Ge ditt barn 5 sagolika höstdagar (utan att resa)

Höstlov med barn
14 september 2022

Vad kan vi hitta på med barnen när det är höstlov?

Det händer vartenda år. Träden blir gyllene, det ligger trötta getingar i gräset vid alla äpplen som fallit ner från träden och solens låga ljus får spindelnäten att glittra som om hela världen blivit inpackad i magiskt stoft och ädelstenar. Hösten kommer, och förr eller senare längtar vi alla efter en veckas paus från vardagens hektiska tempo. Höstlovet ligger och väntar som ett härligt löfte om att få tid att bara vara tillsammans.

Men vad ska man hitta på under höstlovet i år? Hur lyckas vi ha det härligt ihop under en tid då elpriserna, värmeräkningarna och världssituationen generellt kan få den mest hoppfulla att dra på axlarna?

Det kan vara svårt att hitta aktiviteter som funkar för hela familjen. Att lyckas få med sig en motsträvig, hörlursinkapslad tonåring på dockteater har lika goda odds som att det blir en alldeles underbar dag på vattenlandet med en självständig, gränstestande (Läs: JA KAN SJÄLL NUE!!) småtting. Och kanske ser ekonomin inte helt vattentät ut just den här hösten. Kanarieöarna får då vänta ett tag till.

Våra lektanter ger dig här en plan för 5 sagolika dagar under höstlovet som varken kräver boardingpass, ett fett sparkonto eller (fler!) covid-vaccinationer. Ni måste inte göra sakerna i ordning, och ni kan även nöja er med att välja en eller två saker.

Vår plan kan ge er dagar med samvaro och roliga stunder i ert eget tempo, då ni får utforska världen på ett annat sätt än genom att resa bort rent fysiskt. Men det är fortfarande utforskning som står på programmet, och dagarna kan ge er ett annorlunda perspektiv på era omgivningar. Både de yttre och de inre.

Ni kommer bort från vardagen, och det är precis vad vi alla behöver.

Läs våra idéer och låt dig inspireras.

Dag 1: Gå på natursafari

Natursafari är ett perfekt sätt att komma bort utan att behöva damma av passet. Och natur kan vara många olika saker. Det är allt som växer. Nere på innergårdarna i städerna, i parkerna, ute i skogen, på en strand, i vattnet, på en äng, i gräset och träden. På ett natursafari kan ni klä er efter vädret, packa en väska med mat, dryck och bra observationsredskap och bege er ut ganska direkt. Slopa episka fantasier om hur ni kommer att stå på en klippa med vinden i håret och rosiga kinder och blicka ut över det vilda havet eller förtrollas av ett hobbit-liknande skogslandskap om detta inte är tillgängligt för er.

Skruva ner förväntningarna och lägg energin på närvaron istället. Det handlar inte om var ni är eller vad ni gör, utan om att göra det tillsammans. Gör därför även väsk- och matsäckspackandet till en del av dagen. Och bli inte för besviken om ni bara är borta en timme. Se istället vad dagen utvecklar sig till.

Vi har en sådan tur att vi är omgivna av liv och saker som växer - överallt. I balkonglådor och gräsmattor, i våra ögonbryn - och bara i något så prydligt som en offentlig plantering på torget kryllar det av liv och växter som gror.

Med ordentliga redskap som även håller för nästa natursafari kan ni observera saker på nära håll. Se t.ex. vårt urval från Navir och deras observationsredskap och från Terra Kids där du hittar massor av nät, observationsglas och mikroskop. En bra kikare är en annan bra idé och kanske behöver ni även en lampa om ni ska ut i skymningen eller gryningen. När ni kommer hem kan det vara mysigt att pressa blommor ni har hittat eller att pyssla med djur och insekter i målarböcker och klistermärkesböcker. Fortsätt samtalet med dina barn och det ni har upplevt - ni kan även lägga pussel om djuren därute.

Dag 2: Dra ut på skattjakt

Ha en dag full av spänning genom att ge er ut på en härlig skattjakt. Det finns flera möjligheter:

1: Ni kan slippa allt som heter planering och sticka iväg på geocaching. Över hela världen finns det små GPS-registrerade platser där andra har lagt småsaker eller hälsningar som ni kan gå på jakt efter. När ni hittar den lilla saken så ska ni registrera ert fynd i en app, och sedan kan ni ta en av sakerna i cachen och kanske lägga en ny småsak eller hälsning att hitta för någon annan.

Läs mer här. Du kan även se en video om Geocaching här:


2: Du kan själv ordna en skattjakt i din helt egen takt om det är något du tycker skulle vara kul. Då förbereder du, och sedan är det barnet eller barnen som ska på skattjakt. Antingen hemma eller i ert bostadsområde eller längre bort.

Då kan du hitta fina saker till din hjälp från Lekakademin. VI har t.ex. färdiga skattjaktpaket och andra fina inspirationsvaror för skattjakter. Ni kan ha med diamanter som ska hittas. Eller hitta bokstäver eller göra en naturskattjakt då barnen ska hitta särskilda saker i naturen. Läs om det här.

Spil naturbingo i efterårsferienSpil naturbingo i efterårsferien

Dag 3: Bege er in i kroppen

Sedan kommer vi fram till en dag då ni kan fascineras över vår inre värld. Allt är ju en fråga om perspektiv, och kroppen innehåller de mest otroliga, magiska processer som ni kan fördjupa er i på dag 3.

Någon gång under ditt barns barndom kommer ni säkert in på kretsloppet, maten, munnen, rumpan och hjärtat - var maten blir av, vad pruttar är och varför hjärtat slår är ofta något som barn är nyfikna på. Vi känner tydligt hur hjärtat slår. Vi ser och känner att det kommer ut något i andra änden.

Men det sker så mycket annat spännande inne i kroppen. Och då har vi inte ens börjat överväga hela känslolivet och mängden av känslor vi människor går igenom under bara en dag.

  • Vad är känslor för något? Kan de gå över? Var blir de av?
  • Var kommer blod ifrån?
  • Vad finns i magen och vad händer med maten?
  • Hur ser hjärnan eller ögat ut?
Kig ind i kroppen i efterårsferienKig ind i kroppen i efterårsferien

När ni gör en resa in i kroppen kan du ta utgångspunkt i de mycket olika sorternas leksaker, spel, T-shirts och alla möjliga andra slags lärmaterial som finns i kategorin "Anatomi".

Kanske ett experimentset är det perfekta stället att börja? Eller ett museumsbesök? Eller ett pussel? Eller en interaktiv T-shirt? Röntgenbilder eller ett läkarkit så att ni kan leka läkare och patient?

Det beror mycket på vad ditt barn är intresserad av - så testa att klicka runt lite och hitta det som är rätt för er.

Du kan även hitta många bra filmer om alla möjliga processer i kroppen,  t.ex. på UR Play där du även kan sortera efter ditt barns ålder/utbildningsnivå.

Avsluta dagen med yoga för barn och se om ni kan uppleva hur andningen och känslorna hänger ihop.

Dag 4: Res ut i rymden

Byg en rumfærge i efterårsferienByg en rumfærge i efterårsferien

På med foliehatten och dra iväg mot det oändliga universumet!

Använd en dag på att vara astronauter eller rymdforskare. Ingen vet så mycket om vad som finns därute, men väldigt många skickliga personer i världen har vigt sina liv åt att få reda på bara lite till. 2022 skickades det nya rymdteleskopet James Webb äntligen upp i rymden, och vi får regelbundet en massa helt otroligt skarpa bilder från teleskopet. Vi vet mer och mer om rymden för varje dag som går. Ni kan se NASA:s galleri med James Webb-bilder här.

När ni ska utforska rymden hemifrån så ta en titt i vår stora mängd leksaker och lärmaterial om rymden här i kategorin "Astronomi". Ni kan bygga raketer, göra försök med gaser och kristaller, färglägga rymden, sätta upp ert eget solsystem i taket, titta på stjärnor med en stjärnkikare, lägga pussel och mycket mer. Om du har beställt leksaker på Lekakademin och har en stor pappkartong så kan ni även bygga om den till en rymdraket.

ESA - den europeiska rymdagenturen - står bakom en animerad serie för barn om rymden med utgångspunkt i figuren PAX. PAX förklarar om rymden i en tecknad serie i flera avsnitt. Hitta serien här på YouTube.

Dag 5: Ta det lugnt

Puds vinduer i efterårsferienPuds vinduer i efterårsferien

Har ni lust att ha en dag utan planer med massor av tid och plats för spontanitet?
Det är inte alla barn (och vuxna) som riktigt klarar av att bara ta dagen som den kommer. Om ni är gladast när ni har en plan då är det kanske idag ni:

  • hälsar på någon i släkten
  • går till simhallen
  • tvättar bilen
  • bakar något gott
  • städar och gör det fint i ditt barns rum - få de 9 bästa tipsen här. Även små barn har nytta av att lära sig sortera saker - läs om vad ditt barn lär sig av det här
  • förbereder Halloween och tittar på dräkter
  • går på bio
  • gör popcorn och kollar på 3 filmer ihop
  • gör ett familjealbum av alla era bra telefonbilder
  • gör en mandala eller färglägger mandalas
  • sorterar alla era brädspel och pussel så att ni behåller dem ni fortfarande spelar och byter ut de andra så att ni får plats till spel ni verkligen vill spela
  • badar hunden (och er själva efteråt!)
  • bjuder hem lekkamrater
  • klipper gräset, putsar fönsterna - eller skorna. Praktiska uppgifter som många barn väldigt gärna vill få lite koll på. Utmaningen för dig som förälder är att hålla din inre Fröken Prysselius i schack. Låt bli att kräva att fönsterna ska bli perfekt rena, att gräset ska likna en golfbana eller att du kan spegla dig i skolädret. Man får väl ha lov att öva sig. Du kan putsa om nästa helg. Det är verkligen en bra investering att lära sina barn att putsa fönsterna, klippa gräset och putsa skorna så ge ditt barn möjligheten idag när tiden räcker till och det kan få handla om processen mer än resultatet.
Vill du ha ännu fler idéer? Se 16 härliga saker att göra i naturen - från Naturskyddsföreningen.

Ha en härlig höst!

Related posts