Inred barnrummet för lek: de 9 viktigaste tipsen

En flicka på Montessori-inspirerat barnrum
9 maj 2022

Barnrummet är ett kaos. Vad ska man göra?

Har ditt barn svårt för att plocka undan på sitt rum?

Ibland är det ju nästan att man blir tokig. Du har precis - som i för 5 minuter sedan - pustat ut efter att ha krälat runt under ditt barns säng, varit inne bakom hyllan, nere i nallelådan och uppe i våningssängen för att städa undan det världskrig som ditt barn och kompisarna har åstadkommit med leksakerna.

Nu är det bara att börja om från början igen.

Vi vet vad du ska göra för att väcka ditt barns ordningssinne och samtidig lirka in lite andra lärdomar i ditt barns lek. Svaret är: Montessori.

Barnrummet blir prydligt med Montessori

Maria Montessori är inte någon slags Mrs. Doubtfire eller Nanny McPhee. Hon kan inte heller kallas hem till er i en app och det har ingenting att göra med moppar och såpa. Nej, hon var en italiensk läkare under förra århundradet som grundade en helt ny syn på människors sätt att lära. Det har sedan dess bildats Montessori-inspirerade förskolor och skolor över hela världen.

Montessori-pedagogiken handlar bland annat om hur vi vuxna stödjer barns lärande på bästa sätt. Det kallas guidat lärande i stället för undervisning.

Vi vuxna kan guida barnens inlärningsprocess, själva delta i den och lära oss nya saker tillsammans med dem.

På flera sätt är den inställning till hur barn lär sig bäst, som av många idag anses vara specifikt skandinavisk, inspirerad av Montessoripedagogiken. Vi tar leken på allvar och ser den som värdefull i sig själv. Att se lek och lärande som motsatser är förlegat eftersom barn lär sig mest och bäst när de upplever det de gör som en lek. Det gäller även för vuxna, eller hur?

Du kan läsa en kort introduktion till Montessori-metoden här på Klok på lek.

Hur är det då man plockar undan på barnrummet och gör sitt barns lek ännu bättre med hjälp av dessa principer? Det kommer här.

Barn, der leger efter Montessori pædagogikBarn, der leger efter Montessori pædagogik

Inred barnrummet med Montessori-pedagogik: en snabb guide

Här får du några överordnade tips:

Tänk över vad barnets utbyte är av de olika leksakerna.

Vi ska inte sätta oss ner och styra hur barnet leker. Vi vuxna ska i stället inreda barnrummet med omtanke så att barnet själv kan välja aktivitet utifrån lust, intresse och kompetens.

Det kräver omtanke och noggrannhet på ett nytt sätt: Du ska tänka över vad ditt barn kan leka med och göra och sedan inreda rummet med material och leksaker som passar för ditt barns motivation och utvecklingssteg. Vi har en kategori med hundratals olika leksaker inspirerade av Montessori-pedagogiken och för inlärning här.

Här kommer våra råd om hur du skapar de bästa förutsättningarna för lärorik lek för ditt barn - inspirerade av Montessori.

9 praktiska råd som skapar lugnt lärande i stället för kaotisk röra på barnrummet:

  1. Slopa stora lådor, höga skåp och djupa lådor. Låga, öppna hylllor är rätt väg att gå. Då kan barnen själva nå sakerna (gäller allt ifrån spel och leksaker till nallar och dockor) och de kan även lätt ställa tillbaka sakerna igen. Det ger lugn i barnets hjärna när de olika aktiviteterna och leksakerna är lätta att plocka undan.
  2. Inred brickor eller låga lådor utifrån vad innehållet kan lära ditt barn, vad som intresserar ditt barn och vad ditt barn orkar ta sig an. Om ditt barn älskar astronomi så kan du göra en bricka med ett härligt pussel om stjärnbilder eller en med ett mosaikspel som ni kan bygga stjärnor med, en bok om rymden, självlysande stjärnor att sätta fast på väggen i stjärnformationer eller en kulbana för att experimentera med kinetisk energi och acceleration.
  3. Byt ut innehållet i brickan eller lådan med jämna mellanrum, t.ex. var 14:de dag så att det passar ihop med ditt barns kompetenser, intressen och nästa steg i lärandeprocessen. Lite svårare pussel, lite fler byggmaterial, uppgifter med högre svårighetsgrad, nya ämnen, nya spel, nya saker i lekköket och dockhörnan.
  4. Ställ bara fram en del saker och ha ett lager någon annanstans. De flesta barn leker bara med ca 20 % av alla de leksaker de har på rummet. Med den nya inredningen nöjer du dig med att ställa fram 20 % och låter resten vara ett lager som du kan välja ut saker ifrån senare.
  5. Visa hur man gör. När du ska visa ditt barn en ny aktivitet, t.ex. en bricka med leksakssand och formar, en robot som kan kodas eller en bricka med docka, dockkläder och dockblöja så ska du inte berätta hur man gör. Du ska visa det. Igen och igen, tills ditt barn har lust att prova.
  6. Låt bli att rätta till ditt barn. Människor gillar inte att bli rättade. Därför är de lämpligaste aktiviteterna de som gör det tydligt för barnet hur man gör. Något vars resultat visar tydligt om barnet gjort rätt. Eller något vars resultat inte är så viktigt. Om barnet gör något fel så kanske du ska justera svårighetsgraden. Tvinga inte ditt barn att upprepa då.
  7. Välj enkla, fokuserade lekar och aktiviteter som huvudsakligen har att göra med ett enda begrepp (t.ex. tyngdkraft eller geometri) eller en förmåga (t.ex. att hälla, tänka logiskt eller räkna).
  8. Visa att man tar fram en sak åt gången. När allt står på en hylla på brickor eller i låga lådor så är det överskådligt att ta fram en sak och sedan ställa tillbaka den igen. Ni kan även dekorera och markera lådorna eller brickorna ihop.
  9. Ställ tillbehör på hyllan. Om ditt barn har ett leksakskök, ett dockhus eller ett stort garage så låt tillbehöret stå organiserat i hyllan på brickor. Kategorisera t.ex. leksaksmaten i färger om ditt barn inte har koll på kategorier som frukt, grönsaker, konserver, kött och efterrätter ännu. Gör om på kategorierna efter hand som barnet utvecklar sitt språk och förmågan att sortera.
Baby med Montessori legetøjBaby med Montessori legetøj

“Play is the work of the child”

På Lekakademin tror vi på att du - genom att använda en Montessori-inspirerad metod för att hålla ordning på barnrummet - kan se fram emot att uppleva större lugn i ditt barns lek, mer ordning på rummet och ett mer medvetet sätt att vara en kärleksfull förälder.

Mycket nöje!

Related posts