5 saker ditt barn lär sig av att leka sorteringslekar

Ditt barn blir smartare av sorteringslekar
19 juli 2022

Varför är det utvecklande för barn att leka sorteringslekar?

När ditt barn leker är det inte motsatsen till att lära sig. Att skilja mellan lek och lärande är något vi vuxna har hittat på. Djur gör inte skillnad, och det gör inte barn heller.

När något är kul eller spännande så slinker extra många kompetenser in i ditt barns huvud. När du tänker efter så är det exakt samma sätt du själv fungerar på.

När ditt barn leker med träklossar, bygger robotar, trär pärlor och gör ett halsband eller organiserar dockornas kläder i djup koncentration så är det enligt vårt vuxna sätt att uppfatta och dela in saker på "bara lek". Men om du ser det genom Lekakademi-linser så har de här lekarna något gemensamt som handlar om inlärning.

Ditt barn väljer vissa saker som ska ingå i aktiviteten, organiserar dem utifrån storlek, färger, funktioner eller design och använder dem sedan på ett sätt som blir betydelsefullt i leken.

Egentligen ingår någon form av sortering i otroligt många olika mänskliga aktiviteter. Vi klarar inte av att uppfatta världens myriader av intryck utan att sortera i olika kategorier. Sortering och kategorisering av saker, färger, ord, känslor, andra varelser och upplevelser går hand i hand. Det är helt grundläggande kompetenser för att vi ska kunna uppleva och skapa mening i olika miljöer - och se meningen med oss själva i förhållande till miljöerna.

Lite mer jordnära förklarat så kanske ditt barn vill att den gula familjen ska flytta in i det gula huset i familjepaketet på bilden nedan. Ditt barn tittar på figurerna och ser att det finns hundar i många färger. Vilken skulle passa till det gula huset? Jo, här är en gul! Men varför inte den lila? Nej, den är fin, men den passar inte ihop med det huset, utan med det lila. Då kan den ligga ihop med de andra hundarna tills det blir dags att använda den.

dreng, der leger sorteringsleg

Ditt barn lär sig förstå världen och sig själv genom sorteringslekar - bland annat

Samma slags sorterings- och kategoriseringsprocess upprepar sig i lekar med pärlor, robotar och dockkläder, bara för att ta tre exempel. Hela tankekedjan med "vad är det?", "hur kan jag använda den?" och "vad passar ihop eller är olika?" är ett visst sätt att sortera världen på, och detta övar vi oss på redan från första början. Sortering och kategorisering är helt enkelt ett grundläggande sätt att lära sig nya ord, begrepp och upplevelser. För att förstå vad något är och betyder ska vi ha koll på hur det skiljer sig från något annat.

Lekar som har sorteringsinslag - eller direkt är sorteringslekar, då hela poängen är att sortera saker, siffror eller ord i särskilda kategorier, hjälper ditt barn med att öva sig på tankeprocessen om att förstå världen och sig själv. Oavsett vad ni sorterar. Är det särskilda siffror, ord eller begrepp ditt barn skulle ha nytta av att öva sig på så kan du fokusera på sorteringslekar som handlar om dessa teman.

På Lekakademin har vi under snart 18 år utvecklat ett oerhört fint sortiment med sorteringsleksaker och aktiviteter som stärker ditt barns förmåga till att sortera och kategorisera. Vi håller hela tiden ett vaket öga på urvalet på den globala leksaksmarknaden och köper in det vi tycker är det bästa för att göra det tillgängligt för alla våra kunder.

Vill du få en lite bättre inblick i vad ditt barn kan lära sig av att leka sorteringslekar?

Här kommer en lista med 5 kompetenser som ditt barn utvecklar genom att leka med sorteringsleksaker och leka sorteringslekar:

1: Sorteringslekar utvecklar ditt barns ordförråd

sorteringsleg med dyrefigurer

Sätt dig ner tillsammans med ditt barn och lite leksaker som ditt barn gillar. Det kan t.ex. vara ett set med härliga djurfigurer, roliga fordon eller glittrande diamantpärlor. Fråga sedan ditt barn vad som passar ihop. Och om varför. Det finns inga rätt eller fel sätt att sortera på. Var nyfiken och försök förstå vad ditt barns logik är bakom den valda sorteringsstrategin. Ni kan prata om den och du kan sätta fler ord på hur djuren är sorterade.

Kanske kan man även sortera på andra sätt? Vilka djur äter växter? Vilka kan flyga? Vilka fordon finns i ert kvarter? Vilka diamanter är röda? Det kan snabbt utveckla sig till ett fint samtal om allt möjligt ni inte brukar prata så mycket om. Kom ihåg att ha tålamod och låta ditt barn tänka mellan sina svar. Din utgångspunkt ska inte vara att hitta en lösning, utan att förundras och ställa frågor. Världen är nämligen förundransvärd.

2: När ditt barn sorterar kan ni öva er på matematik

 

I videon ovan kan du se ett väldigt bra exempel på hur ditt barn kan lära sig sortera siffror enligt storlek med hjälp av matte-pusselbitarna som heter Newmero.

Barn har olika inlärningsstilar - vilket du kanske hört talas om i förskolan eller skolan. En inlärningsstil som väldigt många barn har nytta av är att ha något fysiskt i händerna när abstrakta begrepp som siffror, tal och sätt att räkna på ska läras.

Då är sortering ett lysande, och faktiskt avgörande, sätt att förstå skillnader och likheter mellan tal. Sortering är även avgörande när ditt barn ska förstå att vissa tal är större än andra. Sorteringssystem som t.ex. Newmero är ett genialiskt sätt att lära ditt barn om talens värden och om att något är större än något annat. Ni kan även göra små uträkningar och sortera saker som djurfigurer.

3: Ditt barn kan lära sig prata om sina känslor och förstå andras känslor genom att sortera

Alla människor har nytta av att öva sig på att känna sympati och empati - att uppskatta och förstå andras känslor. Även - eller kanske särskilt - när de är annorlunda än våra egna känslor. Att avläsa andras ansiktsuttryck och kroppsspråk kan vara klurigt, men det är ofta på det viset vi läser andras känslor eftersom känslor kan vara så svåra att prata om.

Om du arrangerar sorteringslekar med känslor och känslouttryck som tema kan du stärka ditt barns förmåga att läsa av andras känslor, uttrycka sina egna och få ett bättre ordförråd om känslor. Ta en titt på vårt fina urval av leksaker med känslor som tema och träna empatin.

Under leken med leksakerna kommer sortering och kategorisering ingå. Ta t.ex. de här fotokorten med olika ansiktsuttryck eller den här underbara empatiananasen - japp, du läste rätt! Ett annat sätt att prata om känslor är att läsa böcker tillsammans eftersom känslor ofta beskrivs så fint i dem.

4: Lära sig sekvenser genom att sortera

Att göra sekvenser betyder att sortera i en viss ordning. Något kommer före eller efter något annat för att ge ett visst resultat. Det är därför en påbyggnad till sortering som är nödvändig för att kunna prata om ett före och ett efter. Sortering kan även vara så enkelt som mindre och större än eller blått och rött, men vid sekventiell sortering handlar det om att sortera i en viss följd.

Det känner ditt barn igen från en berättelse eller från när ni pratar om vad som hänt under en dag. Först träffade Woody Buzz Lightyear, sedan blev de ovänner och sedan blev de glada igen. Eller först gick ni upp, sedan var ni i affären, sedan gick ni till lekplatsen, där ditt barn slog sig på knäet och du blåste på det och satte på ett kompetensplåster och till slut fikade ni.

Att kunna göra sekvenser är att kunna förstå organisering i en form av tidsram. Att tänka lite utöver det som händer just nu. Det stärker ditt barn i att kunna planera och strukturera generellt - från att gå upp och komma iväg till skolan till att utföra komplicerade uträkningar och bygga stora arenor med byggklossar. Man måste ju börja någonstans och det kan man bara om man kan tänka i sekvenser och konstruera dem.

5: Stärka självkänslan genom att sortera

skoledreng der kan sortere i sit liv selv

Att sortera är en grundläggande kompetens. Så långt så gott. Men det är även en kompetens som är väldigt het bland oss vuxna.

Vi sopsorterar varje dag, och det ska vi även lära våra barn. Vi sorterar lådor, skåp och garage för att få mer plats och en mer behaglig tillvaro med ordning i allt från mutterlådan till garderoben. Kanske har du även sorterat inne på barnrummet enligt Montessori-principer för att ge ditt barn bättre lek-förutsättningar?

Vi sorterar även i våra appar på telefonen, vi sorterar i vänkretsen, vi sorterar våra strumpor. När du ska berätta vad ni har gjort i helgen så skapar du sekvenser - och det gör du även när du ska laga mat. Mataffären är förresten också indelad i olika avdelningar sorterade enligt varugrupper och sedan i sekvenser utifrån vart kunderna går först och sist.

Om du börjar se efter så finns det sortering, sekvenser och kategorisering överallt. Därför finns det massor av möjligheter att prata om vilka saker som passar ihop, vilka saker som är olika och vad som kommer först och sist.

När ditt barn övar sig på just att lägga märke till sortering, som metod till att få överblick, så byggs egenskaper som är värdefulla och skapar lugn i många olika situationer. Både på återvinningsstationen, när ni ska packa en resväska, när ni ska göra ekvationer och när ni behöver lugn i en hektisk värld. Att sortera, kategorisera och göra sekvenser är något som stärker ditt barns självständighet, självförtroende och självkänsla.

... och dessutom ger de flesta sorteringslekar massor av toppenfin träning av finmotoriken eftersom mindre delar ska plockas upp, studeras och placeras.

Mycket nöje!

 

Related posts
Kommentarer
Lägg till en kommentar
Your email address will not be published