Så här väljer du den rätta springcykeln åt ditt barn!

Den stora springcykelguiden från Lekakademin
22 mars 2022

Så här väljer du den rätta springcykeln åt ditt barn!

5 saker du behöver veta innan du köper en springcykel!

Springcykeln är bland våra bästsäljande fordon för barn. Och det förstår vi! Men det kan vara lite av en djungel att ta reda på vilken cykel som är rätt för just ditt barn. Vilken springcykelmodell ska du välja? Vilken är den rätta för ditt barn just nu?

I Lekakademins stora springcykelguide försöker vi göra det så lätt som möjligt för dig att ha rätt saker i åtanke när du väljer en springcykel.

De 5 sakerna du ska tänka på är:

  1. Steglängden
  2. Styret
  3. Däcken
  4. Broms eller inte?
  5. Säkerheten

Løpesykkel

Den viktigaste punkten: Springcykelns steglängd

Den första och viktigaste parametern att välja rätt springcykel utifrån är ditt barns steglängd. Ett barn på 2 år kan både vara kort och ha långa ben – på samma sätt som att ett barn på 1,5 år kan ligga över genomsnittet i längd, men ha korta ben. Därför är ålder och längd mindre viktiga när man ska välja cykel.

Det är steglängden som ska mätas för att se vilken cykel som passar för just ditt barn. Du kan mäta ditt barns steglängd med ett måttband. Steglängden mäts från golvet upp till skrevet medan barnet står upp. Ge eventuellt ditt barn ett annat måttband att leka med under tiden så att du lyckas få 5 sekunder till att mäta innan barnet sticker iväg.

Om det är omöjligt att mäta barnet så kan du mäta ett par av barnets lite för stora byxor. De ska helst gå hela vägen ner till golvet (när barnet har dem på sig). Då kan du mäta byxornas innersöm i stället.

Løpesykkler

När du köper och ställer in storleken på springcykeln är det viktigt att ditt barn kan sätta båda fötterna i marken OCH kan ha lätt böjda ben när barnet sitter på cykeln.

Har ditt barn INTE det så är springcykeln antingen för stor eller sätet sitter för högt. Ditt barn använder fötterna till att bromsa och justera farten. Om ditt barn ska kunna känna sig trygg och få en succéupplevelse med springcykeln så är det väldigt viktigt att kunna nå ner till marken med hela fotsulan.

Springcykelns styre

Styret ska kunna ställas in i höjden så att ditt barn kan sitta upprest på cykeln. På det sättet kan du alltid ställa in det så att det passar för ditt barn - och barnet kan växa parallellt med springcykeln och fortsätta sitta rätt.

Springcykelns däck

Det finns överordnat sett 2 sorters däck att välja mellan. Gummidäck och luftdäck.

Gummidäck

Välj gummidäck om ditt barn inte ska cykla så långt. Gummidäck är punkteringsfria och ger lite långsammare cyklar än luftdäck eftersom gummidäcken är tyngre att springa med. Breda gummidäck ger springcykeln stabilitet.

Luftdäck

Välj luftdäck om ditt barn ska köra längre. När ditt barn kör över gropar och andra ojämnheter är luftdäck smidigare och behagliga. Det är mer fart i luftdäcken, men det är lätt att tömma ut lite av luften om du behöver sänka hastigheten något.

Broms eller inte broms? Vi säger nej.

Vissa springcyklar är utrustade med handbroms. Det medför ofta en hel del frågor från föräldrar som undrar om de borde köpa en springcykel MED eller UTAN handbroms.

Många föräldrar tänker – logiskt nog – att en handbroms är en bra idé eftersom barnet då kan öva sig på att använda en sådan och bli mer redo för att cykla på en riktig cykel. Vi på Lekakademin rekommenderar dock nästan alltid att man väljer en springcykel utan handbroms.

Först och främst så kräver handbromsen både styrka och en viss hand- och fingerstorlek. Detta har mindre barn ofta inte hunnit utveckla.

Dessutom är det inte naturligt för barnet att använda en handbroms. Barnet kommer instinktivt att använda fötterna till att bromsa på springcykeln – därför blir handbromsen i praktiken ofta inte mycket mer än en dekoration.

Säkerhet, fall och cykelhjälm

När det gäller säkerhet och springcyklar så går det inte att komma förbi hjälmar. På Lekakademin hittar du ett jättestort urval av säkerhetsgodkända cykelhjälmar.

Ett styrskydd är ett vadderat överdrag som kan sättas fast mitt på styret – precis där barn kan slå ner munnen i styret om de har oturen att välta.

Det kan även vara en bra idé att använda reflexväst så att ditt barn syns i mörker. Båda delar – och en massa andra sorters tillbehör till springcyklar hittar du här.

Kom även ihåg att sätta dig in i reglerna för hur man får köra på springcyklar.

Det var de 5 viktigaste punkterna för dig som ska välja en springcykel till ett barn. Vi fortsätter springcykelguiden med att svara på några klassiska frågor.

Løpesykkelguiden

Vad är en springcykel?

En springcykel är en cykel utan pedaler. Ditt barn kommer hädanefter att springa fram sin cykel.

Springcykeln ger väldigt bra träning för barnets balans, koordination och reaktionsförmåga. Och den ger barnet en härlig känsla av att kunna röra sig fritt och självständigt - och fort.

Varför springcykel?

Bra fråga! Förutom att springcykeln är suverän på att träna balansen, koordinationen och reaktionsförmågan så är den mest självklara anledningen till att ditt barn ska ha en springcykel att den underlättar övergången till att kunna cykla på en riktig cykel.

Ditt barn lär sig automatiskt att gå, men inte att cykla. Därför är det färdighet som ska övas in. Den största utmaningen i att lära sig cykla är att hålla balansen. Du kommer säkert ihåg dina egna försök på att lära dig tämja din första cykel. Det lyckades nog inte i första försöket.

Men det blir lättare att lära sig cykla för ditt barn om barnet redan lärt sig att hålla balansen på en springcykel som har två hjul.

När är mitt barn redo för en springcykel?

En del barn är redo för en springcykel redan när de är 1,5 år. Andra är redo när de är 2,5 år. När ditt barn är säker på benen och kan springa – med bra balans – då kan ni testa en springcykel.

Hur övar vi oss på trafiksäkerhet?

Börja med att öva er lite hemma i trädgården, på uppfarten, i innergården eller inne i vardagsrummet. Det är både kul och väldigt bra motorisk träning att styra runt olika hinder. Du kan använda allt möjligt ni har hemma, från stenar till stövlar och hinkar, till att göra ett slags slalombana. Annars har vi praktiska koner som är svåra att missa.

Att cykla på ramper är en annan aktivitet som stärker balansförmågan hos ditt barn samtidigt som det krävs att man lyckas beräkna konsekvenserna. Både av sin fart och riskerna.

Har barnet koll på rött och grönt vid övergångsstället? Trafiklekar förbereder ditt barn på situationer och villkor i trafiken. Lär ditt barn de vanligaste skyltarna. Lek t.ex. att barnet ska ta körkort. Vi har många olika sorters lekredskap för att lära ditt barn om trafik som gör leken verklighetstrogen. Lär barnet hur man färdas i trafiken och vad skyltarna betyder. Hitta trafikredskapen här.

Tips: Trafikskyltarna kan även användas i en slalom-/hinderbana.

Related posts