Guide: Så här väljer du den rätta sparkcykeln åt ditt barn!

Barn på sparkcykel
6 september 2022

Ditt barn har precis önskat sig en sparkcykel. Du drar en lättnadens suck: Jättebra - det är så konkret. Mycket lättare än då ditt barn ville ha en elefant och en stridsvagn förra veckan.

Glad i hågen går du in på Lekakademins webbshop och tror: "Det här är gjort på några minuter - och sedan är det en sak mindre att få gjort idag".

Men sedan ser du urvalet. Hm, det är ganska många att välja mellan i olika storlekar, färger, med två eller tre hjul (som kan ha luft eller vara i massivt skum), som kan eller inte kan fällas ihop, med bromsar, som är bäst på transport eller till att göra trick på ...

Så vilken sparkcykel är den bästa för ditt barn?

Bara lugn - I det här inlägget får du tips som förenklar valet och gör det möjligt att komma fram till vad som är bäst i förhållande till ditt barns längd och behov.

Som tumregel rekommenderar vi att du köper en sparkcykel med 3 hjul för nybörjare från 2 år. Barn från 4-5 år kan öva sig på att balansera på två hjul medan du kan välja en trick-sparkcykel för ditt stora barn.

Det var det snabba rådet. Tack för idag!
Nej, vi bara skämtade - vi har förstås mycket mer att berätta ...

När du väljer sparkcykel till ditt barn kan det vara skönt att veta lite om följande saker:

  • Storleken ska väljas utifrån ditt barns längd
  • Behöver ni en fällbar sparkcykel eller inte?
  • Vad är skillnaden på en transport-sparkcykel och en trick-sparkcykel?
  • Behöver ditt barn kunna låsa fast sparkcykeln?
  • Sparkcyklar med 3 hjul ger mer stabilitet åt nybörjare
  • Vad behöver man tänka på i förhållande till säkerhet och trafikregler?

Läs mer om detta i det här inlägget.

Vilken storlek ska sparkcykeln ha?

Den bästa sparkcykeln passar ihop med ditt barns längd. En sparkcykel kan vara lysande, men ändå helt fel om den inte passar ditt barn i storlek.

Sparkcykelns handtag ska sitta på höjd med ditt barns armar när de är böjda i en 90-gradig vinkel ut från kroppen. Handtagen ska alltså sitta cirka i samma höjd som armbågarna och underarmarna när ditt barn håller i styret.

Om ditt barns armbågar är 74 cm över marken så är en sparkcykel i en storlek på minst 74 cm lämplig.

Vi skriver på alla våra sparkcyklar vilka åldrar de passar för. En del av producenterna informerar även om vilken kroppslängd deras sparkcyklar passar för, och vi gör vad vi kan för att hjälpa dig i våra texter om de olika sparkcyklarna.

Kom ihåg att du kan filtera vårt urval av sparkcyklar utifrån ditt barns ålder. Det gör det lättare att se hur många som faktiskt är relevanta.

Trick eller transport? 

Om sparkcykeln ska användas till trick så ska styret vara lite lågt, någonstans mellan höfter och navel. Är den för transport så ska styret sitta lite högre upp mellan navel och bröst.

Det kan vara skillnad på hur högt ditt barn tycker att det är skönast att handtagen sitter. Ett justerbart styre är väldigt praktiskt eftersom du kan justera styret löpande så att sparkcykeln växer tillsammans med ditt barn.

De flesta av våra sparkcyklar har styren som kan justeras i höjd, men inte alla.

Är det avgörande för dig att kunna justera styret? Välj då inte modellerna:

  • SR Trickster-sparkcyklarna
  • Highwaykick 2 (passar dock barn i alla längder mellan 89-118 cm)
  • Maui Mini Sharkman
  • och My Hood Trick-sparkcyklarna.

Dessa modeller har inte styren som kan justeras i höjdled. De har förstås andra fördelar som kan vara viktigare.

Några bra modeller som kan växa tillsammans med ditt barn i åratal:

Fällbar sparkcykel eller inte?

Det är förstås härligt om ditt barn älskar sin nya sparkcykel och vill ha med sig den på alla era utflykter. Men om benen plötsligt blir MYCKET trötta - eller sparkcykeln ska klämmas in i bilen, där även en barnvagn kanske ska få plats, då är det guld värt om sparkcykeln kan fällas ihop. Det gäller även om du inte tycker att det är toppen att ha en jättestor sparkcykel liggande tvärs över ett mindre syskons barnvagn. De fällbara sparkcyklarna kan praktiskt nog ligga i utrymmet under barnvagnens insats.

Hitta urvalet av sparkcyklar som går att fälla ihop här.

Det är som alltid klokt att filtrera sökningen utifrån ditt barns ålder. Då behöver du inte sitta och titta på olika trick-sparkcyklar för 8-13-åriga om du nu tittar efter en sparkcykel till 4-åringens kalas, eller vice versa.

Vad är skillnaden på en sparkcykel för transport och en trick-sparkcykel?

Om ditt barn vill använda sin sparkcykel på ramper och tricks som bunnyhop, can can och vad de nu heter så rekommenderar vi att du väljer en trick-sparkcykel.

En transport-sparkcykel är inte så lämplig för trick och freestyle på skate-ramperna, för den tål inte så stora belastningar som en trick-sparkcykel. Trick-sparkcykeln är byggd för att klara av hopp och fall utan att dess delar förskjuts i förhållande till varandra. Kom ihåg att strama åt skruvar och boltar med jämna mellanrum när ditt barn använder sin trick-sparkcykel. De hårda, ofta sneda landningarna får sparkcykeln att vrida sig åt alla håll och kanter och man kan aldrig vara för säker.

Tricksparkcyklar är dessutom smalare modeller med mer flexibilitet.

Sparkcyklar för transport är däremot skönare att åka på när man använder den som alternativ till t.ex. en cykel - till förskolan, skolan eller hem till kompisarna. Transport-sparkcyklar har större hjul och styret sitter högre. Bra, stabil fart är i centrum här. Men ditt barn kan absolut även använda sin tricksparkcykel till transport.

Uppmärksamma att våra trick-sparkcyklar inte kan justeras i styrhöjd. Men de kan ändå användas i flera år, även om ditt barns längd ändrar sig.

Har ni inte någon skatebana i närheten? Då kan du lyckligtvis köpa alldeles egna ramper här och utmana ditt barns grovmotorik, avståndsbedömning och mod med sparkcykeln i trädgården eller på innergården.

Ett gott råd om ditt barn vill åka på sin sparkcykel till skolan

Här får du ett nyttigt tips om att låsa sparkcykeln.

Vi är vana vid att låsa våra cyklar, men hur är det egentligen med sparkcyklar? De har ju inte lås. Och på en del av våra modeller är det inte direkt lätt att få in ett kraftfullt lås i hjulet.

Vill ditt barn använda sin nya sparkcykel till och från förskolan eller skolan så kan det vara klokt att gå efter en modell som gör det möjligt att få in ett lås genom hjulet. Då undgår ni förhoppningsvis besvikelsen i att se en tom plats där sparkcykeln ställdes tidigare på dagen. Och beroende på vilken sorts lås ni väljer kan ni ev. låsa fast sparkcykeln vid ett cykelställ eller liknande.

Sparkcykel med två eller tre hjul?

Sparkcyklar med tre hjul ger mer stabilitet. Och det kan vara en fördel om ditt barn är nybörjare på sparkcykel och bara vågar sig in i leken om sparkcykeln inte känns för klen. På Lekakademin säljer vi sparkcyklar med tre hjul för både de yngsta och större barnen. Faktum är att vårt sortiment av sparkcyklar med 3 hjul är så brett att både din 1-åring och den stora på 173 cm kan vara med.

Sparkcyklar med tre hjul kan också stå utan stöd så den kommer inte att ligga slängd på lekplatsen, i trädgården eller halvt vält vid skolans cykelställ när den inte används. Om du någonsin testat hur det är att försöka gå över en vält sparkcykel där det är ont om plats med famnen full av saker, så vet du att funktioner som tre hjul eller stöd inte är helt oviktiga.

Om ditt barn är van vid att åka sparkcykel eller springcykel kan du fundera på om det är dags att träna balansen på en tvåhjulig modell. Speciellt för äldre barn som ser mot skatebanor med längtan i blicken är två hjul det enda rätta.

Nu när vi pratar om hjul - skumdäck eller luftdäck?

Det är lite av en temperamentfråga om du föredrar däck med luft eller av massivt skum på ditt barns sparkcykel.

Däck av massivt skum är i stort sett underhållsfria och kan inte punktera. Med skumdäck behöver du egentligen inte tänka på dem en enda gång efter att du valt dem. Men däck med luft ger bättre fjädring när ditt barn kör över gupp, rullar upp på trottoaren eller far iväg på en ojämn skogsstig. Så luftdäcken är skönare att köra längre på. Men du kan förstås riskera att de en dag punkterar, och att du då ska plocka fram lappar och lim och cykelpump - eller tar en runda till cykelreparatören.

Det är lite som med barnvagnshjul. Vissa kan inte tänka sig något annat än massiva hjul, och andra rekommenderar luftdäck - och sedan är det säkert en del som inte ens har tänkt på vilka däck det är - och nu har ungen ändå vuxit ur vagnen. På trick-sparkcyklar är valet ett icke-val - luftdäck gör sig inte så bra på en skateramp. Därför har alla trick-sparkcyklar skumdäck.

När är mitt barn redo för en sparkcykel?

Från ca 2 år kan små nybörjare njuta känslan av fart och frihet på sparkcyklar.

Faktum är att du kan börja med den balansträning som det är att åka sparkcykel redan året innan. Vi har sparkcyklar med multifunktion som kan vara både en springcykel och en sparkcykel. På Kick'n'Ride-modellerna kan du montera en stång som gör att du kan styra hastighet och balans – strålande om de små benen tröttnar i backen på väg hem från förskolan.

Med sina breda hjul framtill rullar springcykeln av stabilt och säkert. Och när ditt barn har övat lite kan du (utan att behöva plocka fram insexnyckeln) göra om springcykeln till en sparkcykel.

Ditt barn får då både en spring- och en sparkcykel i samma modell, som passar barn från 1-5 år. Det gör att du inte behöver investera i fler fordon på ett tag - och att du sparar förvaringsplats. Det är den perfekta lösningen eller presentidén för familjer med små barn!

Säkerhet på sparkcykeln och i trafiken - vad är reglerna för barn på sparkcyklar?

Var får man åka på sin sparkcykel?

Barn på sparkcykel måste åka på trottoaren. Oavsett ålder. Även om de kan få ganska mycket fart.

Det är lockande att fara iväg på cykelbanan och kanske tröttnar ditt barn snabbt på att behöva åka slalom mellan damväskor och barnvagnar. Fotgängare kan också visa ett mindre tolerant beteende när ett gäng kids på sparkcyklar plötsligt åker förbi snabbt på trottoaren. Men det gäller trots allt att vanliga sparkcyklar inte hör hemma på cykelbanan eller på körbanan - utan bara på trottoaren.

Så lär ditt fartälskande barn att visa hänsyn till de andra fotgängarna på väg till sin lekkamrat, till skolan eller till fotbollen. Dina grannar kommer att tacka dig för det. Och då kan du mer lugnt skicka iväg ditt barn på en sparkcykel ute i friska luften.

Glöm inte hjälmen

I Sverige säger lagen att alla under 15 år ska ha på sig hjälm när de cyklar, och även om detta inte gäller vanliga sparkcyklar så kan farten bli ganska hög när ditt barn knäckt koden och kan hålla balansen.

Ge gärna ditt barn bra vanor genom att använda skydd på knän, handleder och armbågar när ditt barn far runt på sin nya trick-sparkcykel eller sin vanliga sparkcykel. När det går fort och kanske kommer gupp på vägen så är det bra att vara på den säkra sidan. Speciellt skydd på handlederna kan rädda er från att behöva åka på akuten om olyckan är ute. Vi har tre storlekar från 3 år till tonåring/vuxen.

Åker ditt barn runt i vintermörkret? Då är en reflexväst och cykellampor på sparkcykeln en bra idé så att ditt barn syns i mörkret.

P.S. Särskilda regler gäller för elsparkcyklar:

Om den som kör är under 15 år så krävs hjälm och man får inte skjutsa någon på sin elsparkcykel. Det är även ett krav att ha belysning i mörker och att man har reflexer på elsparkcykeln samt att den är utrustad med ringklocka och bromsar.

Till skillnad från en vanlig sparkcykel får man inte köra på trottoaren utan ska hålla sig på cykelvägar och vanliga vägar där man får cykla.

Allt det här pratet om fart - Finns det bromsar på en sparkcykel?

Det finns bromsar på de flesta av våra sparkcyklar för barn, men inte på alla.

Bromsen sitter likt en skärm över bakhjulet. Den förhindrar både att ditt barn råkar röra hjulet med foten, och så bromsar den förstås sparkcykeln när man trampar ned på skärmen. Lite som när skärmen på din cykel blivit böjd och du känner att den rör vid hjulet. Man trampar lätt på skärmen så att den bromsar farten genom friktion.

Du kan ofta se på bilden av en sparkcykel om den har eller inte har en broms på bakhjulet eftersom skärmen är synlig. Vi har dessutom skrivit in det i våra produkttexter.

Vi har även en modell med handbroms.

Hur tränar jag trafiksäkerhet med mitt barn?

Påbörja träningen hemma i trädgården, på infarten, nere i innergården eller kanske inne i vardagsrummet.

Ni kan använda vad ni har liggande; stenar, stövlar, hinkar etc till att göra en rolig slalom-bana. Se även våra koner som ditt barn kan öva sig med.

Det är superbra motorisk träning att lära sig styra runt hinder eller köra upp och ner för ramper som tränar ditt barns förmåga att konsekvensberäkna fart och risker.

Har ni övat er på att korsa ett övergångsställe och hålla koll på grönt och rött ljus? Trafiklekar som övar ditt barn i olika situationer och på trafikskyltar gör ditt barn mer autonomt. Du kan hitta trafikskyltar som ditt barn kan bekanta sig med - och sedan öva sig på att köra slalom runt här.

Kanske har ni även en trafiklekplats i närheten?

 

Tack för att du läste det här inlägget!

Vi hoppas att du fått mer överblick över vårt sortiment av sparkcyklarna och nu kan välja den bästa för ditt barn.

Och annars är det bara att skriva eller ringa till oss. Vår kundtjänst hjälper dig gärna.

Related posts