Badleksaker - Om säkerhet i badet

Badleksaker - Om säkerhet i badet
8 mars 2023

Om säkerhet, kemikalier, säkra lekar och lärande i badet

För många föräldrar är det en kamp att lyckas med badet efter en lång dag med geggamoja eller kladdiga glasshänder, men det måste ju göras då och då. Därför är det praktiskt att ha bra badleksaker som underhåller och distraherar, så att du kan skölja bort sanden ur håret och gnugga bort färgrester från underarmarna medan ditt barn är upptagen med att leka.

På Lekakademin hittar du ett imponerande sortiment med badleksaker och badprodukter som får badet att skumma, ändra färg, fräsa och bubbla.

Men vad innehåller produkterna? Och hur ska de egentligen hanteras och vad ska du generellt vara uppmärksam på när du handlar leksaker och badprodukter till ditt barns bad? Läs om detta i det här blogginlägget. Vi berör också vad ditt barn kan lära sig av att leka med badleksaker. För det är vårt uppdrag att få barn att leka sig klokare – även i badet.

Läs vidare och ta reda på mer om vad du bör vara uppmärksam på när du handlar leksaker och badprodukter till ditt barns bad:

  • Badleksakers innehåll av kemiska ämnen
  • Hur du bäst hanterar ditt barns badleksaker och badprodukter
  • Vad ditt barn kan lära sig i badet

Kemiska ämnen i badleksaker – är det farligt?

Vi får ofta förfrågningar från våra kunder om kemikalier i leksaker. Med fog. För som föräldrar och konsumenter måste vi vara medvetna om vad som finns i de saker vi låter våra barn leka med.

Lyckligtvis omfattas alla leksaker för barn som importeras, produceras och säljs i Sverige av strikta krav som gör dem säkra att leka med. 

När du köper badleksaker i en svensk webbshop kan du vara säker på att de är säkerhetsgodkända och har alla märkningar som krävs enligt svensk lagstiftning för att garantera ditt barns säkerhet. 

Ibland är vi som konsumenter ännu mer kritiska och kräver ännu strängare försiktighetsåtgärder för leksaker för våra barn än vad lagstiftningen kräver. En del av oss vill dessutom ta mer hänsyn till miljö, hållbarhet, allergivänlighet eller andra hänsyn.

Därför lägger vi på Lekakademin vikt vid att beskriva våra leksaker och ställa krav på våra leverantörer om information om innehållet av kemiska ämnen. 

Test av badbomber och andra badprodukter

I januari 2021 testade det danska konsumentmagasinet "Tänk" badbomber och andra produkter, som får badet att fräsa och bubbla. 

Testet genomfördes grundligt och vetenskapligt, och resultaten visade att alla 9 testade badprodukter hade något innehåll som var värt att uppmärksamma. Inga av produkterna var olagliga eller feldeklarerade, men när magasinet ändå menade att badprodukter för barn inte utan vidare kunde rekommenderas så berodde det på att det kan utgöra en hälsorisk om vi människor utsätts för en stor mängd problematiska ämnen under hela livet. Detta är vad som kallas den kemiska cocktailen eller Cocktaileffekten.

På Lekakademin säljer vi badprodukter från tyska Tinti, som hade med en enda produkt i testet. Den produkten fick en notering i testet eftersom den innehåller doft från eteriska oljor. Eteriska oljor är inom reglerna, men eteriska oljor kan orsaka en allergisk reaktion hos vissa människor, medan andra kan använda produkterna hela livet utan problem.

Om du vill vara på den säkra sidan, undvik badleksaker med dofter. 

Är doft i barns badleksaker farligt?

Det generella rådet är att begränsa eller undvika användningen av tillsatt doft/parfym i produkter för barn, eftersom den totala mängden doftämnen i ditt barns dagliga liv kan leda till risk för att utveckla allergier.

Om det finns parfym i tvättmedlet, i nallen, i sängen, i hudkrämen, i toalettrengöringen, i suddgummina, i schampot och i badbomben så kommer ditt barn att utsättas för ganska många kemiska ämnen sammantaget. Denna kombinerade cocktail av kemiska ämnen kan orsaka allergier. Inte hos alla, och inte alltid, men det är en risk att den totala mängden parfymämnen kan ge barnet allergiska reaktioner. 

På Lekakademin har vi valt att ha några produkter för barn med tillsatt doft om innehållet är väl beskrivet. Vi överlåter till dig som kund att välja om det är trevligt att ditt barns bad doftar gott eller om du helst vill undvika det.

Du kan alltid fråga oss om du har några frågor - före eller efter ditt köp. 

Hur du bäst hanterar ditt barns badleksaker och badprodukter

Du kanske tror att badleksaken blir lika ren som ditt barn när den är med i badet. Men så är det tyvärr inte.

Här har vi samlat ett antal tips om hur du rengör och sköter badleksaker så att de håller så länge som möjligt och så att du slipper mögel och bakterier som växer inuti leksaken.

  • Undvik alla typer av badoljor eller andra oljiga produkter i badet om det finns badleksaker ombord. Olja förstör och löser upp leksakens yta, och den blir snabbt ful.
  • I badleksaker med ventiler eller andra hål kan bakterier, mögel och svamp gro i vatten som blir kvar inuti leksaken. Täta hålen med en limpistol eller undvik badleksaker med små hål eller se till att kassera badleksaken om skadan redan skett. Du kan se detta som mörkare fläckar. Om den kan tas isär och hålet är tillräckligt stort kan du testa att göra det för att komma in för att rengöra hålrummen.
  • Rengör badleksaken t.ex. varje vecka genom att skölja igenom den med rent vatten med lite diskmedel i.
  • Rengöring i diskmaskin ska helst inte ske i över 40 grader. Det finns väldigt få typer av badleksaker som tål att tvättas i mer än 40 grader. Tyvärr.
  • Badskum, badbomber, färg till badet och andra typer av tillsatser i vattnet kan färga kakel eller emalj i badkaret om ytorna är porösa eller mycket slitna. Skölj alltid bort färgen med rent vatten efter badet. Då är du på den säkra sidan.
  • Badleksaker av skum eller liknande, som fästs på kakel och glasytor, har bäst effekt på helt släta ytor. Det gäller till exempel denna vattenbanan från Haba, som har svårt att fästa på grova ytor eller kakel med mycket kalk. Du kan ta bort kalk med citronsaft eller vinäger – sedan kan leksaken fastna igen.

Vad lär sig mitt barn av att bada och leka med badleksaker?

Det finns förstås även mycket positivt av att njuta av ett skönt bad. Även om du bara har ett litet duschrum kan bad och duschar vara både härliga, sinnesstimulerande och lärorika. Förutom den hygieniska aspekten kan ditt barn utveckla olika färdigheter i badet.

I ett bad ligger fokus på vattnet. Och det elementet har egenskaper som är mycket bra på att utmana och utveckla ditt barns sinnen och uppfattning om t.ex. temperatur, flytkraft och tyngdkraft. 

  • Träna ditt barn i att göra bubblor med munnen och kanske näsan under vattnet och med ögonen ovanför ytan. Att lära sig att våga hålla mun och öron under vatten är bra vattenanpassning. 
  • Om ni leker med en vatten-kulbana eller fiskar i badvattnet så stärks ditt barns öga-handkoordination - en användbar färdighet när vi fångar eller sparkar en boll som kommer flygande på rasten eller när vi klipper rakt med sax eller ska hälla upp vatten i glaset utan att spilla.
  • Lär om temperaturer i badets säkra omgivningar. Experimentera med att hälla kallt vatten i det varma badvattnet eller tillsätta en kall stråle. Använd gärna en vattenkanna. Låt ditt barn uppleva hur temperaturförändringar känns och kan ge gåshud. Delta gärna själv genom att låta ditt barn lägga en iskall tvättlapp på din arm.
  • Låt ditt barn "lyssna" på vattnet. Att ha öronen under vatten är också en bra vattentillvänjning, vilket ökar ditt barns trygghet kring vatten. Men ta det försiktigt. Om ditt barn är lite rädd för vatten tar det tid och mycket tålamod att bli bekväm.
  • Droppa vatten från leksaker du håller uppe i luften och se ditt barn vina av förtjusning. Att droppa från en lekdusch eller från badleksaker kan också vara ett skonsamt sätt att vänja ditt barn vid att sköljas och få vatten i håret.
  • Håll leksaken under vattnet och släpp den så att den "skjuter upp" till ytan igen. Det ökar ditt barns uppfattning om tyngdkraft och flytkraft.
  • Använd olika typer av belysning i badrummet när ditt barn är i badet. Släck det vanliga ljuset och tänd ficklampor eller cykellampor, använd små projektorer eller till och med discobelysning och/eller en nattlampa.
  • Testa även att spela musik i badet. När man är naken är det som att alla sinnen skärps, så att man uppfattar andra sinnesupplevelser som ljus och musik starkare och mer koncentrerade. Men återigen – gå långsamt framåt med badäventyret.

Ha kul i badet med badleksaker!

Vi hoppas att vi har svarat på dina frågor om säkerhet och säker badlek med badleksaker för ditt barn.

Du är alltid välkommen att kontakta oss med ytterligare frågor. Du hittar vår kontaktinformation längst ner på webbplatsen.