Interaktiva leksaker ger fysiska och digitala lekar på samma gång

Interaktiva leksaker är kul och lärorika
5 december 2023

Spela digitala inlärningsspel med ditt barn

Här är ett bra tips för att få gyllene stunder med ditt barn. Ta det bästa med fysiska leksaker och digitala lekar, lägg ihop det och skaka om.

Då får du AR-leksaker som är något helt annat än olika app- och konsolbaserade spel på en dator, smartphone eller surfplatta.

Interaktiva AR-leksaker är:

  • Superkul och engagerande
  • Interaktiva leksaker som blandar digital lek med analoga verktyg
  • Kan användas med både vänner och syskon
  • Är lätta att ta med sig på en resa eller utflykt
  • Kräver ingen internetåtkomst när appen laddats ned
  • Ditt barn kan stärka färdigheter som läsning, engelska, matematik, logik, teckning och mycket mer.

De digitala leksakerna vi säljer på Lekakademin kännetecknas av att både ha något som utspelar sig på en skärm och fysiska element. Det kan vara dinosaurier, medicinska verktyg, ritverktyg, hus eller bitar med siffror eller pizzatillbehör som fungerar tillsammans med spelet som utspelar sig på skärmen.

Med exotiska namn som Plugo, Orboot, Tacto och Osmo är de nya AR-spelen utmärkta sätt att skapa ett modernt inlärningsutrymme med ditt barn som är både roligt och lärorikt. Men låt dig inte skrämmas – de är oerhört väldesignade och lätta att sätta igång med. 

AR-spil kombinerer fysisk og digital leg.AR-spil kombinerer fysisk og digital leg.

I detta inlägget kan du:

- Läsa mer om nya, digitala AR-spel och om AR-teknik, som du hittar i den här kategorin.

- Upptäcka vad ditt barn kan lära sig av att använda interaktiva leksaker. Det är allt från att stava och göra pizzor till de senaste upptäckterna på Mars.

- Få inspiration till att använda teknik på ett konstruktivt och kreativt sätt, så att skärmen är en källa till rolig, kreativ och lärorik samvaro och inte ett konstant dåligt samvete.

- Läsa våra rekommendationer för pedagogiska spel på skärmen.

Är skärmar farliga? Är offlinelekar bättre än digitala lekar?

En smartphone eller surfplatta är som en tandpetare. 

Du har armar där det finns fingrar som kan klia, men ingen människa klarar av att klia sig över hela ryggen med sina egna lemmar. Men med en ryggkliare kan vi förlänga och förbättra våra egna förmågor och göra mer än om vi fick sitta och slå knut på oss själva för att nå precis där det kliar. En ryggkliare är teknik, precis som en skärm är det.

Teknik betyder egentligen medel eller verktyg. Det är inget som kan göra något av sig självt. Teknik är något som gör något annat möjligt för människor som annars skulle vara utanför vår kapacitet.

En av våra första tekniker var att kasta sten, sedan tända en eld, sedan kom hjulet - och sedan började det gå fort. Men tekniken är fortfarande ett verktyg. Den är varken bra eller dåligt. Det beror på hur den påverkar våra liv och vad vi använder den till.

På Lekakademin anser vi att det är viktigt att kunna använda teknik för att öka vårt välmående, livsglädje, förståelse och gemenskap. Vi går ombord i teknikens värld eftersom våra barn måste ha en vuxen med sig på fartyget när de ger sig ut mot nya horisonter.

Vi måste visa våra barn hur man använder teknik på ett kreativt och ansvarsfullt sätt, så att vi kan göra mer och bättre saker än vi kan utan den. Skulle du skicka ditt barn till sjöss utan en vuxen? Troligen inte. Och varför gå miste om upplevelsen av att lära sig något nytt tillsammans?

Far og fatter ude at sejle sammen.Far og fatter ude at sejle sammen.

Vi måste naturligtvis själva ta ledningen och visa våra barn hur man till exempel lägger ifrån sig sin smartphone, sin dator eller sitt headset i tid. Det visar vi bäst genom att själva stänga av i tid. Det är klart. Men när skärmarna är på måste vi hjälpa våra barn att göra något meningsfullt och konstruktivt med dem.

Vi måste finnas där när de lär sig att använda teknik. Det görs bäst genom lek och närvaro, precis som när allt annat ska läras. 

Upptäck det som är bra med digital teknik med ditt barn

Ta dig tid att upptäcka den vilda genialiteten med digital teknik tillsammans med ditt barn. Ta en titt på vad ditt barn gör. Var utåtriktad och undersökande och ställ frågor på vägen. Ditt barn vill ha dig med, så kör på det.

Digitala leksaker, interaktiva leksaker och VR-spel representerar en kombination av elektroniskt och fysiskt liv på ett helt unikt sätt, och du och ditt barn kan utforska storstäder och andra planeter i rymden tillsammans. Lär er koda datorspel, lär er spela musik, lek med bokstäver och siffror, lär er bråk, bli bra på att rita och göra annan konst och mycket mer. Allt i kombination mellan det ni ser på en skärm och det ni gör med händerna.

Med digital AR-teknik blir det kristallklart att teknik är ett verktyg för att bygga ut och stödja människors färdigheter och lärande.< /p>

Det är också ett bra sätt att lära ditt barn om STEM, STEAM och STREAM. Science, Technology, Engineering, Mathematics - och sedan de nyare tilläggen Arts and Robotics.

Du kan läsa mer om STEM -lärande i det här blogginlägget.

Vad är interaktiva leksaker/AR-leksaker?

AR står för Augmented Reality eller utökad verklighet. AR-leksaker är typiskt sett en fysisk sak som en jordglob eller ett tangentbord, och en surfplatta eller smartphone med en app för barn installerad, som samarbetar med det fysiska och kan läsa vad du gör i förhållande till den saken. Det är som om det fysiska blir levande på skärmen.

Virtual Reality (VR) å andra sidan är när människor, via till exempel virtuella glasögon, upplever den virtuella världen som om den vore fysisk. Det är alltså skillnad på AR och VR.

Vi ser att AR-leksaker, precis som alla andra former av teknik, växer snabbt. Det finns så mycket uppfinningsrikedom i leksaksindustrin inom interaktiva leksaker. Det finns på våra hyllor - och vi måste säga att det är imponerande vad ditt barn kan lära sig och uppleva med hjälp av AR.

Om ditt barn kanske inte älskar att sitta still och lära sig nya färdigheter är AR ett bättre alternativ för ett mer engagerande sätt att lära sig genom lek.

Om ditt barn skulle falla för det är våra AR-spel ett bra sätt att använda surfplattan utan att pausa den fysiska leken och inlärningen.

Några digitala AR-leksaker vi rekommenderar starkt:

Plugo

Plugo består av en matta, en skärmhållare och ett magnetfält som du lägger olika lösa delar på. Magnetfältet uppfattar ditt barns handlingar med figurerna. 
Med Plugo ställer du upp en surfplatta eller smartphone och sedan löser du uppgifter och utmaningar med siffror, bokstäver, pianotangenter och pjäser framför skärmen. Du arbetar genom en lång historia och lär dig mycket under tiden.

Det finns flera olika uppsättningar med Plugo som fokuserar på att lära sig om bokstäver (på engelska), om siffror och aritmetik, om musik och om geometri och logik.

Designen är snygg och väldigt enkel och det är väldigt lätt att sätta igång. Fungerar för barn från ca 4-10 år. Hitta Plugo-spel här.

Tacto

Tacto uppfanns av samma tokiga team från Indien som uppfann Plugo. Vi har flera olika Tacto-spel, och de fungerar på samma sätt. 
Du sätter några speciella hörn på din surfplatta, och sedan använder du de medföljande fysiska figurerna för att lösa uppgifterna som appen ger dig. Skärmen uppfattar figurernas rörelser genom den pekkänsliga skärmen. 

Vi tror att "Tacto" har fått sitt namn från funktionen att det är skärmens känslighet som driver handlingen. "Taktilt" betyder ju känsla. 

Tacto-spelet är mer lekfullt än Plugo, fungerar även för barn i åldern 4-10 år, men har samma snygga och enkla design och är lika lätt att sätta igång med. Det finns även versioner av Tacto som är kända och klassiska spel som schack, bara med de roliga Tacto-karaktärerna.

Hitta Tacto-spel här i vårt urval av allt från Playshifu.

Osmo

Vill du lära ditt barn att rita eller förstå logiken i programmering för barn? Eller är det mer bråkräkning, logik och siffror som behöver piffas upp lite? Osmo-spel är en av de mest populära AR-leksakerna på Lekakademin, och de var bland de första på marknaden.

Osmo är en bas och en reflektor som du monterar en iPad på. Sedan laddas en app ner, och därefter kan du använda de saker som följer med ditt Osmo-spel. Ett ritblock, geometriska former, siffror, bilar - det finns många olika uppsättningar, alla med sitt eget inlärnings- och lekfokus. Superkul och lätt att använda - och barn lär sig det på ett nafs.

Osmos ritset rekommenderas särskilt för barn som inte har så mycket förtroende för sina egna kreativa förmågor. Och för vuxna, vars teckningar av en brontosaurus ofta ser mer ut som en strandad säl med en cigarr i munnen.

Hitta våra Osmo-spel här.

AR-glober - Orboot

Vill du ge ditt barn möjlighet att uppleva mångfalden i världen och rymden? Upplev då de AR-globerna från Orboot. Det finns olika uppsättningar med antingen världen eller dinosaurier och nya kommer. Själva jordklotet är bara en jordglob, men när du riktar en iPad mot den kommer den till liv som en 3D-upplevelse på skärmen.

Med hundratals fakta, erfarenheter, utmaningar och spel kan ditt barn lära sig mer om den del av jordklotet som skärmen är riktad mot.

Fantastiskt interaktivt lärande, vilket också är ett bra sätt att förbereda sig för till exempel en utlandsresa. Många av oss längtar efter att resa, och ni kan drömma samtidigt som ni lär er något nytt. Hitta interaktiva leksaker från Orboot här.

Hur mycket och vilken typ av skärmtid är lämplig?

Är det bra för barn att sitta med en iPad eller smartphone i timmar? Det är frågan många föräldrar ställer sig.

Andra vanliga frågor är: När ska du vara orolig om ditt barn leker eller använder skärmen för mycket? Vad är lämplig skärmtid för barn och ungdomar i olika åldrar?

Slutsatsen från Rädda barnens experter på barn och ungdomars skärmanvändning är att man som förälder måste engagera sig i vad barn och ungdomar faktiskt gör på skärmen. Vissa aktiviteter lär dem mycket både socialt och akademiskt, medan andra är mer av en mental träning. Så kanske kan det inte bara mätas i timmar och minuter, utan även i kvaliteten av skärmtiden.

Hitta balansen

Lär ditt barn använda teknik som iPad, AR, 3D-glasögon och datorprogram på ett sätt som bidrar till välbefinnandet och utvecklar nyfikenheten. Att hitta balansen är livslångt lärande. Vi människor har det som en av våra kärnkompetenser och helt unika egenskaper att vi kan utveckla teknik. Det har tagit oss in i våra celler och ut i rymden, och vi har egentligen bara börjat.

Vi hoppas att det här blogginlägget får dig att vilja uppleva AR och andra former av IT-baserad lek och inlärning med ditt barn.

Har ni interaktiva leksaker för mindre barn?

Om du skulle vilja ha en enklare teknik som fortfarande är inom genren IT och kodning för barn, ta en titt på dessa små robotar: 

Coding Critters är väldigt söta små djurkompisar som kan kodas med hjälp av tydliga knappar. Det finns många fler sorter än de söta dinosaurierna på bilden. De är bra för barn så unga som 3 år och du hittar dem här.

Vi har ett stort och mycket varierat utbud av interaktiva leksaker, som är en härlig blandning av alla möjliga former av integration av digital lek med det analoga. Se hela urvalet här.

Kommentarer
Lägg till en kommentar
Your email address will not be published