Strandväskan: Kom-ihåg-lista för strandutflykter med barn

Packlista för stranden
16 juni 2022

Strandväskan – kom-ihåg-lista för den bästa sommardagen för stora och små

Strandväskan är ditt viktigaste redskap för att göra en dag på stranden med kidsen till en framgång. Med vad ska den innehålla?

Här får du en praktisk kom-ihåg-lista för en härlig utflykt till stranden så att ni kommer iväg i tid utan att glömma de viktigaste sakerna. När ni väl är på stranden och har packat upp väskan är det ofta svårt att få tag på det ni har glömt. Därför är en bra kom-ihåg-lista ett måste.

Läs även om de olika flaggorna att hålla koll när ni är på stranden här i Lekakademins blogginlägg.

Vad ska strandväskan innehålla?

Den strandutflykt vi har i tankarna i det här blogginlägget är en sommarutflykt med barn från 0-15 år när solen skiner. Stranden ger både öppna horisonter, frisk luft, ljuset från himmeln, inre lugn och stora naturupplevelser för både stora och små i familjen - oavsett årstid. Men de flesta håller nog med om att stranden är som bäst på en varm solskensdag.

Men vad är det nu som ska finnas med i den där strandväskan? Vad är trevligt att ha med sig och vad är ett måste?

Hur packar man om man har med sig barn i helt olika åldrar, som t.ex. en bebis, ett barn på 18 månader, en 7-åring och en tonåring? Lektanten Kristina har haft med sig barn på stranden i 20 år och med hennes hjälp får du nu den ultimativa packlistan för en underbar dag på stranden med familjen.

Strandväskan – här är din packlista:

Badkläder:
Till dig själv och kidsen. Välj gärna något som är lätt att ta på sig och av sig så att de lite större barnen själva kan stå för den biten.

Kläder:
Klä dig antingen i några stora sjalar eller klänning/kjol (för kvinnor och modiga män). Då är det lätt att byta till badkläder under sjalen/klänningen utan att man riskerar att stå med rumpan bar. En eller flera sjalar är även bra att ha om barnen blir lite kalla och trötta i slutet av dagen och alla handdukar är fulla av t.ex. tång, sand och matrester.

Handdukar:
Handdukar med huva är bra för barn på stranden. Kanske ska du låta era fina, lite dyrare handdukar ligga hemma och köpa några stora badlakan i en second hand-affär som ni kan använda på stranden. Då gör det inte så mycket om barnen torkar av kladdiga händer och leker med maneter på dem. Ta med dig minst en handduk per person och några extra för spillolyckor och dagar med extra många bad.

Något att ligga på:
Du kommer långt med ett gammalt överkast eller bomullstäcke. Om ni är på en sandstrand kommer det hela tiden att komma sand på det. Det kan inte hjälpas. Du kan även ge barnen varsin strandmatta att ligga på, men barnen hamnar ändå alltid på ditt täcke till slut.

Solskydd:
Solen bränns, även i Sverige, när ni är på stranden. Återreflektionen från vattnet är lömsk och blåsten kan få solen att verka mindre skarp. Så var försiktig. Solen är inte att leka med. Använd vattenfast solkräm med minst faktor 30 och faktor 50 om ni reser söderut.

Ha med ett strandparasoll, ett stort paraply eller ett soltält (om det inte blåser för mycket). Solhattar och solglasögon för barn är också bra. Använd eventuellt badkläder med UV-filter. En T-shirt skyddar också.

Smörj in efter varje bad, även om solkrämen är vattenfast. Använd dessutom tillräckliga mängder solkräm – ett tunt lager räcker inte.

Läs mer om solskyddsråd för barn på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.

Är du på vippen att ställa in strandutflykten för att ditt barn skriker eller rymmer så snart solkrämen tas fram? Då kan du förhoppningsvis ha användning av våra solkrämshacks som vi har lärt oss av arbetsterapeuten Ann Helene.

Bad-/simutrustning:

Oavsett om ditt barn eller dina barn kan simma eller inte så är det klokt att ta med sig badutrustning och badleksaker så att alla kan ha roligt och vara trygga när ni är ute och badar. Ni kan ta med er alla möjliga sorters uppblåsbara baddjur att leka med. Dykglasögon, simfötter och snorklar är också kul. Eller vad sägs om en sjöjungfrudräkt?

Ni kan även ta med er simutrustning som gör det lättare för barn att vistas i vattnet. I havet kan en våg plötsligt dyka upp, och då är det skönt att känna sig säker. I vår kategori med simutrustning hittar du olika saker som hjälper barn lära sig flyta, dyka och simma.

Strandleksaker: 
Det finns alltid något att göra på stranden. Om ni är på en sandstrand är ni på en plats gjord av de härligaste och mest allsidiga byggmaterialen som finns, i rikliga mängder: Sand och vatten. Kryddat med snäckor, tång, fiskben, fågelfjädrar, drivved, slipat glas, stenar och sjöstjärnor. På sandstranden kan ditt barn låta fantasin råda och bygga saker i timmar.

När ni ska leka på stranden är det bra att ha en hink, något att hälla upp vatten med och – på sandstränder – även något att gräva med och något att forma med i strandväskan. Idag kan man till och med hitta strandleksaker gjorda av mjuk silikon som kan vikas ihop och därför tar minimal plats i väskan – och det är ju alltid välkommet. Ett hopprep, en drake och en boll kommer man också väldigt långt med oavsett om man är på en klippstrand eller en sandstrand.

Mat och dryck: 

Kylväskor kostar inte speciellt mycket nu för tiden – och speciellt inte sådana som är gjorda av tyg med foliebeläggning inuti. Använd gärna fryst vatten eller saft som en kombination av billiga kylelement och dryck som snabbt smälter utanför kylväskan.

Kom ihåg att väskan ska bäras så låt bli att ta med allt som ser gott ut i kylen. Var gourmand någon annan dag. Nu ska ni på stranden och det ska vara ett överskådligt projekt. Hungriga barn blir gnälliga så se till att få med tillräckligt mycket mat istället. Det kan förresten också vara bra att prata med barnen i förväg om ni ska eller inte ska ta en glass när ni är på stranden så att det inte blir bråk om det senare.

Alla familjer har sina preferenser om mat så vi ska inte göra oss kloka på exakt vilken mat ni ska ta med er. Här ger vi bara lite förslag som kan göra det lätt för er:

  • knäckebröd
  • smör/pesto
  • mjukt pålägg (t.ex. jordnötssmör, bön- eller leverpastej, mjukost på tub, hummus, färskost)
  • gurka, äpplen
  • en rulle salta kex
  • sköljda morötter i en påse
  • liten skärbräda, smörkniv och en kniv med bladskydd (finns i många mataffärer) eller en kniv som rullats in i en fuktig köksduk

Då måste du inte fixa hela matsäcken hemifrån. Ni kan sitta och bre mackorna när ni ska äta. Det finurliga med bredbart pålägg är att det inte kan falla av och hamna i sanden/på marken. Köksduken är bra att ha när händerna och munnarna ska torkas av.

För väldigt små barn som inte längre ammar kan du tar med dig små behållare med köpt barnmat eller små portioner gröt, kräm eller mos. Kokta pastaskruvar och små kött-/fiskbullar är också praktiska. Kom ihåg skedar eller små gafflar att mata din bebis med.

En termos med kokt vatten till bebisens MME och till ditt snabbkaffe eller te - kom även ihåg bebisens nappflaska, ditt snabbkaffe eller te och en kopp. En liten termos med mjölk och ev. socker och tesked. Torrmjölk och gräddpulver är lätt att ha med sig i väskan.

Extra saker för måltiden:
Bägare/koppar, t.ex. av melamin, om ni inte vill dricka direkt från flaskan.

Rena tvättlappar som blöts och sedan vrids upp hårt och packas in i en plastpåse att torka av ansikte och händer (eller våtservetter).

Torra köksdukar eller tvättlappar att placera maten på när ni ska äta.

Tomma soppåsar till - ja, sopor (och en sak till – läs längre ner).

Ev. salt och peppar väl förpackat.

Saker som ofta glöms - som du från och med nu alltid har med dig:

  • Plåster och pincett till små sår och taggar.
  • Blöjor, en solhatt, 2 tvättlappar och andra saker från bytbordet.
  • Lokalbedövande kräm mot allt möjligt som gör ont. Ofta lugnar det i sig att du har en lösning redo.
  • Tandpetare att lirka ut allt möjligt med.
  • Vaselin. Saltvatten kan svida mycket om man har torra eller såriga läppar. Vaselin skyddar.
  • En soppåse och våtservetter eller näsdukar för akuta toabesök. Måste man, så måste man och ch de flesta barn kan i nödfall gå på toa i en Paw Patrol- eller Frozen-hink som fodrats med en soppåse. Efteråt är det bara att försluta påsen och slänga den i en papperskorg. Utan att hinken smutsats ner.
  • Lite olika, enkla böcker för en mysstund om ett bad blivit lite väl uttröttande eller en konflikt uppstått.
  • Rakhyvel: Att raka det utsatta området kan lindra smärtan efter närkontakt med en brännmanet. Läs mer om vad du kan göra på 1177.

Alla de här extrasakerna kan du ta med i en liten påse som du kan se till att ha redo i början av sommaren. Sedan är det bara att fylla på och komma ihåg påsen varje gång ni ska på stranden eller andra utflykter.

Brændt af en brandmand. Vi kommer til undsætning med et par tips.Brændt af en brandmand. Vi kommer til undsætning med et par tips.

Bränd av en manet - Tips

  • Skölj det skadade området med saltvatten (använd inte kran- eller sötvatten)
  • Gnid och torka inte på det skadade området
  • Testa att skrapa av bränntrådarna med ett plastkort om det inte går att skölja av dem från huden
  • Raka området. Detta kan lindra smärtan eftersom rakhyveln skär bort mer av trådarna och därmed nässelcellerna som orsakar smärtan
  • När allt gift är borta från huden kan du eventuellt smörja in med en lokabedövande kräm
  • Smärtan är ofta borta efter en halvtimme.

Du kan packa på 5 minuter med hjälp av vår praktiska lista och sedan dra iväg till t.ex. stranden utan att någon hinner bli otålig. Kom ihåg att strandväskan inte behöver vara mer flådig än en av Ikeas praktiska kasse eller en kasse från Lekakademin.

Få koll på badflaggorna

Det är alltid härligt att sticka till stranden när vädret är rätt, men det är smart att ha koll på alla de olika flaggorna på stranden. Vädret kan snabbt ändra sig och dessutom är det ju trevligt att kunna svara på nyfikna frågor. 

Grön flagga: Det är tillåtet att bada (man ska förstås alltid vara aktsam när man badar med barn).

Gul flagga: Det är tillåtet att bada, men man ska vara särskilt aktsam - speciellt när man badar med barn.

Rödgul flagga: Stranden bevakas av badvakter

Röd flagga: (eller svart): Det är förbjudet att gå ut i vattnet.

Två röda flaggor: Helt avstängd strand.

Lila flagga: Varning för maneter eller annat marint liv.

Gul flagga med svart prick: Ej tillåtet att surfa.

Har du lagt märke till en Blå flagga på stranden?

Det finns ytterligare en färg som blir vanligare och vanligare att se på stränderna, nämligen den blå flaggan. Den internationella Blå Flagg-märkningen gör det lite lättare för barnfamiljer att välja. På länken kan du se vilka svenska stränder som har fått Blå Flagg hittills.

En Blå Flagg-strand har:

Livräddare
Toaletter
Rent badvatten
Soptunnor
Nödtelefon eller mobiltäckning
Natur- och miljöförmedling
Information om naturen.

Kan man ha med sig bebisar på stranden?

En del föräldrar undgår att ta med sig små bebisar på stranden. Det kan vara en för stor sinnespåverkan för de minsta att uppleva vindarna, vågorna, sanden och solen, lite beroende på vädret förstås. Kanske är ni vuxna även lite osäkra på om det är säkert att ha med sig en bebis på stranden, och den osäkerheten kan bebisen alltid känna och därför bli orolig och kanske ledsen av att vara på stranden.

Det är dock fullt möjligt att ha med små spädbarn på stranden. Det måste bara ske utifrån deras behov och så ska det kanske inte vara en heldag utan en kortare utflykt. Då kan det bli en underbar upplevelse för hela familjen att ge sig ut under öppen himmel när det är varmt ute.

Kom ihåg att solen är extra farlig för den unga huden och att spädbarn inte ska vistas i direkt solljus. Bebisar ska skyddas extra ordentligt.

Ditt lilla barn kan sitta/ligga i en slunga eller sele när du går runt i vattenbrynet med eventuella syskon. Annars är lek i skuggan under t.ex. ett parasoll eller i ett soltält bra idéer. Räkna med mycket kroppskontakt.

Ta med en badbassäng i miniformat så att det lilla barnet kan sitta och plaska och få svalka uppe på land hos dig. Håll förstås alltid ett vaket öga på barnen på stranden, oavsett ålder.

Om barnet behöver sova en stund och ni är på en strand där det går att ha med sig vagnen så är det viktigt att låta bli att täcka över öppningen – det blir alldeles för varmt under suffletten och det är farligt för ditt barn att sova i en övertäckt vagn. Många små barn kan somna direkt på underlaget du sitter på så länge de ligger i skuggan.

Dags för en paus från solen?

När man har lekt på stranden ett bra tag så kan det vara skönt att hitta lite skugga. Många stränder har skog i närheten. Där kan ni t.ex. äta lunch på säkert avstånd från de livliga strandlekarna, springande barn och stänkande vatten och sand. Eller vila en stund och somna till eller ha en lugn stund med en bok.

Har ditt barn på tok för mycket spring i benen för att kunna pausa? Packa då med er en slackline och sätt upp den mellan två träd i skogen - eller en park om ni är närmare en. Det går snabbt och den tar inte mycket plats i väskan - speciellt inte om ni kommit i bil.

Då kan ni öva balansen innan ni kanske ska ta en runda till på stranden och ta ett sista dopp.

Strandväskan är packad. Mycket nöje!

Ha en härlig strandsäsong och en riktigt fin sommar, önskar Lektanterna och Lekfarbröderna på Lekakademin.

Related posts