Connetix, Magna-Tiles, Cleverclixx och Magformers

Läs allt om magnetiska bygglekar
23 februari 2023

Allt om de 4 bästa sorternas magnetiska byggsatser och kulbanor.

Det råder ingen tvekan om att magnetiska byggleksaker är en av de allra största uppfinningarna inom leksaker under de senaste 20 åren.

Barn har lekt med byggleksaker som klossar, stänger och kulor i tusentals år, och just bygglekar är något av de mest underhållande och lärorika vi kan tänka oss.
Det går en rak linje mellan människors generella skaparlust - som tog oss ur grottorna och upp i rymdfarkosterna - och barns lekar med magnetiska byggleksaker som lyckas få barnen bort från skärmarna och in i kreativitetens galna värld.

Kanske har ditt barn redan ett eller flera av de super-populära Magna-Tiles-paketen? Eller den stora hitten Magformers? Kanske känner ni redan till Connetix från förskolan eller skolan? Kanske har ditt barn fått ett paket Cleverclixx från en morbror som bor i Belgien? Eller så är ni helt nya i den vilda världen av magnetiska byggleksaker och ska börja undersöka vad som är bäst på marknaden?

I det här inlägget försöker vi svara på alla frågor om skillnader, likheter, fördelar och nackdelar med Magna-Tiles, Magformers, Cleverclixx och Connetix. Så pass. Allt för att göra det lättare för er att komma fram till vad ni vill satsa på att ni får det roligast med.
Magnetiska leksaker är inte bland de billigaste leksakerna man kan köpa så vi vet att det kan vara ett stort beslut att behöva välja mellan 3 stora, härliga varumärken. Men vi vet också att magnetiska byggleksaker är väldigt slitstarka och härliga för barn i många åldrar att leka med. Så det är värt en investering.

Nu kan du fördjupa dig i en rad frågor om Connetix, Cleverclixx, Magna-Tiles och Magformers. Om vi har glömt en fråga så kan du kommentera nederst på sidan. Vi svarar så fort vi kan.

Tillverkas Connetix och Cleverclixx av Magna-Tiles eller Magformers?

Det är kanske lite svårt att se skillnad. Men Connetix, Magformers, Cleverclixx och Magna-Tiles är olika varumärken med sina egna produkter.
Här kommer en kort presentation av varje varumärke och deras leksaker.

Magformers: Kolossalt urval och massor av tillbehör, designat i USA.

Magformers har mange former for tilbebør, farver og temaer. Magformers har mange former for tilbebør, farver og temaer.

Magformers har  inte poler - så de häftar alltid vid varandra. Enligt vår erfarenhet kan det ibland uppstå sätt att bygga på då man kan behöva vända en bit för att få den att sitta riktigt bra fast.
Magformers har ett jättestort urval av set i olika utformningar och med många sorters tillbehör. Det finns över 40 utformningar och över 100 sorters tillbehör som passar ihop på olika sätt.
De ursprungliga Magformers-formerna är ramar med hål i mitten. Ett slags fönster. Connetix och Magna-Tiles är däremot platta plattor utan hål i mitten. Men alla 3 märken har utvecklat sig så att Magformers idag även finns som fyllda ramar, som inte har hål i mitten och som därför liknar Connetix och Magna-Tiles.
De finns minsann även som kvadrater, cirklar och med små figurer till - ja, i stort sett i alla varianter man kan tänka sig och i väldigt många olika designer.

Magformers har - till skillnad från Connetix och Magna-Tiles - magneter i mitten av sina sidor. En magnet i varje sida. De två andra sorternas magnetiska leksaker har två magneter i varje sida, placerade ute i hörnen. Eftersom magneterna inte sitter på samma ställen på bitarna så passar Magformers inte bra ihop med varken Magna-Tiles eller Connetix eftersom de lika sorternas bitar fäster sig snett vid varandra.

Magformers är givetvis - precis som alla andra leksaker på Lekakademin - godkända enligt gällande, strikta lagstiftning om leksaker för barn - och de håller i många år. Vissa anser att Magna-Tiles är mer solida, eftersom de inte har hål i mitten. Men vi lektanter har haft våra Magformers hemma i många år och vi har inte varit med om att en enda bit gått i sönder. Man ska förstås inte ställa sig på dem eller på annat vis lägga tryck på dem för då kan de förstås gå i sönder.

Magformers är designade i USA, tillverkade i Kina och är gjorda av materialet ABS-plast, precis som Connetix och Magna-Tiles. De är godkända för barn från 3 år. På grund av magneterna inuti kan de inte sorteras för återvinning så om man efter många års användning vill slänga dem så ska de slängas som restavfall. Men kom ihåg att de även fungerar som kylskåpsmagneter.
När dina Magformers behöver rengöras så ska de torkas av med en fuktig trasa. De tål inte sprit och de tål inte att ligga i blöt - om det kommer in vatten och vattnet kommer i beröring med magneterna så kan dessa rosta.

Magna-Tiles: En japansk idé, som uppstod mitt i mattelektionen. Störst variation, mest solida.

Magna-Tiles kan nærmest det heleMagna-Tiles kan nærmest det hele

En japansk mattelärare fick en idé 1993 mitt på en lektion då barnen skulle lära sig om geometri. Sedan gick han hem och designade Magna-Tiles. Eller Pythagoras som de hette då. Sedan köptes hans design av en amerikansk affärsman som döpte om idén till sitt nuvarande namn. Man får säga att han har kommit ganska långt för idag är Magna-Tiles en av de bäst säljande sorternas magnetisk leksaker i världen. Tillsammans med syster-märket Magna-Qubix kan Magna-Tiles i stort sett vad som helst.
Magna-Qubix är klossar, medan Magna-Tiles är platta bitar. Det är i varje fall utgångspunkten. För det gäller för Magna-Tiles, precis som för Magformers, att det ofta lanseras nya utformningar - och Magna-Tiles är idag mycket mer än bara kvadrater och trianglar. Det finns figurer, runda bitar, rektanglar, speglar, genomskinliga, skogar och allt möjligt annat Magna-Tiles och Magna-Qubix.

Magna-Tiles har två magneter i varje sida. Magneterna kan rotera så att de söker varandra oavsett hur du håller dina Magna-Tiles, precis som Magformers och Connetix. De passar ihop med Connetix, men inte med Magformers. Magformers-magneterna är som tidigare nämnt placerade annorlunda i bitarna så de funkar inte ihop med Magna-Tiles. Magna-Tiles har en särkilt stark design med förstärkande korskonstruktioner i varje bit som enligt utsaga gör bitarna extra slagtåliga. Slitstarka leksaker är något vi diggar. Inte nog med att det håller längre hos våra nöjda kunder - det är även bra för miljön, för våra kunders ekonomi och så kan det gå i arv och skapa lekglädje hos fler barn.

Magna-Tiles designas i USA, tillverkas i Kina och är gjort av ABS-plast, precis som Connetix och Magformers. De är godkända för barn från 3 år. De innehåller som sagt både plast och metallmagneter så när de i framtiden är slitna och ska slängas så ska de sorteras som restavfall. Kom ihåg att du kan använda dem som kylskåpsmagneter, vilket även gäller Magformers och Connetix.
De får inte ligga i blöt eftersom vatten får magneterna att rosta. De ska rengöras med en fuktig trasa och tål inte sprit.

Connetix: Ny sorts magnetisk lek från Australien med unika kulbanor.

Det var en gång ett par skolkamrater i Australien ... eller, det var 2019, så SÅ himla länge sedan var det i och för sig inte. I alla fall betraktade barnens föräldrar de två barnen medan de lekte med sina magnetiska byggsatser - troligen Magna-Tiles eller Magformers - och fick en lysande idé. Idén var att tillverka byggplattor, fortfarande magnetiska, men som var ännu mer genomskinliga än de som redan fanns. För barnen älskade att bygga upp mot ett fönster och se ljuset genom plattorna på olika sätt. Och samtidigt gillade barnen att leka med kulbanor, så varför inte hitta på ett sätt att leka med BÅDE magneter och kulbanor samtidigt?

Hoppsan hejsan, sedan var Connetix ett faktum.
Men sedan kom den eviga lockdownen - och i Australien var det inte direkt en lätt modell som infördes. Ingen fick göra något på flera år. Allt som kunde skapa kontakt och förbinda människor via de sociala medierna blev en hit - och det kunde Connetix. Barn visade varandra vad de byggde online och leken utvecklade sig snabbt till en stor hit på världsplan.

På det viset har pandemin skapat förändringar i många delar av samhället - även i leksaksbranschen där vi såg vissa lekar glömmas bort och andra lekar uppstå.

Connetix är platta bitar med magneter i sidorna, precis som Magna-Tiles. Men de har inte de där kryssen i designen som Magna-Tiles har, och därför är de mer genomskinliga.

Kulbanedelarna är unika för Connetix, och det är en egenskap inga av de andra magnetiska byggsatserna har.

På Magna-Tiles är det kors för att öka slagtåligheten och slitstyrkan. Connetix säger att deras magnetiska byggplattor håller precis lika bra ändå, och de är godkända enligt samma strikta lagstiftning. Oavsett vilken sort man har så ska man förstås inte försöka slå i sönder bitarna för att se hur bra de håller eller t.ex. ställa sig på dem. Allt kan gå i sönder om man verkligen vill, men så länge man inte gör något tokigt med sina Connetix så är de slitstarka och säkra att använda. Och vi utgår ifrån att de allra flesta barn och vuxna vill att de ska hålla så länge som möjligt.

Connetix är som nämnt gjort av samma material som Magformers och Magna-Tiles, ABS-plast, och de är även de godkända från 3 år. De får inte diskas i maskin eller ligga i blöt pga rostrisk på magneterna. De rengörs med en fuktig trasa och ev. lite diskmedel - inte med sprit. Precis som Magformers och Magna-Tiles håller de i många år, men när de en dag är för slitna eller gått i sönder ska de sorteras som restavfall.

Cleverclixx: Nya idéer i magnet-lekarna från Belgien

2023 gick det belgiska varumärket Cleverclixx in på marknaden med en ny idé i förhållande till de befintliga typerna av magnetiska byggleksaker. Cleverclixx har en bilbana, kulbanekulor med ljus och en ännu mer gedigen design med en stjärna i mitten, som gör dem ännu mer robusta att leka med.
Det finns nu även en bilbana till Magna-Tiles, eftersom de olika märkena lånar idéer av varandra. Men Cleverclixx är ändå något speciellt. Byggprocessen är lite annorlunda, och bilbanorna är väldigt fina.
Cleverclixx är tillverkat av livsmedelsgodkänd, robust ABS-plast precis som de 3 andra märkena i detta inlägg, och magneterna är vändbara precis som i Magna-Tiles och Connetix.

De är godkända enligt samma strikta lagstiftning och tillverkas i Kina, men skickas från Belgien till Lekakademins lager i Danmark och vidare till dig.

Vi ser fram emot vilka andra nya tillägg det belgiska teamet på Cleverclixx kommer på (bil)banan med.

Vilka magnetiska kulbanor finns det att välja mellan?

På Lekakademin hade vi tills 2023 inte andra magnetiska kulbanor för större barn än Connetix. Men nu har vi även Cleverclixx. Så om ni har Magna-Tiles eller Magformers hemma och vill bygga kulbanor så är det Connetix eller Cleverclixx ni ska välja.

Finns det en miljömässigt hållbar magnetisk kulbana?

Hållbarhet kan betyda många olika saker. Det handlar både om att ge miljö och människor bättre villkor än tidigare. Att vi inte konsumerar mer än vi måste, att vi inte lämnar en stor nota till kommande generationer och att vi som art kan fasthålla eller förbättra vår livskvalitet utan att skapa stora följdproblem.
Hållbarhet är en bred insats som bland annat handlar om:

 • Är leksaken gjord av ett material som kan återvinnas eller komposteras så att resurserna fortsätter vara i cirkulation?
 • Är leksaken gjord med så snål energiförbrukning som möjligt och är det miljöriktig energi eller fossil energi som använts?
 • Är leksaken tillverkad nära eller långt borta och transporteras den med ett stort CO2-utsläpp?
 • Är leksaken tillverkad av vuxna människor under rimliga och rättvisa villkor så att de mänskliga rättigheterna efterlevs? Människor producerar oändligt mycket CO2 så de ska hålla så länge som möjligt och deras barn ska också tas väl om hand, när man betraktar barnen som en CO2- och energiresurs. Utbildning och jämställdhet är även viktiga faktorer för ju större tillgång alla har till utbildning och ju bättre villkoren är för jämställdhet, desto mer hållbar blir utvecklingen av samhället som helhet. Om vi ska komma i mål med FN:s 17 globala mål så ska jämställdhet vara en avgörande accelerator.
 • Är leksaken gjord av material som skapats med omtanke för miljö och människor?
 • Håller leksaken länge så att de använda resurserna utnyttjats bäst möjligt?
 • Kan leksaken transporteras med minimal emballage och minimal luft så att transporten blir så energieffektiv som möjligt?

På Lekakademin berör vi alla dessa aspekter av hållbarhet i vår hållbarhetsstrategi som du kan läsa mer om här.

En mer hållbar, magnetisk kulbana kan t.ex. vara en som håller länge. Visserligen är Connetix, Magna-Tiles, Cleverclixx och Magformers tillverkade av ABS-plast som framställs av fossil olja - vilket utgör ett miljömässigt problem. Däremot håller de i många år och är lätta att transportera eftersom de väger lite - och leksakerna går inte i sönder under transport. De resurser som går åt under produktionen ger mycket lekglädje, särskilt om leksaken kan gå i arv. Ta väl hand om ditt barns leksaker.

Du kan kanske hitta billigare kopior inom magnetiska kulbanor, men vi rekommenderar Connetix eller Cleverclixx som håller länge och är godkända för barn enligt gällande EU-lagstiftning.

Är Magna-Tiles och Magformers lika bra som - eller bättre än - Connetix och Cleverclixx?

Magna-Tiles, Magformers, Cleverclixx och Connetix är alla gjorda av ABS-plast, och alla 4 är godkända för barn från 3 år enligt gällande strikta lagstiftning. Det är inte någon märkbar skillnad i kvalitet.

De har varsitt sätt att vara allsidiga på. Magformers har hjul, många figurer och särskilda byggdelar som många är speciellt glada för. Magna-Tiles har ett otroligt stort urval och Cleverclixx och Connetix har den unika kulbanan med i sin design som även kan kombineras med Magna-Tiles.

Så vad tycker du är bäst?

Är Connetix, Magformers, Cleverclixx och Magna-Tiles helt olika eller vad är skillnaderna?

De olika sorternas magnetiska leksaker ÄR olika samtidigt som de har mycket gemensamt.
Gemensamma drag:

 • De gjorda av ABS-plast
 • De har magneter i sidorna
 • De får användas av barn från 3 år
 • De håller i många år
 • De är tillverkade på kinesiska fabriker
 • De ska rengöras med en fuktig trasa
 • De kan användas som vanliga magneter, t.ex. på kylskåpet
 • De ska sorteras som restavfall eftersom de både innehåller metall och plast
 • De är helt genialiska leksaker när det gäller att låta barn leka sig klokare på geometri och alla STREAM-discipliner. Dessa kan du läsa mer om här.
 • Alla sorter lämpar sig för att både bygga utifrån vägledningar och för intuitiva lekar.

Skillnader: 

 • Magna-Tiles, Connetix och Cleverclixx har två magneter i varje sida ute vid hörnen. Magformers har en magnet per sida som sitter i mitten. Därför passar de inte ihop med Magna-Tiles, Cleverclixx eller Connetix.
 • Connetix och Cleverclixx har även en kulbana. Kulbanan passar ihop med Magna-Tiles, men inte med Magformers.
 • De ursprungliga Magformersbitarna har fokus på geometriska bygglekar i 3D och är utformade som fönsterrutor utan "fyllning". Magna-Tiles, Cleverclixx och Connetix är platta bitar med genomskinlighet som kännetecken. Men både Magformers och Magna-Tiles har även både ihåliga, genomskinliga, färgade och/eller fyllda fönster/plattor i sina sortimet. Alla Connetix och alla Cleverclixx är genomskinliga.
 • Magna-Tiles och Magformers är designade i USA, där verksamheterna hör hemma, medan Connetix är från Australien och Cleverclixx är belgiskt.

Är det Connetix, Magformers, Cleverclixx eller Magna-Tiles som är billigast?

De ligger i samma priskategori, alla 4 - vilket inte är så konstigt när man tänker på hur lika de är i fråga om t.ex. material. Ett bra startpaket ligger runt 600 kr. och sedan kan man bygga på det med kompletterande paket, tillbehör eller hela temapaket för större eller mindre belopp.

Är Connetix, Cleverclixx, Magformers och Magna-Tiles från Kina?

Alla 4 sorters magnetiska byggleksaker produceras på fabriker i Kina och säljs från verksamheter i Australien, Belgien och USA.

Mycket nöje med magnetiska bygglekar och magnetiska leksaker från Lekakademin som du hittar här.

Related posts
Kommentarer
Lägg till en kommentar
Your email address will not be published