Drakguide: Konsten att flyga drake

kids-playing-with-a-kite-in-park-J6GE7HY-2048x1365
23 februari 2022

Bra att veta när ni flyger drake

Om ni vill känna vinden i håret, få frisk luft och rosiga kinder så ska ni hitta en äng, park eller strand och hjälpas åt med att sätta ihop en drake. Låter det lite väl lätt? Kanske minns du barndomens krångliga drakar som rätt och slätt vägrade lätta och lämna marken i mer än ett par sekunder? Kanske lyckades du sänka din klassföreståndare med din drake och förvandla lekstunden till rena kaoset?

Att flyga drake är en rolig aktivitet i friska luften för hela familjen. I det här inlägget ger vi dig de grundläggande tipsen om hur ni flyger drake och om vilken drake ni ska välja. Kort sagt allt du behöver veta för att få en härlig upplevelse när du flyger drake tillsammans med ditt barn.

Så här flyger du drake

När ni ska ut och flyga drake så ska ni börja med att välja rätt dag. Vinden ska vara lätt. Det får varken vara vindstilla, kraftig blåst eller hårda vindstötar. Ni ska vara minst 2 personer.

Följ dessa steg:

  1. Hitta en plats utan stora träd eller byggnader där ni kan springa fritt. 
  2. Rulla ut minst 20 m lina och ställ er så att en håller spolen eller rullen med linan och en håller draken.
  3. Du som håller draken ska nu gå i samma riktning som vinden och alltså ha vinden i ryggen. Gå tills linan är utsträckt, vänd dig om så att era ansikten vänder mot varandra. Vinden ska nu blåsa i ansiktet på dig som håller draken.
  4. Håll upp draken i luften med framsidan mot den som håller fast i den andra änden av linan. Den som håller i den andra änden är drakpiloten. Känn hur vinden får tag i draken och släpp taget när det börjar rycka i den. Då flyger den upp mot himmeln medan piloten håller den förankrad med linan.
  5. Om draken börjar sjunka så ska drakpiloten rycka i linan eller gå några steg mot vinden.

Dreng med drage

Flyg drake säkert:

  • Flyg aldrig i regn- eller åskväder. Även om det inte mullrar så kan det finnas elektricitet bland molnen.
  • Flyg aldrig i närheten av högspänningsledningar.
  • Flyg aldrig så att drakens lina korsar en väg eller stig.
  • Stör inte djurlivet med din drake – särskilt hästar kan bli mycket rädda.

Vilken drake ska jag välja?

Lekakademins webbshop är full av en massa olika sorters drakar som du kan se här. Vi har nämligen turen att samarbeta med några av de skickligaste och mest erfarna draktillverkarna som delar med sig av sina goda råd om vilken drake du ska välja.

Det finns inte en rätt eller fel drake. Men det finns många olika sorter som kan olika saker. Använd all information i den här guiden till att välja den drake ni har lust att flyga med.

För barn från ca 5 år är drakar med 1 lina ett bra val. Dessa finns som traditionella diamantformade drakar och i andra, påhittiga former, t.ex. som vackra fåglar. Det viktigaste för det yngre barnet är att få se draken flyga. Långa svansar är också ett klokt val för denna åldersgrupp.

För de lite äldre barnen från 9 år rekommenderar experterna att man provar på drakar med 2 linor, foil- eller trickdrakar. Drakar med 1 lina är även för denna åldersgrupp ett bra val, men från 9 år tycker många barn att det är kul med drakar med 2 linor. När de klarar av dessa så är det bara tålamodet och modet som avgör hur komplicerade drakarna ska vara. Det gäller för övrigt även för vuxna drakpiloter.

Vad är skillnaden på drakar med 1 och 2 linor?

En drake består av själva draken som är ett utspänt tyg-, pappers- eller plaststycke, ofta med en svans. Draken har 1 eller 2 linor som du håller i handen med ett handtag, en spole eller rem. 

Drakar med 1 lina är lättare att starta och styra än drakar med 2 linor. Drakar med långa svansar är mer stabila än drakar med korta – men de kan ibland även bli för långa. 

Drakar som har 2 linor kan man göra trick med. Dessa drakar har ju en lina i varje hörn som man styr med och efter lite övning kan större barn få draken att störtdyka, cirkla runt och sicksacka över himmeln. Det ser supercoolt ut, men ett visst handlag krävs.

Drage-orm 1 lineDrage med 2 liner

Hur stor betydelse har priset?

Prisskillnaden på två sorternas drakar beror på deras design, hållbarhet och styrbarhet. Stora drakar med 2 linor, som tål kraftig vind, är svårare att styra och de kostar mer. Utbytet är en jättehäftig upplevelse som mycket tydligt låter den stolta drakpiloten känna vindens kraft och aerodynamiken. Men det krävs att drakpiloten är över 9 år och har tålamod eller får hjälp.

Billigare drakar och drakar med 1 lina kan utan tvekan ge en lika pirrande känsla i magen när man ser de vackra svansarna dansa högt uppe under himmeln och de är lätta att sätta ihop. Var dock uppmärksam på vindförhållandena för billigare drakar dukar lättare under när det blåser ute.

Drage

DIY-drakar – bygg en egen drake

När du var barn så byggde du kanske själv en drake av träpinnar och papper, tidningar eller gamla plastkassar. Att bygga en egen drake är roligt och ni kan dekorera den på en massa olika sätt. Draken blir mer miljövänlig om ni använder material ni redan har hemma.

Det är ett utmärkt, kreativt projekt som till och med barn i förskoleåldern kan hjälpa till med. Du kan hitta en massa bra guider om hur ni gör på webben.

Mycket nöje med att flyga drake!

Related posts