En från Mars skulle se människor som överväger vad de vill vara. Vilken utgåva av oss själva. Vad de andra helst ska tycka om oss. Vi klär ut oss när vi klär på oss.

När vi väljer att fixa håret på ett visst sätt, ta på oss en grön tröja eller en blå klänning så är det ett sätt att bestämma vem vi är idag.

Man kan känna sig skyddad och mer i kontroll i vissa sorters kläder och skor.

Man kan även känna sig mer avslappnad och mer vild eller mjuk och kärleksfull - alla stämningar och humör kan understrykas eller tonas ner med klädseln - eller ska vi säga utklädseln?

När vi gick runt med halsband av djurben eller fjädrar i håret för tusentals år sedan så var det också för att vara något visst för de andra - och därmed även för oss själva.
Identitet är ju något som fungerar i relation till andra människor.
Maskeradlådan för vuxna hänger visserligen på galgar eller ligger prydligt vikta i byrån, men det är ändå en maskeradlåda.

När vi tar fram de fladdriga byxorna från marknaden i Marocko, när vi applicerar svart kajal på ögonen, när vi har gympadojjor från NYC på fötterna eller en skön, isländsk stickad tröja över axlarna så iscensätter vi oss själva med kläder och tillbehör som relaterar till andra platser och människor på sina olika sätt. Vi identifierar oss på olika sätt i gemenskap. Det är egentligen väldigt fint, inte sant?

När vi shoppar klär vi ut oss.När vi shoppar klär vi ut oss.
Att shoppa är precis samma sak som att leka med maskeradkläder.
Vi iscensätter oss själva när vi klär ut och klär på oss.Vi iscensätter oss själva när vi klär ut och klär på oss.
Den här damen har troligen övervägt sin utklädsel ganska noga.
All slags utklädnad är ett sätt att identifiera sig själv.All slags utklädnad är ett sätt att identifiera sig själv.
Vad vill den här damen signalera till oss andra?

Därför är maskeradlådan ett grönare val

Du känner troligen till boken "Totte klär ut sig" från 70-talet. I boken leker Totte med sin kompis Malin och hennes formidabla maskeradlåda som ger dem timmar av lekar som alla möjliga personer i alla möjliga åldrar. Allt i lådan är avlagda vuxenkläder. Halsdukar, damskor, hattar och herrjackor med djupa fickor.

Idag hittar barn fortfarande avlagda vuxenkläder i maskeradlådorna, och den sortens återanvändning är ju såväl superpraktisk som hållbar och väldigt bra för ekonomin.

När du köper dräkter och tillbehör i god kvalitet så kan det hålla lika länge som riktiga kläder.

Det betyder att ditt barn och många fler barn senare kan leka med maskeradlådan. Det kan vara något som går i arv i släkten eller bland vänner och som bara blir bättre och bättre med tiden, lite som en fin samling glasfigurer eller en surdeg!

Förutom att ni alltid kommer att kunna hitta läskiga dräkter inför Halloween så kommer maskeradlådan att ge barn i alla åldrar en massa härliga lekmöjligheter i många år. Så om du är på utkik efter ett grönare val inom leksaker och tänker på hållbarhet så välj att investera i kvalitetsdräkter till maskeradlådan.

Barn älskar maskeradlådan - men vad ska ligga i den?Barn älskar maskeradlådan - men vad ska ligga i den?
Vuxnas kläder är en bra idé till maskeradlådan. Bland annat.

Rekommendationer till maskeradlådan

För alla er föräldrar och förskolepedagoger som redan har en superfin och ofta använd maskeradlåda som är alldeles full av gamla damskor, lösskägg, elefantdräkter, tyllkjolar och clownperuker ska det låta ett högt HURRA från oss Lektanter. Ni behöver kanske inte ett recept på hur man gör en maskeradlåda. Men kanske kan ni hitta några bra idéer av att läsa vidare - eller kanske har ni några andra bra idéer som vi inte tänkt på? Då är ni välkomna att skriva en kommentar under inlägget nederst på sidan.

För dig som sitter och tänker att en sådan där maskeradlåda skulle man kanske ha där hemma: Häng med här ...

Ett bra tips är förresten att ha en stor spegel i närheten av maskeradlådan. Inget är så kul som att se sig själv utklädd, och det kommer att få leken att vara i mycket längre tid. Ha även gärna en gammal klädställning med galgar som man kan hänga upp kläderna på under lekens gång.

Här kommer en lista över saker som är bra att ha i maskeradlådan. Du behöver inte se det som en checklista, utan bara som inspiration. Då finns det lite kvar att önska sig under de kommande åren.

  • Avlagda vuxenkläder som kavajer, skor, halsdukar, hattar, västar, kjolar, hängslen, pärlhalsband (inte för småttingar under 3 år pga kvävningsrisk), skjortor, slipsar och flugor. Festliga kläder är extra häftigt för det är alltid superkul att vara uppklädd.
  • Hattar, hjälmar, kronor och diadem med öron, pärlor och/eller horn på.
  • Svansar, kjolar och vingar.
  • Skärp och hängslen att hålla uppe för stora kläder med.
  • Mantlar och caper som är lätta att ta på sig och av sig. De vi har på Lekakademin kan tvättas i maskin och håller i många år. Det är ett superpraktiskt sätt att klä ut sig på för både stora och små och både inom- och utomhus.
  • Väskor är också en kul sak att ha med för det är en bra sorts tillbehör som kan göra vilken som helst utklädnad komplett och ännu roligare. Vad har t.ex. en drake eller en triceratops i sin handväska, månntro?

Ge ditt barn möjlighet att klä ut sig så ofta som möjligt och så tokigt som möjligt. Du kan hitta nya saker till maskeradlådan här i vår kategori med utklädnader för bebisar och barn upp till 8 år. Delta gärna själv och försök att njuta av din egen maskeradlåda lite extra när du klär dig i morgon.

Bästa hälsningar från Lektanterna

Kommentarer
Lägg till en kommentar
Your email address will not be published